باشگاه خبرنگاران/ هر گونه بيماري در کبد باعث بروز مشکلات و پيامدهاي زيادي خواهد شد، يکي از عوامل گرمي کبد است که با تغذيه مناسب مي توان با آن مقابله کرد.
داود حاج محمدخاني پژوهشگر و محقق طب سنتي، در خصوص بيماري گرمي کبد گفت: بر اساس نظريه حکماي طب سنتي کبد از دو طبيعت گرم وتر ساخته شده است که مهمترين وظيفه آن تنظيم غذا، هدايت و رشد قوه طبيعي است. با توجه به تفاوت مزاج انسانها ميزان حرارت و گرماي کبدي هم در آنها گوناگون است.
عوامل متنوعي در افزايش بيماري گرمي کبد موثر است، از جمله:
ديابت
خستگي
ضعف در بدن
استفاده زياد از غذاهاي پرچرب و شيرين
با عجله غذاخوردن
مصرف آب و نوشيدني در کنار غذا يا بلافاصله بعد از آن
مصرف دخانيات مخصوصا قليان
مواد غذايي با طبع گرم در وعده ناهار
نبود تحرک کافي
علائم داخلي و باطني زيادي مانند: بروز جوش وخارش در بدن مخصوصا در ناحيه صورت، اختلالات تنفسي و خفگي در برخي افراد، زردي رنگ چهره، بالا رفتن آنزيمهاي کبدي در آزمايشگاهها و چربي کبدي در بررسيهاي سونوگرافي باعث بالا رفتن حرارت کبدي ميشود.
با توجه به اينکه بيماري کبدي مخصوصا گرمي کبد در فصل بهار در سنين ميانسالي رخ ميدهد افراد بايد از مصرف غذاهايي مانند سس، فست فود، سوسيس، کالباس، پفک، سير و پياز سرخ شده، تخم مرغ سفت پز يا شل پز، شيرينيهاي ويتريني قناديها، غذاهاي فريز شده، استفاده از ادويه جات با هورمونهاي غيراستاندارد و مرغ و ماهيهاي پرورشي پرهيز کنند.
علاوه بر مراجعه به پزشک مصرف دمنوشهاي خانگي مانند کاسني به ويژه ريشه کاسني که به دوست کبد معروف است، شاهتره، سکنجبينهاي خنک، زالزالک، خارخاسک، عناب، ترشک، سماق، عرق نسترن، بيدمشک براي افراد با مزاج گرم توصيه ميشود.
نوشيدن دمنوشهايي مانند رازيانه، خار مريم و گل قاصدک براي کساني که طبع سردي دارند در روند بهبود بيماري گرمي کبد موثر است. البته در مزاجهاي ساقي هم ترکيب ۳۵ عدد آلوبخارا، ۳ مثقال گل بنفشه، ۵ مثقال تمبرهندي، ۲ مثقال گل سرخ با آب و نوشيدن آن ۲ بار در روز در درمان زودهنگام اين بيماري تأثير زيادي دارد.
در صورت بروز آفت و خشکي دهان در اثر ايجاد اختلالات کبدي مصرف گل بنفشه به عنوان دمنوش و مزه مزه کردن رب انار و بيرون ريختن آن بعد از چند دقيقه روشي مفيد در بهبود اين بيماري کبدي است.
بازار