ايرنا/ سير و پياز هميشه مورد توجه و استقبال همه بوده است؛ همچنين پياز به دليل ماندگاري بالايي که داشت به مسافت هاي دور ارسال و معامله ميشد. بر اساس مطالعهاي که در انگليس انجام شده است، زماني که از محصولات باغي صحبت ميشود، پياز بعد از گوجه فرنگي دومين محصول مهم است.
در حال حاضر هم محققان آمريکايي، انگليسي، فرانسوي ، ايتاليايي و محققان ساير کشورها فوايد مصرف سبزيجاتي مانند سير، پياز و پيازچه را براي سلامتي تاييد کردهاند.
تحقيقات نشان دادهاند که چگونه اين سبزيجات به تسهيل سم زدايي بدن کمک کرده و به عنوان آنتي اکسيدانهاي قوي عمل ميکنند، واکنشهاي ايمني را تحريک ميکنند و التهاب را کاهش ميدهند.
چه ويژگي هايي سير و پياز را خاص ميکند؟
برخي دانشمندان معتقدند که اجزاي موجود در پياز و سير موسوم به «آلي سولفيدها» و «بيوفلاونوئيدها» عامل مهمي در پيشگيري از ابتلا به سرطان و بيماريهاي قلبي هستند. مطالعات نشان داده افرادي که مقادير زيادي سير و پياز مصرف ميکنند در مقايسه با افرادي که مقدار کمتري از اين سبزيجات مصرف ميکنند، کمتر به سرطان و بيماري قلبي مبتلا ميشوند.
پشتيباني تغذيهاي براي پيشگيري از ابتلا به سرطان
محققان موسسه ملي سرطان در مطالعهاي متوجه شدند که مصرف روزانه ۱۰ گرم (تقريبا دو قاشق چايخوري) و يا مقدار بيشتري سير، پياز و يا پيازچه با خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات ارتباط دارد.
مطالعه ديگري که در دانشگاه «وسترن رزرو» انجام شد، نشان داد که سير ممکن است به کاهش ميزان بروز تومورهاي پيش سرطاني (پوليپها) در روده بزرگ کمک کند.
مصرف سير و پياز براي سم زدايي بدن
از ديگر فوايدي که مصرف سير و پياز براي سلامتي دارند ميتوان به کمک آنها به تسهيل سم زدايي بدن اشاره کرد.
بسياري از سرطانهايي که تصور ميشود از آسيب به دي.اي.ان ايجاد ميشوند اغلب از سموم محيطي ناشي ميشوند.مطالعهاي که در مرکز تحقيقات سرطان «فرد هاچينسون» در سياتل انجام شده، نشان داد که خوردن يک قاشق چايخوري سير تازه و نصف فنجان پياز در روز، موجب افزايش سطح آنزيمي ميشود که سموم موجود در سلولهاي خوني زنان سالم را از بين ميبرد.نويسندگان اين مطالعه معتقدند که مردان به دليل داشته جثه بدني بزرگتر، بهطور موثر براي بهره برداري از اين تاثير به دوز بالاتري نياز دارند.
مطالعه ديگري که در اسکاتلند انجام شد نيز نشان داد که مصرف پياز داغ مقاومت سلولهاي خوني را نسبت به آسيب دي.ان.اي افزايش ميدهد.
سير و کلسترول
درحاليکه يک کارآزمايي باليني بسيار مشهور در دانشگاه «استنفورد» نشان داد که سير سطح کلسترول را در افراد سالم که کلسترول نسبتا بالايي دارند، کاهش نميدهد، اما پيش از اين مطالعات نشان دادهاند که مصرف سير اثرات مفيد بيشتري بر سطح کلسترول زنان در مقايسه با مردان و نيز در بيماران مبتلا به ديابت و يا مبتلا به بيماري قلبي نسبت به افراد سالم دارد.
اما انتشار گزارشهاي خبري مورد نتيجه منفي مطالعه دانشگاه استنفورد باعث شد به اين مسئله توجه نشود که اثرات کاهش دهنده کلسترول بر اثر مصرف سير براي همه افراد يکسان نيست و هر آزمايشي که در آن درصد زيادي مردان سالم شرکت داشته باشند باعث ميشود که تاثير کاهش کلسترول در نتيجه مصرف سير در بيماران مبتلا به ديابت و بيماري قلبي ناديده گرفته شود.
بعلاوه درحاليکه توجه زيادي به ارتباط ميان کلسترول و بيماري قلبي ميشود اما فوايد مصرف سير در پيشگيري از بيماري قلبي احتمالا به دليل عواملي به غير از تغيير در سطح کلسترول است.
به ويژه آزمايشهاي باليني نشان دادهاند که مصرف مرتب سير، باعث کاهش رسوب کلسيم و اندازه پلاک شرياني در عروق کرونر شده و از لخته شدن خون پيشگيري کرده و موجب تقويت چرخش خون در افراد مورد مطالعه ميشود.
چگونه سير و پياز را به رژيم غذايي روزانه خود اضافه کنيم؟
حداقل ميزان موثر سير و پياز براي افزودن به رژيم غذايي روزانه دو قاشق غذاخوري سير و يا دو قاشق غذا خوري پياز يا پيازچه به صورت خرد شده يا رنده شده است.
هنگام خريد پياز حتما بايد توجه داشت که پيازهاي کاملا تازه را جدا سازيد. پياز بايد بسيار سفت و لايه بيروني آن دست نخورده باشد. پياز و سير خرد شده ميتوانند نقطه شروع پخت هر نوع غذايي باشند. سير و پياز را ميتوان به غذاي اصلي و يا سوپ و املت اضافه کرد و طعم مطبوعي به آنها افزود. اضافه کردن پيازچه خرد شده چاشني مناسبي براي سسها، ساندويجها، سالادها و غذاهاي گريل شده هستند.
بازار