وارونه/ همه ي ما کم و بيش در مورد مضرات غذاهاي چرب شنيده ايم، از طرفي غذاهاي چرب نه فقط در فست فود ها، بلکه در خانه يا محل کارتان هم يافت مي شوند. بيشتر غذاهايي که سرخ شده يا با روغنهاي اضافي پخته مي شوند چرب محسوب مي شوند. غذاهايي مثل: سيب زميني سرخ شده، پيتزاهاي زخيم، دونات و البته غذاهاي سنتي ايراني که معمولا با روغن زيادي پخته مي شوند.
اين غذاها معمولا از نظر کالري، چربي، نمک و کربوهيدرات تصفيه شده بسيار سرشار هستند. اما از نظر فيبر، ويتامين ها و مواد معدني فقير هستند.
در حاليکه غذاهاي چرب مي توانند بسيار لذت بخش باشند، اما هم در کوتاه مدت و هم در طولاني مدت تأثير منفي بر بدن و سلامت تان مي گذارند. در ادامه 7 مورد از مضرات غذاهاي چرب را برايتان شرح خواهيم داد، با ما همراه باشيد.
1. مي تواند باعث نفخ، درد معده و اسهال شود!
در بين مواد مغذي – کربوهيدرات، چربي و پروتئين – چربي به آرامي هضم مي شود. از آنجا که غذاهاي چرب حاوي مقادير زيادي چربي هستند، تخليه معده را کند مي کنند. در نتيجه غذا زمان بيشتري در معده مي ماند، که مي تواند باعث نفخ، حالت تهوع و درد معده شود.
در افرادي که شکايات گوارشي دارند، مانند سندرم روده تحريک پذير (IBS)، پانکراتيت مزمن يا مشکلات ديگر معده، مقادير زياد غذاهاي چرب ممکن است باعث درد معده، گرفتگي و اسهال شود.
2. مي تواند ميکروبيوم روده تان را تخريب کند!
غذاهاي چرب به باکتريهاي سالم موجود در روده شما آسيب مي رسانند و اين يکي از مهم ترين مضرات غذاهاي چرب محسوب مي شود. اين مجموعه ميکروارگانيسم ها که به آن ميکروبيوم روده نيز مي گويند موارد زير را تحت تأثير قرار مي دهد:
هضم فيبر. باکتري هاي موجود در روده، فيبر را تجزيه مي کنند تا اسيدهاي چرب با زنجيره کوتاه (SCFAs) توليد کنند، که داراي اثرات ضد التهابي هستند و مي توانند در مقابل اختلالات گوارشي محافظت کننده باشد.
پاسخ ايمني. ميکروبيوم روده با سلولهاي ايمني ارتباط برقرار مي کند تا بتواند واکنش بدن در برابر عفونت ها را کنترل کند.
تنظيم وزن. عدم تعادل باکتريهاي روده ممکن است در افزايش وزن نقش داشته باشد.
سلامت روده. اختلال در ميکروبيوم روده به پيشرفت IBS مرتبط است، در حالي که پروبيوتيک ها – ميکروارگانيسم هاي سالم و زنده که در غذاهاي خاص موجود هستند – ممکن است به بهبود علائم کمک کنند.
سلامت قلب. باکتري هاي سالم روده مي تواند به تقويت کلسترول HDL محافظ قلب کمک کند، در حالي که گونه هاي مضر ترکيبات آسيب پذير شرياني اي ايجاد مي کنند که به بيماري هاي قلبي منجر مي شوند.
رژيم غذايي پرچرب، با افزايش باکتري هاي ناسالم روده و کاهش باکتري هاي سالم، به ميکروبيوم روده آسيب مي رساند. اين تغييرات مي تواند با چاقي و ساير بيماريهاي مزمن مانند سرطان، بيماري قلبي، ديابت و بيماري پارکينسون همراه باشد.
3. مي تواند منجر به افزايش وزن و چاقي شود!
غذاهاي چرب که در مقادير زيادي روغن پخته مي شوند، به دليل داشتن کالري زياد باعث افزايش وزن مي شوند. مطالعات مشاهده اي مصرف ميزان بالاي غذاهاي سرخ شده و فست فود را به افزايش وزن و چاقي مرتبط مي کند.
چاقي با بسياري از مشکلات سلامتي از جمله بيماري هاي قلبي، ديابت، سکته مغزي و برخي سرطان ها همراه است. به طور خاص، مصرف زياد چربي ترانس باعث افزايش وزن مي شود.
براي تهيه چربي هاي ترانس، روغنهاي گياهي را از نظر شيميايي تغيير مي دهند تا در دماي اتاق جامد بمانند. اگرچه مطالعات ديگر از اين يافته حمايت نکرده اند، اما خوردن غذاهاي چرب به طور منظم احتمالاً مانع از کنترل وزن مي شود.
