بهداشت نيوز/ کمپين «من_ماسک_ميزنم» قرار است از هفته آينده در ايران برگزار شود و طبق آن قرار است زدن ماسک در محيطهاي عمومي اجباري شود. اما چرا کشورهاي دنيا تا اين اندازه به زدن ماسک تاکيد دارند؟
۱.گستردهترين بازبيني انجامشده بر مطالعاتي از سراسر جهان در ژورنال پزشکي «لنست» حاکي از تاثير قابل توجه فاصلهگيري فيزيکي، استفاده از ماسک و عينک محافظ بر روند انتقال ويروس کروناي جديد است، تا جايي که برخي از پژوهشگران تاکيد دارند استفاده از ماسکهاي ان-۹۵ ميتواند تا ۹۰ درصد مانع از ورود ويروس جديد به سيستم تنفسي افراد شود.
۲. پژوهشهاي «لنست» استفاده عمومي از ماسکها يا پوششهاي صورت را به همگان توصيه ميکند. پوششها يا ماسکهاي چندلايه و ضد آب (از جمله اگر خانگي و بهصورت دستي تهيه ميشوند) تاثير بيشتري نشان دادهاند تا پوششها يا ماسکهاي تک لايه.
۳.ويروس کرونا به راحتي از راه صحبت، عطسه و سرفه کردن منتقل ميشود و تنها وسيله راحت و در دسترس براي جلوگيري از انتشار و ابتلا به آن ماسک است.
۴. آن طور که محققان چيني در مجله تخصصي "BMJ گلوبال هلث" گزارش دادهاند، حتي در خانه نيز زدن ماسک ميتواند عاملي بازدارنده در ابتلا به بيماري "کوويد ـ ۱۹" محسوب ميشود. البته اين توصيه مربوط که کساني است که در خانه خود يک بيمار مبتلا به کوييد ۱۹ دارند. طبق اين پژوهشها اگر شخص مبتلا و سايرين در خانه ماسک بزنند شانس آلوده شدن به ويروس براي افراد غير مبتلا ۷۹درصد پايين ميآيد.
۵. يک بررسي مطالعاتي ديگر در چين و آمريکا که نتايج آن در مجله علمي "ساينس" منتشر شده به تأثيرات زدن ماسک پرداخته و بر کارايي استفاده از آن تأکيد ميکند. در اين بررسي طبق دادههاي اپيدميولوژي معلوم ميشود کشورهايي که خيلي زود استفاده از ماسک را اجباري کردند مانند تايوان، سنگاپور يا کره جنوبي خيلي بهتر توانستند جلوي شيوع کرونا را بگيرند. به علاوه، اين کشورها کاري کردند تا تهيه ماسک براي شهروندان کمخرج بوده و بتوانند از راههاي مطمئن ماسک تهيه کنند.
۶. علاوه بر اين موارد، براي روشن کردن اهميت ماسک در جلوگيري از سرايت ويروس، بايد به گزارشي از چين اشاره کرد که فردي آلوده به ويروس کرونا در يک روز سوار دو اتوبوس شد، اولي بيماسک و دومي با ماسک. پس از اينکه بيمارياش تشخيص داده شد تمام مسافران دو اتوبوس بررسي شدند. در اتوبوس اول پنج نفر آلوده شدند درحاليکه در اتوبوس دوم کسي مبتلا نشد.
۷. همچنين ماسک وارد حوزه رفتار شناسي نيز شده است. بعضيها استدلال ميکنند که استفاده از ماسک صورت ميتواند يادآور روشني براي خطرات ويروس باشد و يک "تلنگر رفتاري" براي همه تا بهداشت فردي را بهتر رعايت کنند. دونالد لو، اقتصاددان رفتاري و پروفسور دانشگاه علم و صنعت هنگکنگ ميگويد: "هر روز ماسک زدن قبل از بيرون رفتن از خانه يک عادت است، مثل يونيفورم پوشيدن. در عادات رفتاري شما احساس ميکنيد بايد آن چيزي را که يونيفورم نشانگر آن است انجام دهيد. در اين مورد يعني رفتار بهداشتي، مثلا دست نزدن به صورت يا اجتناب از اماکن شلوغ و رعايت فاصله ايمن."
۸. نکته مهم ديگر درباره افراد بدون علامت است. در واقع ممکن است شما فردي بدون علامت باشيد اما اگر ماسک نزنيد و بهداشت فردي را رعايت نکنيد، عاملي براي انتشار ويروس شويد. يک تحقيق تازه در چين نشان ميدهد که "مبتلايان شناسايينشده" يا افراد بدون علائم يا با علائم خفيف، بسيار ناقل ويروساند و احتمالا مسئول ابتلاي ۸۰٪ موارد مثبت.
۹. در حال حاضر هيچ دارو يا مواد غذايي خاصي وجود ندارد که صورت مستقيم مانع از انتقال ويروس کرونا شود و يکي از راههاي بسيار تاثيرگذار براي جلوگيري از دريافت و انتشار ويروس، استفاده از ماسک است.
۱۰. براساس يک بررسي علمي در آمريکا ماسکهاي ان-۹۵ بيش از ساير ماسکها مانع از دريافت و انتشار ويروس ميشود. اما اين معناي آن نيست که ديگر ماسکها اثرگذار نباشند. براساس بررسيها تا حدود ۸۰ درصد و بيشتر، احتمال اينکه يک ماسک معمولي پزشکي جلوي انتشار را بگيرد، وجود دارد.
بازار