باشگاه خبرنگاران/ نرگس جوزداني متخصص تغذيه و رژيم درماني درباره سرانه مصرف شير در ايران اظهار کرد: سرانه مصرف شير در ايران خيلي پايين است. هيچ ماده غذايي نميتواند به اندازه يک ليوان شير کلسيم مورد نياز بدن را تأمين کند.
او بيان کرد: هر يک ليوان شير ۲۴۰ ميليگرم کلسيم دارد. امروزه در بازار شير، پنير و ماستهايي وجود دارند که با ويتامين D غني شدهاند. به اشخاص پيشنهاد ميکنيم شيرهاي غني شده از ويتامين D را انتخاب کنند، زيرا در جذب بهتر کلسيم مؤثر هستند. نسبت جذب کلسيم به ويتامين D يک به يک است به عبارتي هر دو ماده به يک نسبت در بدن جذب ميشوند.
ميزان نياز روزانه گروههاي سني مختلف به کلسيم
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني افزود: گروههاي سني مختلف روزانه به حدود ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ ميليگرم کلسيم نياز دارند. مادران بايد شير پاستوريزه را پس از يک سالگي به کودکان خود بدهند تا آنها عادت کنند که پس از ۲ سالگي و با قطع مصرف شير مادر يا شير خشک، روزانه يک تا دو ليوان شير بخورند.
جوزداني تأکيد کرد: به طور کلي کودکان بايد روزانه دو ليوان شير يا يک ليوان شير به اضافه سه چهارم ليوان ماست مصرف کنند. کاکائو جذب کلسيم شير را مختل ميکند، بنابراين اگر کودکي به خوردن شير کاکائو تمايل دارد، بهتر است شيرکاکائوي خانگي را مصرف کند. شيرهاي طعمدار بر جذب کلسيم اثر منفي ندارند، ولي حاوي شکر زيادي هستند.
او تصريح کرد: ميزان دريافت کلسيم در دوران نوجواني بسيار اهميت دارد، زيرا بيشترين ذخيره استخواني در اين دوران شکل ميگيرد، بنابراين نوجوانان بايد حداقل روزانه دو ليوان شير به اضافه سه چهارم ليوان ماست مصرف کنند. البته مصرف کشک هم ميتواند به تأمين کلسيم بدن کمک کند.

اين متخصص تغذيه و رژيم درماني گفت: به طور کلي بزرگسالان بايد تا پايان عمر روزانه حداقل يک تا دو ليوان شير به اضافه سه چهارم ليوان ماست و مقداري پنير مصرف کنند. برخي افراد تصور ميکنند که تنها در دوران کودکي و نوجواني به شير نياز دارند در حاليکه قطع مصرف لبنيات مانند شير در دوران بزرگسالي ميتواند سرعت کوتاهي قد را افزايش دهد. اشخاصي که به شير حساسيت دارند هم ميتوانند از شيرهاي بدون لاکتوز استفاده کنند.
جوزداني اظهار کرد: افرادي که به شير حساسيت دارند ميتوانند مصرف شير را از حجم کم مانند يک سوم تا نصف ليوان آغاز و پيش از خوردن، آن را گرم کنند. همچنين آنها ميتوانند پس از گرم شدن شير مقداري عسل به آن بيفزايند، در اين صورت تحمل بدن نسبت به شير افزايش پيدا ميکند. در بدن آنزيمي وجود دارد که قند شير را هضم ميکند؛ اين آنزيم پس از ۲ سالگي در افرادي که نژاد آسيايي دارند، کاهش پيدا ميکند، بنابراين براي اينکه آنزيم را در ميزان مناسبي نگه داريم بايد به طور مرتب و پيوسته شير مصرف کنيم.
او بيان کرد: جوشاندن شير پروتئينهاي آن را به هم نزديک ميکند، در اين صورت شير به سختي هضم ميشود، بنابراين افرادي که به شير حساسيت دارند بايد تنها شير را گرم کنند. بستني نميتواند جايگزين شير شود. افراد براي دريافت کلسيم بايد از هر يک از محصولات لبني مانند شير، پنير، ماست و کشک استفاده کنند.
جوزداني يادآوري کرد: اگر افراد به ميزان پيشنهاد شده در روز کلسيم را دريافت کنند، اغلب به مصرف قرص کلسيم نياز ندارند، اما از آنجايي که ما در کشور با فقر ويتامين D مواجه هستيم و بدون اين ويتامين، کلسيم به خوبي جذب نميشود، در مواردي با نظر پزشک نياز است که افراد مکمل دريافت کنند. کودکان تا قبل از ۲ سالگي بايد قطره ويتامين D بخورند و پس از اين سنين بايد هر سه ماه يکبار يک عدد قرص ۵۰ هزار ويتامين D و از سن نوجواني به بعد هر ماه يک عدد قرص ۵۰ هزار ويتامين D را مصرف کنند.
بازار