مجله سلامت/ چطور با صرف فقط ۵دقيقه زمان، استرس خود را تسکين دهيم و تاثير شگرف آن را بر سيماي خود مشاهده کنيم.
استرس به جزء لاينفک زندگي روزمره ما بدل شده و در نتيجه زيبايي ما را تحت تاثير قرار ميدهد. اگر با ميزان بالايي از استرس دست به گريبان هستيد، بيش از پيش مستعد آکنه، چين و چروک، خشکي پوست و حتي ريزش مو خواهيد بود.
به جاي درمانهاي پيش پا افتاده و معمول که توصيه ميشود، اين روزها حتي متخصصان پوست هم مديتيشن، تمريني جهت آرام کردن ذهن براي کاهش استرس را تجويز ميکنند.
ما به ارائه اطلاعاتي ميپردازيم که چطور با صرف ۵دقيقه از زمانتان روح و جسم خود را آرام کنيد.
تاثير استرس بر بدن
دکترديويد بنک، فوق تخصص پوست ميگويد که: “به نظر من استرس سارق زيبايي است. هنگامي که شما استرس داريد، رگهاي خوني منقبض ميشوند.
همچنين استرس موجب آزاد شدن انواع هورمونهاي استرس در بدن ميگردد و به مغز فرمان ميدهد که در بدن شما خونرساني به پوست به تعويق افتد و رگها، شروع به فرستادن خون به سمت عضلات و ديگر اعضاي بدن کرده وخون را از پوست دور ميکنند.”
در اين حالت نه تنها پوست شما از اکسيژن و نيتروژن تهي ميگردد، بلکه بسيار حساس شده و آکنه و اگزما در هر فرصتي خودنمايي ميکنند.
دکتر بنک معتقد است: “عضلات صورت سفت شده و پوست جلاي صورتي رنگ خود را از دست ميدهد، در ابتدا خطوط سطحي و سپس چين و چروکها نمايان ميشوند.” ريزش مو هم ميتواند ناشي از استرس باشد. هنگامي که رگهاي خوني منقبض ميشوند، منافد پوست از اکسيژن، موادمعدني و ويتامينهايي که براي رشد موهاي سالم ضروريست، محروم ميشوند.”
اين ويتامين در عوضبه سمت اعضايي چون قلب، ريهها و مغز حرکت ميکنند. با اين وجود، زيستشناسي را نميتوان سرزنش کرد.
دکترکريستين کابل، متخصص پوست و جراح در مرکز پزشکي ايالت ولي اذعان مي دارد که: “هنگامي که فشار استرس بر ما زياد باشد، قادر به انجام هيچ اقدامي براي حفظ سلامت پوست خود نخواهيم بود. خوابمان کمتر ميشود، آب کمتري مينوشيم، نوشيدنيهاي حاوي کافئين را افزايش ميدهيم، مراقبتهاي معمول از پوستمان را محدود کرده و حتي کمتر ورزش ميکنيم.” و هر کدام از اين موارد، تلفات جبرانناپذيري بر ما وارد ميآورد.
” بسياري از ما کوچکترين تغييرات در حالت، رنگ و رطوبت پوستمان، ناشي از کمخوابيهاي متمادي و يا استرس ناشي از سفر را به خوبي متوجه ميشويم.”
فوايد مديتيشين
شايد استفاده از رتينول (ويتامين A) و يا مرطوبکنندهاي قوي برخي از علائم را تسکين دهد، اما مهمترين و سريعترين درمان، تسکين خود استرس است.
دکتر کابل اذعان ميدارد که: “هنگامي که ما مديتيشن ميکنيم (حتي براي چند دقيقه در روز) به ذهن و بدن خود اجازه ميدهيم که به آرامش برسد.”
