نماد آخرین خبر

تغذیه/ پاسخ به سوالات شما در مورد مصرف ماهی

منبع
سلامت نيوز
بروزرسانی
تغذیه/ پاسخ به سوالات شما در مورد مصرف ماهی
سلامت نيوز/ ماهي بدليل داشتن اسيد چرب غير اشباع امگا-3 خواص درماني زيادي دارد و براي سلامت جسم و روح يکي از بهترين غذاهاي توصيه شده است. توصيه شده است هفته اي 2 تا 3 بار ماهي در رژيم غذايي قرار داده شود تا از منافع سودمند آن بهره مند شويد. در اين مقاله به سوالاتي که درمورد اين ماده غذايي ارزشمند وجود دارد پاسخ داده ايم. ماهي تازه يا ماهي فريز شده؟ اگر از تازگي ماهي اطمينان نداريد، بهتر است ماهي يخ زده مصرف کنيد. ماهي هاي يخ زده اکثرا بلافاصله پس از صيد و در قايق فريز مي شوند. اين ماهي ها پس از يخ زدايي هنوز خواص خود را حفظ کرده و خوبند. به بيان ديگر، ماهي تازه اي که هرگز فريز نشده باشد، ممکن است تا رسيدن به دست مصرف کننده چند روزي در قايق مانده باشد. و بعضي از ماهي هاي تازه ممکن است قبلا فريز شده و موقع فروش و به دور از چشم خريدار يخ زدايي شده و بعنوان ماهي تازه عرضه شوند. آيا مضرات خوردن ماهي از فوايد آن بيشتر است؟ بسياري از غذاها، از ميوه ها و سبزيجات گرفته تا محصولات لبني و گوشت ممکن است با مواد شيميايي و ديگر مواد ناخوشايند آلوده شوند. ماهي نيز مي تواند حاوي جيوه و پلي کلريد بي فنيل يا PCB باشد. اما محققان مي گويند فوايد خوردن ماهي آن قدر زياد است که بر مضرات اينچنيني برتري داشته باشد. آيا خوردن ماهي خطر بروز بيماري هاي قلبي، سکته مغزي و افسردگي را کاهش مي دهد؟ فوايد خوردن ماهي سالم بطور منظم، زياد است. ماهي فشار خون را کاهش مي دهد، خطر نامنظمي ضربان قلب و بيماريهاي کُشنده قلبي را تا 30 درصد کاهش مي دهد. همچنين بنظر مي رسد خطر سکته مغزي و برخي سرطان ها را نيز کاهش دهد، خلق و خو را بهبود بخشد و در بهبود روند درمان برخي بيماريهاي التهابي از جمله روماتيسم نقش داشته باشد. ماهي داراي خاصيت ضد التهابي است. اينهمه فوايد ماهي بخاطر وجود کدام ماده در آن است؟ اسيدهاي چرب امگا-3 به عملکرد سلول هاي بدن کمک مي کند. از آنجا که بدن ما قادر نيست مقدار کافي امگا-3 بسازد، ما مجبوريم آن را از منابع غذايي تامين کنيم. ماهي ها از جمله مواد غذايي هستند که سرشار از امگا-3 مي باشند. سالمون، ساردين، ماکرل و شاه ماهي بيشترين مقدار امگا-3 را در بين ماهي ها دارا هستند. براساس توصيه انجمن قلب آمريکا، چند وعده ماهي در هفته بايد خورد؟ انجمن قلب آمريکا توصيه مي کند حداقل هفته اي 2 بار ماهي در رژيم غذايي وجود داشته باشد، بخصوص ماهي هاي چرب که سرشار از اسيد چرب امگا-3 مي باشند. هر وعده بايد در حدود 100 گرم، مقداري بزرگتر از کف دست يک زن باشد. سوشي (غذايي که در آسياي شرقي پخته مي شود و داراي ماهي خام است) داراي تاييديه عدم وجود باکتري ها و انگل است؟ متاسفانه بايد به طرفداران اين غذا بگوييم سوشي خطر بيماري هاي ناشي از غذاي آلوده را نسبت به غذاهاي چخته بيشتر افزايش مي دهد؛ فارغ از اينکه اين غذا در بهرتين و تميزترين رستوران شهر طبخ شده باشد يا خير. اگرچه درجه بندي خوب و بد براي سوشي ممکن است در شما اين تصور را ايجاد کند، که سوشي هاي با درجه کيفي خوب عاري از ميکروب هستند، اما اين تنها يک اصطلاح فروشگاهي است و هيچ معناي استاندارد و قانوني ندارد. ماهي که در تهيه سوشي استفاده مي شود، اغلب يخ زده است که بايد انگل ها را از بين ببرد. اما تنها راه مطمئن براي از بين بردن انگل ها و باکتري ها اين است که ماهي را بپزيد. آيا ماهي به تقويت حافظه با افزايش سن کمک مي کند؟ بله! ماهي واقعا غذاي مغز است. مطالعات نشان داده است که خوردن ماهي کبابي يا پخته شده يک بار درهفته، بطور منظم و طولاني مدت به فرد کمک مي کند حافظه کوتاه مدت خود را قوي نگه دارد. خوردن ماهي بنظر مي رسد خطر ابتلا به بيماري آلزايمر و مشکلات روحي را کاهش دهد. آيا ماهي هاي وحشي اسيد چرب امگا-3 بيشتري نسبت به ماهي چرورشي دارند؟ در پاسخ به اين سوال بايد بگوييم بستگي به نوع ماهي دارد. بعضي ماهي ها مثل سالمون، ماکرل، شاه ماهي و قزل آلا به هر شکلي که صيد شوند، چه از دريا و چه پرورشي، داراي بالاترين ميزان اسيد چرب امگا-3 هستند. آيا بوي ماهي چيزي طبيعي است؟ ماهي تازه يا اصلا بويي ندارد و يا اينکه بوي ملايمي خواهد داشت. اگر ماهي بوي تند و آزاردهنده داشت، زمان کيفيت مطلوب آن گذشته است. اگر با باز کردن درب يخچال بوي ماهي تمام فضاي آشپزخانه را پر مي کند بهتر است از خير خوردن آن بگذريد! ارتجاعي بودن عضلات ماهي، درخشاني چشم ماهي، قرمز و روشن بودن آبشش ماهي و بسته بودن دهان ماهي از ويژگيهاي ماهي تازه است. داشتن ظاهري کدر، بوي ماندگي، فرورفتگي چشمان ماهي و باز بودن دهان ماهي از ويژگيهاي ماهي مانده است. آيا بهتر است امگا-3 را از مکمل هاي دارويي تامين کنيم يا ماهي؟ براي تامين نياز بدن به اسيد چرب امگا-3 بهتر است از ماهي ها استفاده کنيد. در بيشتر مطالعات نيز بر اين موضوع تاکيد شده و مردم تشويق به خوردن ماهي شده اند. مکمل هاي دارويي امگا-3 ممکن همه فوايدي که در ماهي طبيعي وجود دارد را تامين نکنند. اخيرا در برخي مطالعات انجام شده بر روي کساني که در خطر بالاي بيماريهاي قلبي هستند مشاهده شد که مکمل هاي دارويي امگا-3 کمکي به روند درمان آنها نمي کند. مبتلايان به بيماريهاي قلبي بايد درمورد مصرف مکمل هاي امگا-3 و اينکه برايشان مفيد است يا خير، با پزشک خود صحبت کنند. اگر ماهي به درستي پخته شود کرم ها و ساير انگل هاي آن کشته خواهد شد؟ ماهي ممکن است برخي انگل ها را با خود حمل کند. از معروفترين اين انگل ها کرم نواري است که قادر است د ر لوله گوارش بدن انسان به مدت چند سال زندگي کرده و طولي بيشتر از درازاي حياط پيدا کند! از عوارض وجود اين کرم در بدن درد شديد، کاهش وزن و کم خوني است. اما نگران نباشيد. اگر ماهي را به خوبي بپزيد طوري که دماب داخل آن به 60 درجه سانتيگراد برسد، هر نوع انگلي در آن کشته خواهد شد. آيا زنان باردار منعي براي خوردن ماهي دارند؟ زنان باردار منعي براي خوردن ماهي نداشته و لازم است 350 گرم در هفته ماهي مصرف کنند. ماهي داراي ترکيباتي است که به رشد و توسعه مغز نوزاد کمک مي کند. مطالعات نشان داده است که زنان بارداري که به طور منظم ماهي مي خورند کودکاني خواهند داشت که در تست هاي هوش نمرات بالايي کسب مي کنند. با اين وجود زنان باردار بايد از خوردن ماهي هااي که جيوه بالاتري دارند، خودداري کنند. کوسه ماهي، شمشير ماهي و ماکرل داراي جيوه بالاتري در بين ماهي ها هستند. در عوض مي توانيد ماهي هايي انتخاب کنيد که جيوه کمتري دارند مثل سالمون، تن سبک کنسرو شده و يا ميگو. زنان باردار يا شيرده مي توانند ماهي تن سفيد (آلباکور) بخورند اما فقط 170 گرم در هفته، چرا که اين ماهي نسبت به تن سبک جيوه بيشتري دارد. آيا غذاهاي دريايي عامل بيشترين آلرژي هاي غذايي هستند؟ بيشترين ماده غذايي که عامل مراجعه به مراکز درماني بدليل بروز واکنشهاي آلرژي است، ماهي مي باشد. برخي افراد قدرت تحمل و هضم ماهي را ندارند و بدنشان نسبت به آن واکنش نشان مي دهد. انواع ماهي به ميزان متفاوتي حساسيت زا هستند و کساني که به ماهي حساسيت دارند بايد آن را از برنامه غذايي خود حذف کنند. به جاي ماهي مي توانيد از منابع ديگري که حاوي اسيد چرب امگا-3 هستند مثل گردو يا روغن کانولا استفاده کنيد. به ياد داشته باشيد مسموميت با ماهي با آلرژي به ماهي فرق مي کند. آيا اين تصور که ماهي به هر شکل پخته شود حتي سرخ شده، مفيد خواهد بود درست است؟ ماهي وقتي سالم تر است که کبابي يا آب پز باشد. متاسفانه وقتي ماهي را به شده سرخ مي کنيد ارزش غذايي اش را از دست مي دهد. خوردن غذاهاي سرخ شده به مقدار زياد بخصوص وقتي روغن اشباع يا ترانس باشد، باعث بروز بيماري هاي قلبي و سکته مغزي مي شود. در مطالعه اي که بر روي زنان مسن انجام شده بود مشخص شد تنها خوردن يک وعده ماهي سرخ شده در هفته خطر بروز بيماريهاي نارسايي قلبي را تا 48 درصد افزايش مي دهد. از خوردن ماهي سرخ شده پرهيز کرده و ماهي را آب پز يا کبابي کنيد. بيماري ترس از ماهي يا اکتو فوبيا چيست؟ مي دانيد که خوردن ماهي براي سلامت بدن خوب است. اما اگر از آن متنفر باشيد چه؟ ترس از ماهي يا ichthyophobia نوعي ترس از خوردن ماهي، ترس از لمس ماهي خام يا ترس از ماهي مرده است. اين ترس که در گروه ترس هاي خاص طبقه بندي مي شود شديد و پايدار است. با ترس خود مبارزه کنيد. به ياد بياوريد که ماهي ها داراي رنگ ها و طعم هاي مختلفند. ماهي هايي انتخاب کنيد که طعم هاي خاص ندارند يا ماهي هايي که بافت محکم و گوشتي دارند مثل شمشير ماهي.