زمان مخصوص برای مصرف هر ویتامینی را بدانید!
باشگاه خبرنگاران/ ويتامينها از جمله مواد مغذي و مورد نياز براي بدن هستند که تامين آنها از طريق مواد غذايي گوناگون و انرژي زا به منظور رشد، نمو و تندرستي بدن ضرورت دارد و کمبود آنها باعث بروز هزاران بيماري گوناگون در بدن انسان ميشود. مصرف بي رويه ويتامينها يا استفاده از چند ويتامين با هم ميتواند عوارض خطرناک و جبران ناپذيري مخصوصا براي ميانسالان، بانوان باردار و کودکان داشته باشد. اگر جزء آن دسته از افرادي هستيد که از بيماري خاصي رنج ميبرند حتما قبل از مصرف ويتامينهاي مربوطه در خصوص استفاده درست از ويتامينها با پزشک متخصص خود مشورت کنيد. ويتامينها را ميتوان به دو دسته محلول در آب و محلول در چربي تقسيم کرد. انواع ويتامينB ويتامينهاي گروه B محلول در آب در مواد غذايي مانند: مغزها، سويا، اسفناج، نان تهيه شده از آرد کامل، گوشت گاو، جگر، مارچوبه، شير، ماست، تخم مرغ، ماهي، سيب زميني، موز، مرغ، بوقلمون، قلوه، قارچ، پنير وجود دارند که کمبود آنها با علائمي مانند: خستگي، کاهش وزن، آسيب التهابي دست و پا، گلو درد، کم خوني، خشکي پوست، زخمهاي دهاني، خارش و قرمزي چشم ها، ضعف اعصاب، افسردگي، اضطراب، سردرد، ضعف عمومي، بروز بيماري بريبري، افزايش ضربان قلب، ترک خوردگي و قرمزي لبها در بدن ظاهر ميشوند. ويتامينهاي گروه B از جمله تيامين، اسيد فوليک، و ريبوفلاوين هستند که به کارکرد درست بدن و حفظ سلامت جسماني انسان کمک ميکنند و به براي شروع کردن يک روز پر انرژي بهتر است مصرف اين ويتامينها هنگام صبح مصرف شود. ويتامين C ويتامينهاي گروه C نمونه ديگري از ويتامينهاي محلول در آب هستند که براي تامين آنها بايد مصرف مواد غذايي مانند: ليمو ترش، انبه، کيوي، آناناس، پرتغال، توت فرنگي، خربزه، مارچوبه، فلفل، گوجه فرنگي، گريپ فروت، کلم بروکلي، گل کلم، تمشک، سبزيجات تازه، گوآوا، پودر فلفل قرمز، فلفل دلمهاي زرد، کلم کالي، جعفري تازه و فلفل سبز را در ليست برنامه غذايي خود قرار دهيم. بهترين زمان مصرف قرصها يا مواد غذايي حاوي ويتامين C يک ساعت قبل از مصرف غذا و دو ساعت قبل از استفاده از نوشيدنهاي کافئين دار مانند چاي، نسکافه و قهوه است. ويتامين E جوانه گندم، فندق، بادام، پسته، سويا، دانه آفتابگردان، ميگو، در گروه موادغذايي حاوي ويتامين E طبقه بندي ميشوند و نقش اصلي آنها حفاظت از سلولهاي بدن در برابر راديکالهاي آزاد، پيشگيري از مشکلات بينايي و تقويت سيستم ايمني بدن است. البته ناگفته نماند که ويتامين E را ميتوان از روشهاي ديگري مانند: استفاده از روغن کانولا، روغن آفتاب گردان، روغن بادام زميني و روغن زيتون تامين کرد. از آنجايي که ويتامين E يکي از موثرترين آنتي اکسيدانهاي محلول در چربي است مصرف آن در هر لحظه از شبانه روز توصيه ميشود. ويتامين A مواد غذايي مانند: جگر، تخم مرغ، شير پرچرب، خامه، کره، پنير چرب، سيب زميني، کاهو، ريحان، هويج، اسفناج، فلفل، کلم، کدو تنبل، کدو حلوايي، زرد آلو، طالبي زرد و انبه حاوي مقدار زيادي از ويتامينهاي گروه A هستند. کمبود ويتامين A يا اين ويتامين محاول در چربي با علائمي مانند: انعقاد خون، خونريزي از دهان، خونريزي معده، خونريزي پوست و خونريزي از رودهها خود را نشان ميدهند. البته ويتامين A بايد همراه با منبع خوراکي چربي مصرف شود. ويتامين D متخصصان تغذيه و رژيم درماني منبع اصلي تامين ويتامين D در بدن را قرار گرفتن در زير نور خورشيد ميدانند، اما در اين ميان مصرف مواد غذايي حاوي ويتامين D مانند: غلات، سبزيجات و ميوههاي تازه، کره، روغن کبد ماهي، زرده تخم مرغ، خامه، جگر و ماهي ساردين براي افزايش قدرت بافتهاي عضلاني، پيشگيري از بروز بيمارييهايي مانند راشيتيسم ( بيماري مربوط به رشد استخوان هاي کودکان و نوزادان است)، رشد استخوانها و مفاصل ضروري هستند. از علائم کمبود ويتامين D ميتوان به بزرگي جمجمه، زائدههاي دکمه مانند روي ستون فقرات، پهن شدن مچ دست و پا، کاهش تراکم استخواني و دردهاي شديد در قسمت پا و کمر اشاره کرد. مصرف ويتامين D همانند ويتامين A بايد همراه مواد خوراکي حاوي چربي باشد.