خراسان/ ورزش باعث ترشح آندورفين زياد در بدنتان ميشود که بايد باعث ايجاد حال خوب شود اما چرا گاهي بعد از تمرين حالت تهوع به شما دست ميدهد؟
حالت تهوع ناشي از ورزش کمي آزاردهنده اما طبيعي و قابل پيشگيري است. اين اتفاق براي خانمها بيشتر ممکن است روي بدهد تا آقايان. پس با ما همراه باشيد تا برايتان بگوييم چرا چنين حالتي روي ميدهد، چه زماني نگران کننده است و چه بايد بکنيد. بد نيست بدانيد که اين باور اشتباه وجود دارد که حالت تهوع يا استفراغ حين يا بعد از ورزش نشان دهنده ضعيف بودن است ، از ورزشکاران مبتدي گرفته تا قهرمانان المپيک ، هر کسي ميتواند دچار اين حالت شود. ادامه مطلب را در اين زمينه مطالعه کنيد.
علت حالت تهوع بعد از ورزش از زبان متخصصان
متخصصان علم ورزش ميگويند ورزش، در سيستم گوارش تداخلاتي ايجاد ميکند که ميتواند به علايمي چون حالت تهوع واستفراغ منجرشود و وقتي شدت تمرين را بالا ميبريد، گوارشتان تحت فشار قرار ميگيرد.وقتي که ورزش و تمرين ميکنيد، جريان خون به سمت عضلات فعال و عضوهاي حياتي بدن که فعاليت زيادي ميکنند، مانند قلب و ريهها و مغز بيشتر ميشود. يعني خون کمتري در اندامهاي گوارشي در جريان است که اين مسئله ميتواند مانند ترمزي در فرايندهاي گوارشي عمل کند.
بعضي از تمرينها باعث ميشود که جريان خون در سيستم گوارش خيلي کمتر شود. هر چه بيشتر خون از گوارشتان فاصله بگيرد، علايم شديدتري را تجربه خواهيد کرد. به عنوان مثال عضلات پايين تنه بزرگترند، مانند عضلات چهار سر ران و همسترينگها و روزي که قرار است روي عضلات پايين تنه کار کنيد بيشتر ممکن است دچار حالت تهوع ناشي از ورزش شويد. تمرينات تناوبي با شدت بالا (اينتروال) نيز ميتواند اين واکنش را تشديد کند.
تهوع نشانه تمرين هاي نادرست ؟
اين که بعضي ميگويند هر کس در معرض تهوع ناشي از ورزش قرار بگيرد تمرين وي درست يا خوب نيست، نتيجه درستي نيست، چه بسا اين حالت فقط علامت کمبود جريان خون است يا اين که ورزشکار وعده غذايي خوبي پيش از تمرين نخورده است.
زمان نياز به مراجعه به پزشک
حالت تهوع ناشي از ورزش همراه با علايمي مانند تب، گرفتگي شديد عضله، درد در قفسه سينه و نبود تعريق نيست. جالب است بدانيد اينها علايم بيماري خطرناکي به نام رابدوميوليز هستند. اما به اين نکته هم توجه داشته باشيد که اگر مدام حين ورزش دچار حالت تهوع ميشويد حتما به پزشک مراجعه کنيد.
درمان حالت تهوع
به حالت تهوع شديد بين تمرين بي تفاوت نباشيد چرا که بدن در حال ارسال سيگنالهايي است تا بگويد ، در حال اعمال فشار زياد روي بدن هستيد به عبارتي نياز به استراحت کافي بين تمرين داريد .براي تسکين حالت تهوعتان، از شدت تمرين کم کنيد و سعي کنيد با سرعت کم يا متوسط کمي راه برويد که به اين کار اصطلاحا استراحت فعال ميگويند. اگر فورا دست از تمرين بکشيد، حالت تهوعتان بدتر ميشود زيرا يک تغيير بزرگ و ناگهاني در عرض مدت بسيار کوتاهي در جريان خون پيش ميآيد.
فاکتور تعيين کننده
اصلي ترين فاکتوري که تعيين ميکند دچار تهوع ناشي از ورزش ميشويد يا نه اين است که چه زماني و کِي غذا مي خوريد. خيلي نزديک به زمان تمرين غذا خوردن باعث ميشود سيستم گوارش فرصت کافي براي شروع تجزيه و هضم غذا نداشته باشد اما خيلي پيش از تمرين غذا خوردن نيز سبب احساس گرسنگي هنگام تمرين خواهد شد.اين زمان براي هر کسي متفاوت است . به طور کلي توصيه ميشود يک تا سه ساعت قبل از تمرين غذا بخوريد.
نکات تغذيه اي براي پيشگيري از تهوع بعد از ورزش
غذاهايي که چربي اشباع زيادي دارند مانند برگرها و سيب زميني سرخ کرده، به مدت زمان بيشتري براي هضم نياز دارند، بنابراين اين تاخير در گوارش ميتواند احساس سنگيني در معده ايجاد کند. غذاهاي چرب و سنگين بدن را وادار ميکنند آنزيم بيشتري ترشح کند تا به هضم چربي کمک شود. اين آنزيم ميتواند به فشار معده اضافه و حالت تهوع را تشديد کند. ديگر غذاها نيز ميتوانند بر فشار گوارش اضافه کنند مانند غذاهاي تند و ادويه دار، چيزهايي که حاوي کافئين هستند و غذاهاي بسيار اسيدي.
بد نيست بدانيد که بايد تمرکزتان را روي پروتئين کم چرب و کربوهيدراتهاي پيچيده بگذاريد که ميتواند انرژي شما را به خوبي تامين کند. يک برش نان تست جو با کره بادام، يک عدد موز با ماست کم چرب يا پنير و يک تکه سينه مرغ گزينههاي خوبي است.
کم آبي نيز عامل احتمالي ديگري است که ميتواند تهوع ناشي از ورزش را ايجاد کند. بدن هنگام ورزش، از طريق عرق ،آب و مايعات زيادي از دست ميدهد. بنابراين ننوشيدن آب کافي پيش از تمرين ميتواند علايم را بدتر کند. راه حل اين مشکل نيز ساده است: در طول روز مکرر و به طور منظم آب بنوشيد.
نويسنده : مصطفي عاشوري / فيزيولوژيست ورزشي
بازار