/ يکي از عواملي که ميتواند در سلامت قلب موثر باشد، رژيم غذايي است. در ادامه به معرفي برترين مواد غذايي مناسب براي سلامت قلب خواهيم پرداخت.
بيماري هاي قلبي اولين علت مرگ و مير در سراسر دنيا هستند. کارهاي بسياري وجود دارند که ميتوان براي سلامت قلب و جلوگيري از بيماري قلبي انجام داد که انجام معاينه سالانه، ورزش روزانه، ترک سيگار و کاهش استرس در زندگي برخي از مهمترين آنها به شمار ميروند. همه موارد فوق، ميتوانند تاثير مثبتي بر سلامت قلب داشته باشند، اما سادهترين آن، توجه به رژيم غذايي است. نزديک به 6 ميليون نفر در حال حاضر دچار نارسايي قلبي هستند و حدود نيمي از اين افراد در مدت 5 سال پس از تشخيص بيماري، جان خود را از دست ميدهند. بر اساس هشدار مرکز کنترل و پيشگيري از بيماري (CDC)، مصرف مواد غذايي پرچرب و حاوي کلسترول يا سديم براي سلامت قلب بسيار مضر است. بنابراين، رژيم غذايي مناسب شروع خوبي براي به حداقل رساندن خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي است.
مصرف مواد غذايي سالم و داشتن يک رژيم غذايي مناسب در سلامت قلب نقش مهمي دارند. در ادامه به معرفي برخي از بهترين مواد غذايي براي حفظ سلامت قلب خواهيم پرداخت:
مارچوبه منبع طبيعي از فولات بوده و به جلوگيري از ايجاد اسيد آمينه به نام هموسيستئين در بدن کمک ميکند. مقادير بالاي هموسيستئين با افزايش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي همانند بيماري عروق کرونر و سکته مغزي مرتبط است.
2: لوبيا، نخود، نخود فرنگي و عدس
مصرف اين حبوبات ميتواند سطح ليپوپروتئين با چگالي کم (LDL) يا کلسترول بد را به ميزان قابل توجهي کاهش دهد. آنها همچنين سرشار از فيبر، پروتئين و پلي فنولهاي آنتي اکسيداني هستند که همگي اثرات مفيدي بر روي قلب و سلامت عمومي بدن دارند.
3: انواع توتها
توتها سرشار از پلي فنولهاي آنتي اکسيداني بوده و به کاهش خطر بيماري هاي قلبي کمک ميکنند. انواع مختلف توتها منبع خوبي از فيبر، فولات، آهن، کلسيم، ويتامين A و ويتامين C هستند و چربي کمي دارند.
4: کلم بروکلي
برخي از مطالعات نشان ميدهند که مصرف روزانه کلم بروکلي بخارپز ميتواند سطح کلسترول را کاهش داده و از بيماري هاي قلبي جلوگيري کند.
5: دانههاي کتان و چيا
اين دانهها منبع غني گياهي از اسيدهاي چرب امگا 3 همانند لفا لينولنيک اسيد هستند. امگا 3 در کاهش سطح تري گليسيريد، LDL و کلسترول کلي نقش داشته و همچنين منجر به کاهش فشار خون و پلاک هاي چربي موجود در عروق خوني هم خواهد شد. توجه داشته باشيد که امگا 3 خطر ابتلا به اختلالاتي همانند ترومبوز و آريتمي که ميتواند منجر به حمله قلبي شود را هم کاهش ميدهد.
6: شکلات تيره
شکلات تيره طعم شگفتانگيزي دارد و مصرف آن در حد تعادل بسيار مناسب است. دانشمندان بر اين باورند که شکلات تيره ميتواند از افراد در برابر آترواسکلروز محافظت کند؛ اين مشکل هنگام ايجاد پلاک در شريان ها، خطر حمله قلبي و سکته مغزي را افزايش ميدهد. به نظر ميرسد شکلات تيره از بروز دو مکانيسم تصلب شرايين که شامل سفتي شريانها و چسبندگي گلبول هاي سفيد ميشوند، جلوگيري خواهد کرد. چسبندگي گلبول هاي سفيد هنگامي رخ ميدهد که سلول هاي سفيد خون به ديواره رگهاي خوني ميچسبند. علاوه بر اين، مطالعات نشان دادهاند که افزايش مقدار فلاونول موجود در شکلات تيره (ترکيبي است که شکلات را خوش طعم و خوشمزهتر ميکند) از اين مزاياي محافظتي کم نخواهد کرد.
