ايسنا/ يک داروساز در مورد درمان هاي دارويي کوويد ۱۹، گفت: هيچ دارويي درمان قطعي کوويد ۱۹ نيست.
دکتر محسن صنيعي در مورد ويروس کوويد ۱۹ و ابعاد آن، اظهار کرد: با وجود چند ماه گسترش اين بيماري همهگير و انجام تحقيقات گسترده در مورد اين ويروس، همچنان بسياري از ابعاد اين ويروس و بيماري ناشناخته مانده و همه زواياي آن مشخص نيست.
وي افزود: پزشکان هنوز در مورد فرآيند دقيق اين بيماري ويروسي اتفاق نظر ندارند و عدهاي اين بيماري را ويروسي و شبيه آنفلوانزا و عدهاي ديگر آن را يک ويروس تاثيرگذار بر خون ميدانند.
اين داروساز با بيان اينکه شيوه ابتلاي افراد به کوويد ۱۹ در چهار فاز ملايم، متوسط، حاد و بحراني تقسيم بندي ميشود، تصريح کرد: تقريبا ثابت شده که ميزان و مقدار ورود ويروس به بدن، بر شدت و ضعف ابتلا به اين بيماري تاثير دارد.
صنيعي ادامه داد: اگر حجم زيادي ويروس وارد بدن شود، سيستم ايمني بدن قادر به غلبه بر ويروس به نخواهد بود، از سويي ديگر با ورود حجم کمتر ويروس به بدن، سيستم ايمني وظيفه مقابله را به خوبي انجام داده و در دفع ويروس موفق خواهد بود.
ضرورت رعايت بهداشت براي کاهش ورود ويروس به بدن
وي اهميت رعايت بهداشت فردي و فاصله گذاري اجتماعي را از اين منظر مهم تلقي کرد و گفت: در صورت رعايت بهداشت فردي و فاصله گذاري اجتماعي به شيوه صحيح، مي توان از ورود مقدار زياد ويروس به بدن و به تبع آن ابتلا به اين بيماري جلوگيري کرد.
به گفته اين داروساز، به هرحال ويروس وارد بدن ميشود و اگر در حجم کم باشد، بدن توان غلبه دارد، اما در صورت ورود بيش از حد ويروس، سيستم ايمني با شکست مواجه و بدن درگير بيماري ميشود؛ به همين دليل کادر درمان به جهت مواجهه با بيماران متعدد و احتمال ورود مقادير زياد ويروس بيشتر در معرض خطر هستند و رعايت بهداشت و فاصله گذاري اجتماعي همين نقش بازدارنده در ابتلا به بيماري را دارد.
صنيعي در توضيح روشهاي درمان دارويي بيماري کوويد ۱۹، اظهار کرد: بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ در چند فاز ملايم تا حاد تقسيم بندي مي شوند. دسته اول بيماران، افرادي هستند که در نمونه برداري از حلق و بيني تنها تست PCR آنها مثبت است و علائم ديگري ندارند، براي اين دسته از بيماران درمان دارويي خاصي داده نميشود و معمولا پزشک مصرف مايعات، استراحت براي بهبود بيماري و قرنطينه خانگي به منظور جلوگيري از گسترش ويروس را تجويز ميکند.
وي ادامه داد: در حالتي که بيماري يک گام جلوتر رفته و ويروس بر بدن غلبه ميکند، درمانهاي دارويي نيز انجام ميشود. از ابتداي شيوع بيماري، داروي هيدروکسي کلروکين تجويز ميشد که يک داروي ضدمالاريا است و با وجود اثرات کاهش سطح ايمني، با مکانيسم نامشخص بر روند بهبود بيماري کوويد ۱۹ تاثيرگذار است.