4- مي تواند خطر ابتلا به بيماري قلبي و سکته مغزي را افزايش دهد!
اين هم يکي از مهم ترين مضرات غذاهاي چرب است، غذاهاي روغني چندين اثر منفي بر سلامت قلب دارند. به عنوان مثال، غذاهاي سرخ شده با افزايش فشار خون، کاهش کلسترول HDL (خوب) و افزايش وزن و چاقي، که همگي با بيماري هاي قلبي همراه هستند، مزتبط است.
يک مطالعه نشان داد زناني که 1 يا چند وعده غذاي ماهي سرخ شده در هفته مي خورند، در مقايسه با زناني که فقط 1 تا 3 وعده در ماه مي خورند، بيشتر از 48٪ خطر نارسايي قلبي داشتند.
در يک مطالعه ديگر، افرادي که در هفته 2 وعده يا بيشتر غذاي ماهي سرخ شده ميل کرده اند، 63٪ بيشتر از افرادي که ماهانه 1 وعده يا کمتر ماهي سرخ شده مصرف مي کردند، خطر حمله قلبي يا سکته مغزي داشتند.
5- مي تواند خطر ابتلا به ديابت را افزايش دهد!
غذاهاي چرب خطر ابتلا به ديابت نوع 2 را افزايش مي دهند. مصرف فست فود، که نه تنها شامل غذاهاي چرب، بلکه شامل نوشيدني هاي شيرين نيز مي شود، منجر به دريافت کالري زياد، افزايش وزن، کنترل ضعيف قند خون و افزايش التهاب مي شود.
اين عوامل خطر ابتلا به ديابت نوع 2 و سندرم متابوليک را افزايش مي دهد – شرايطي که شامل چاقي، فشار خون بالا و قند خون بالا است.
يک مطالعه ديگر نشان داد افرادي که بيش از دو بار در هفته فست فود مي خورند، دو برابر بيشتر از کساني که کمتر از يک بار در هفته فست فود مي خوردند، احتمال ابتلا به مقاومت انسولين را دارند، که مي تواند پيشرو در ابتلا به ديابت باشد.
6. مي تواند باعث آکنه شود!
مطالعات غذاهاي چرب را با آکنه و جوش مرتبط مي دانند. يک مطالعه در بيش از 5،000 نوجوان چيني نشان داد که خوردن غذاهاي سرخ شده به طور مرتب، 17٪ خطر آکنه را افزايش مي دهد. از اين گذشته، يک مطالعه ديگر در 2300 نوجوان ترک نشان داد که خوردن مواد چرب مانند سوسيس و همبرگر 24٪ خطر آکنه را افزايش داده است.
با اين حال، مکانيسم دقيق اين اثر هنوز ناشناخته است. برخي محققان معتقدند که رژيم غذايي ضعيف مي تواند بر ابراز ژن و تغيير سطح هورمون به روشي که باعث تقويت آکنه مي شود، تأثير بگذارد.
رژيم هاي غذايي چرب با ميزان زياد اسيدهاي چرب امگا 6 نسبت به امگا 3 باعث افزايش التهاب منجر به آکنه مي شوند. در حالي که امگا 3 در ماهي هاي روغني، جلبک ها و آجيل ها پيدا مي شود، امگا 6 در روغن هاي گياهي، آجيل و دانه ها يافت مي شود. از طرفي روغن هاي مورد استفاده در سرخ کردن مواد غذايي چرب، امگا 6 بالايي دارند.
برخي غذاهاي چرب مانند دونات سرخ شده نيز از نظر کربوهيدراتهاي تصفيه شده بسيار سرشار هستند. اينها قندها و غلات تصفيه شده اي هستند که از فيبر و بسياري از مواد مغذي شان جدا شده اند.
از آنجا که غذاهاي قندي باعث افزايش فعاليت برخي از هورمون ها در بدن – از جمله آندروژن ها و فاکتور رشد انسولين مانند 1 (IGF-1) – مي شوند، مي توانند با افزايش توليد سلول هاي پوستي و روغن هاي طبيعي پوست، آکنه را تقويت کنند.
7. مي تواند عملکرد مغز را مختل کند!
افزايش وزن، فشار خون بالا و سندرم متابوليک مرتبط با غذاهاي چرب، با آسيب رساندن به ساختار، بافت ها و فعاليت مغز از جمله کاهش توانايي يادگيري و حافظه همراه است.
مروري بر 12 مطالعه، چربي اشباع شده و ترانس را با خطر زوال عقل مرتبط کرده است، اگرچه برخي از نتايج متناقض بودند.
دانشمندان با گرفتن رشوه براي سال ها تاثيرات منفي شکر را گردن چربي و کلسترول انداختند!
بازار