7: قهوه
مطالعات نشان دادهاند که نوشيدن مرتب قهوه با کاهش خطر ابتلا به نارسايي قلبي و سکته مغزي مرتبط است. با اين حال، علت دقيق اين مسئله هنوز مشخص نشده و براي تاييد آن به مطالعات بيشتري نياز است.
8: ماهيهاي سرشار از امگا 3
ماهي سرشار از اسيدهاي چرب امگا 3 و پروتئين بوده و به سلامت قلب کمک ميکند، اما داراي چربي اشباع اندکي است. به افرادي که بيماري قلبي دارند يا در معرض خطر ابتلا به آن هستند، توصيه ميشود که با خوردن ماهي، ميزان مصرف امگا 3 را افزايش دهند. علت اين مسئله آن است که خطر ابتلا به ضربان غيرطبيعي قلب کاهش يافته و رشد پلاک در شريانها به حداقل خواهد رسيد. بر اساس اعلام انجمن قلب آمريکا (AHA)، افراد بايد حداقل 3 بار در هفته از ماهيهاي چرب همانند ماهي سالمون، خال مخالي، شاه ماهي، قزل آلا، ساردين يا آلباکور استفاده کنند.
9: چاي سبز
نتايج مطالعات انجام شده در سال 2011 ميلادي نشان داده است که نوشيدن چاي سبز موجب کاهش کلسترول شده و خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي و سکته مغزي را کاهش ميدهد، اما مشخص نيست که دقيقا چه کساني ميتوانند از اين نوشيدني مصرف کنند. يک مطالعه ديگر در سال 2014 ميلادي هم به بررسي تاثير نوشيدن چاي سبز بر روي افراد داراي فشار خون بالا پرداخته است و بر اساس نتايج اعلام شده، چاي سبز ميتواند موجب کاهش فشار خون بالا شود، اما مشخص نشده است که به جلوگيري از بيماريهاي قلبي هم کمک ميکند يا خير.
10: آجيل
بادام، فندق، بادام زميني، پسته و گردو همگي براي سلامت قلب موثرند. اين آجيلها سرشار از پروتئين، فيبر، مواد معدني، ويتامينها و آنتي اکسيدانها هستند. در نظر داشته باشيد که گردو هم همانند ماهي و بذر کتان با اسيدهاي چرب امگا 3 همراه بوده و يک ميان وعده مناسب براي سلامت قلب به شمار ميرود.
11: جگر
از بين تمام قسمتهاي بدن گاو، جگر سرشار از مواد مغذي است. جگر حاوي اسيد فوليک، آهن، کروم، مس و روي بوده که باعث افزايش سطح هموگلوبين خون ميشود و به سلامتي افراد کمک ميکند.
12: جو دو سر
از آنجا که جو دو سر سرشار از فيبر محلول است، ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي کمک کند. در حالت کلي، نتايج مطالعات انجام شده در سال 2008 ميلادي حاکي از آن هستند که محصولات مبتني بر جو دوسر به طور قابل توجهي LDL و کلسترول کلي بدن را بدون هيچ گونه عوارض جانبي کاهش ميدهند.
13: اسفناج
مصرف مرتب مواد غذايي سرشار از منيزيم ميتواند در سلامت قلب موثر باشد. اسفناج يکي از بهترين منابع منيزيم در رژيم غذايي بوده و به حفظ سلامت قلب کمک ميکند.
14: گوجه فرنگي

گوجه فرنگي مواد غذايي بسياري دارد و ممکن است در سلامت قلب موثر باشد. به طور کلي، ميوههاي قرمز رنگ سرشار از فيبر، پتاسيم، ويتامين C، فولات و کولين بوده که همگي براي سلامت قلب مفيد هستند. پتاسيم علاوه بر جلوگيري از بيماري هاي قلبي، موجب بهبود سلامت عضلات و استخوانها شده و از ايجاد سنگ کليه جلوگيري ميکند. دانشمندان معتقدند که افزايش مصرف پتاسيم و در عين حال کاهش سديم، مهمترين تغيير رژيم غذايي جهت کاهش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي محسوب ميشود.
15: سبزيجات
بر اساس توصيه انجمن قلب آمريکا (AHA)، هر روز بايد هشت وعده ميوه و سبزيجات مصرف کنيم. سبزيجات داراي چربي و کالري کمي بوده، اما سرشار از فيبر، مواد معدني و ويتامينها هستند. مصرف مقدار مناسب سبزيجات در رژيم غذايي ميتواند به کاهش وزن و فشار خون کمک کند.