صنيعي اضافه کرد: زماني که بيمار وارد فاز حاد کوويد ۱۹ ميشود، براي درمان از طيف وسيعي از داروها استفاده مي شود از جمله دگزامتازون، فاوي پرايور، آزيترومايسين و رمدسيوير. لازم به ذکر است که مصرف دگزامتازون در افراد سالم و يا در مراحل اوليه بيماري نه تنها مفيد نيست، بلکه به جهت کاهش سطح ايمني مي تواند خطرناک باشد. بنابراين از مصرف بي رويه اين دارو اکيدا بايد اجتناب کرد. نکته مهم اين است که داروي دگزامتازون در مراحل حاد بيماري مناسب است و براي بيماران با شدت کمتر ابتلا نبايد تجويز شود.
هيچ دارويي درمان قطعي کوويد ۱۹ نيست
اين داروساز با بيان اينکه در موارد حاد بيماري که در اصطلاح به آن طوفان سايتوکايني گفته ميشود، پزشکان براي سرکوب بيماري از داروهاي بازدارنده استفاده مي کنند و در اين صورت مصرف کورتون هم تجويز مي شود.
وي در توضيح طوفان سايتوکايني، گفت: به دنبال سرکوب ويروس در بدن، سلول هاي ايمني که در محل ورود ويروس حضور يافته اند مقادير افزايش يافته IFN- I براي جبران توليد مي کنند که باعث فراخواني ماکروفاژ و نوترفيل بيشتر به محل التهاب مي شود. در نهايت شاهد طوفان سايتوکايني هستيم؛ پديده اي که در آن مقادير زياد سايتوکاين به سرعت در پاسخ به عامل عفوني توليد مي شود. اين پاسخ افسارگسيخته باعث تخريب بافت ريه و نقص عملکرد آن در تبادل گازهاي تنفسي مي شود.
صنيعي با بيان اينکه افراد کمي وارد فاز حاد بيماري کوويد ۱۹ ميشوند، يادآور شد: در فاز حاد بيماري، معمولا داروي فاوي پيراوير که داروي ضد ويروس است، تجويز مي شود. اين دارو در ژاپن ارائه شد و هنوز تاييد اف دي اي ندارد، اما کشورهاي چين و ژاپن اعتقاد به تاثير اين دارو در بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ دارند.
وي با تاکيد براينکه ديگر روشهاي درماني اين بيماري هنوز تاييد و اثبات نشده است، خاطرنشان کرد: آنچه مشخص است، اينکه نهايتا غلبه بر ويروس بر عهده سيستم ايمني بدن است و داروها تنها مي توانند بدن را در مبارزه با ويروس کمک کند.
به گفته اين داروساز، دليل اينکه کوويد ۱۹ افراد داراي بيماري زمينه اي و سن بالا را بيشتر دچار عوارض اين بيماري و حتي مرگ مي کند، به دليل کاهش سيستم ايمني بدن اين افراد و کاهش توان مقابله سيستم ايمني در مبارزه با اين ويروس است، خصوصا اينکه بدن با حجم بالايي از اين ويروس مواجه شود.
وي در مورد روشهاي تقويت سيستم ايمني بدن، اظهار کرد: نقش ويتامينهاي مختلف در مورد اين بيماري مطرح شد و در اين ميان حرفهاي ضد و نقيض وجود دارد. عدهاي مصرف زينک را در درمان و پيشگيري از اين بيماري موثر ميدانند و عدهاي ديگر معتقدند که زينک گيرنده ويروس را فعال ميکنند و نقش منفي در ابتلا به بيماري دارد، همچنين در مورد مصرف ويتامين سي، عدهاي معتقدند که نقش بازدارنده دارد و برخي ديگر مي گويند ويتامين سي عوارض ريوي ايجاد مي کند.
صنيعي تاکيد کرد: آنچه مشخص است، اينکه تعداد پزشکاني که تاثير ويتامين سي و زينک را در مورد اين بيماري مفيد مي دانند، بيشتر است. در مورد مصرف ويتامين ها نکته مهم و حياتي ويتامين دي است که کمبود آن در بدن مي تواند باعث بروز فاجعه شود و با توجه به کمبود اين ويتامين در اغلب افراد جامعه مصرف ويتامين د۳ از اهميت ويژه اي برخوردار است.
بازار