مديتيشن عوامل استرسزا که موجب ترشح سموم و هورمونهاي استرس است را از بدن دفع ميکند. بعلاوه، نفسهاي عميق و آرامشبخش، اکسيژن را وارد سلولهاي بدن ميکند، مجموع تنفس و آرامش با هم سموم را از تمام بدن محو ميکند
وي همچنين خاطرنشان ميکند که: “يوگا موجب ميشود که فشار استرس از روي پوست کم شود. همچنين يوگا، موجب تسريع جريان خون، ترشح غدد لنفاوي و اکسيژنرساني به کل بدن ميشود.”
دکتر بنک که همچون دکتر کابل همواره به بيمارانش مديتيشن را توصيه ميکند، ميگويد: “بسياري از بيمارانم اذعان ميکنند که بعد از مديتيشن، از ميزان خطوط سطحي پوست و چين و چروکهايشان کاسته شده، آکنه و سياهي و پف دور چشمهايشان بهبود يافته و آبي زير پوستشان رفته و جلاي پوستشان بازگشته است.”
نتايج بعد از حدود دو هفته نه تنها بر روي پوست و موي شما نمايان خواهد شد، بلکه حالات روحي شما نيز بهبود خواهد يافت.
مديتيشن و راهکارهايي براي مبتديها
از آنجايي که ذهن در يک دقيقه هزاران مايل آنطرفتر هم ميتواند پرواز کند، شايد تصور مديتيشن کمي مشکل به نظر برسد، اما آيا امکانپذير است؟ بث ليوايز، مربي سلامت و سرمربي مرکز سونا و يوگا در نيويورک سيتي به مبتديها پيشنهاد ميکند که از کلاسهاي پايه آغاز کنند.
ليوايز ميگويد: “افراد مبتدي نبايد به کلاسهاي پيشرفته مديتيشن بروند چون برايشان سخت خواهد بود و همين موجب ميشود که اشتياقشان را از دست بدهند و کلا تمرين را رها کنند.”
راهکاري ساده ويژه کساني که زمان کافي براي حضور در کلاسهاي مديتيشن ندارند، اين است که ۵دقيقه تمرين در خانه انجام دهند. همه بايد زماني را به خود اختصاص دهند.
يکي از تمرينهاي فوقالعاده براي مبتديها اينست: مکاني آرام بدون هيچ مزاحمي بيابيد و به پشت روي زمين دراز بکشيد. اگر در ناحيه پشت يا گردن احساس درد داريد، براي کاهش فشار بايد از يک حايل استفاده نماييد (مثل تشکي نازک) وقتي کاملا احساس راحتي نموديد، چشمانتان را ببنديد و روي نفس کشيدن تمرکز کنيد. ذهنتان را درگير بايد، نبايد و نتيجه مديتيشن نکنيد، فقط اجازه دهيد ذهنتان از هر چيزي خالي شود.
بارب اسميت، مولف کتاب The Practice and Founder of Peaceful Mind Peaceful Life، يک برنامه تمرين سه جزئي را پيشنهاد ميدهد که مديتيشن را در برنامه روزانه زندگي گنجانده است.
در اين تمرين يادآور ميشود که مکث کنيد، نفس بکشيد و دوباره آغاز کنيد، سرشار از حس سرزندگي شويد و با اعتماد به نفس، آرامش و قدرت، آماده رويارويي با هر مشکلي خواهيد بود.
برنامه تمريني اسميت: “من مايلم اين شيوه را، ‘روح زندگي از درون‘ بنامم. روز خود را با ۵دقيقه مديتيشن آغاز کنيد و کل روز را با آرامش و فراغ خاطر سپري کنيد و در انتهاي روز، پيش از اينکه به رختخواب برويد با انعکاس آرامشي که در طي روز داشتيد، سر به بالين بگذاريد، يعني در کمال آرامش. هر گامي که در طي روز برميداريم و هر تصميمي که ميگيريم،از صبر، شجاعت، آرامش و عشق درونمان نشات ميگيرد. “
و پوست و مويي سالم، گواه اثربخشي مديتيشن خواهد بود.
بازار