تبيان/ وزارت بهداشت ويرجينيا براي کساني که تست کرونايشان مثبت شده يا مشکوک به اين بيماري هستند، توصيههايي را ارئه کرده است؛ در اين مطلب به طور کامل به آن پرداختهايم.
افرادي که کوويد–19 دارند معمولاً دچار بيماري خفيف تا شديد تنفسي با علائم تب، سرفه و تنگي نفس ميشوند. برخي از افراد علائم ديگري دارند مانند لرز، درد عضلاني، گلودرد يا از دست دادن حس بويايي و چشايي. همهي کساني که مبتلا به کوويد–19 ميشوند، همهي علائم را ندارند و ممکن است تب هم نداشته باشند. علائم گفته شده ممکن است 2 تا 14 روز بعد از قرار گرفتن در معرض ويروس بروز کنند.
اگر شما علائمي داريد و ميخواهيد تست کرونا بدهيد، با پزشکتان يا با مراقبين بهداشت تماس بگيريد. از شما نمونههايي گرفته ميشود تا مورد آزمايش قرار بگيرند.
برخي از افراد بيشتر احتمال دارد که مبتلا به کوويد–19 شوند. هر کسي که در معرض اين ويروس قرار بگيرد، ميتواند مبتلا به کوويد–19 شود اما ريسک جديتر شدن اين بيماري (نياز به بستري شدن در بيمارستان، نياز به ونتيلاتور و ...)، با بالاتر بودن سن، بيشتر ميشود.
شما هر چه سنتان بالاتر باشد، احتمال اينکه با کوويد–19 دچار بيماري شديدتري شويد، بيشتر است. افراد در هر سني اگر دچار بيماريهاي ديگري باشند نيز بيشتر ممکن است دچار بيماري جديتر در اثر کوويد–19 شوند. اين بيماريها شامل موارد زير ميشوند:
. بيماري مزمن کليوي
. بيماري ريوي مانند انسداد مزمن ريوي
. چاقي (اضافهوزن خيلي زياد)
. بيماري کمخوني داسي شکل
. ديابت نوع دوم
اگر مبتلا به هر يک از اين بيماريها يا هر عارضهي ديگري هستيد که شامل ضعف سيستم ايمني ميشود، با داشتن علائم کوويد–19 بايد هر چه سريعتر با پزشک تماس بگيريد.
در خانه بمانيد
اگر مبتلا به کوويد–19 هستيد يا فکر ميکنيد ممکن است کوويد–19 داشته باشيد، در خانه بمانيد و خودتان را از ديگر اعضاي خانواده جدا کنيد. به اين کار ايزوله شدن در خانه ميگويند.
- علائم خود را کنترل نماييد. اگر بيماريتان شدت گرفت با اورژانس تماس بگيريد.
- علائم اورژانسي کوويد–19 شامل مشکل در تنفس، درد و فشار در قفسه سينه که برطرف نميشود، سرگيجه، ناتواني در بيدار و هشيار ماندن و کبودي لب يا صورت ميشود.
- بيشتر افراد دچار علائم خفيف تا متوسط اين بيماري ميشوند که شامل تب و سرفه بوده و بدون اقدام پزشکي بهتر خواهند شد.
- خود را ايزوله کرده و از تماس با ديگران اجتناب کنيد.
- از وسايل نقليه عمومي مانند اتوبوس و مترو و تاکسي استفاده نکنيد.
بيشتر افراد ميتوانند تحت شرايط زير از ايزوله خارج شده و با ديگران باشند:
به افرادي که معمولاً با آنها مراوده داريد اطلاع بدهيد که بيمار هستيد تا اين افراد بدانند بايد خود را قرنطينه کرده و نسبت به علائم خود هشيار باشند
- سه روز بدون تب بودن (يعني 72 ساعت تب نداشتن بدون مصرف داروي تب بُر)
- بهبود علائم (مثلاً سرفه و تنگي نفس بهتر شده باشد)
- دستکم 10 روز از بروز علائم براي اولين بار سپري شده باشد
- براي بيشتر افراد شيوهاي بر پايهي تست مبني بر اين که چه زماني بايد ايزوله به پايان برسد توصيه نميشود. اگر به دليل بيماري يا مصرف دارويي خاص، ضعف ايمني داريد، با پزشک خود مشورت کنيد.
خود را از ساير افراد خانه جدا کنيد
. خود را ايزوله کردن يعني اين که در خانه و در اتاقي مجزا دور از ديگران بمانيد و در صورت امکان از سرويس بهداشتي جداگانهاي استفاده کنيد.
. از ظروف و رختخواب مشترک با ديگران استفاده نکنيد. بعد از استفاده از اين وسايل بايد آنها را با آب و صابون کاملاً بشوييد.
. تماس خود را با ديگران و با حيوانات خانگي محدود نماييد.
. از طريق تماس تلفني يا تصويري و اينترنتي، ارتباط خود را با ديگران حفظ کنيد.
نسبت به اطرافيان چه رفتاري داشته باشيد؟
. به افرادي که معمولاً با آنها مراوده داريد اطلاع بدهيد که بيمار هستيد تا اين افراد بدانند بايد خود را قرنطينه کرده و نسبت به علائم خود هشيار باشند.
. جواب تلفنها را بدهيد چون مراقبين بهداشت با شما تماس خواهند گرفت تا وضعيت سلامتيتان را بررسي کنند.
. با دوستان و آشناياني که با آنها ارتباط داشتهايد تماس بگيريد و به آنها بگوييد بيمار هستيد و با به اشتراک گذاشتن اطلاعاتي که به دست آوردهايد جلوي انتشار بيشتر اين بيمار را بگيريد.
- از کساني که دو روز پيش از اين که احساس بيماري کنيد و تستتان مثبت شود در خانه با شما بودهاند و افرادي که تماس نزديک با آنها داشتهايد خواسته ميشود در خانه بمانند و وضعيت سلامت خود را چک کنند تا مطمئن شوند بيمار نشدهاند و ديگران را مبتلا نکنند.
- از اطرافيان بخواهيد به تماسهاي تلفني مراقبين بهداشت و سلامت پاسخ بدهند. اين مکالمات براي کمک به کُند کردن روند انتشار کوويد–19 مهم هستند.
علائم خود را با داروهاي بدون نياز به نسخه کنترل کرده و پيش از مراجعه به پزشک با او تماس بگيريد
. از داروهاي OTC بر اساس علائم خود استفاده کنيد. به دستورالعملهاي روي برچسب دارو توجه داشته باشيد.
. استراحت کنيد و زياد آب و مايعات رقيق بنوشيد. از مصرف الکل و نوشيدنيهاي کافئين دار اجتناب کنيد.
. اگر علائمتان تشديد شدند سريعتر با اورژانس تماس بگيريد (مثلاً مشکل در تنفس کردن يا تبي که با داروي تب بُر پايين نميآيد) با پزشک يا اورژانس تماس بگيريد و اطلاع دهيد که کوويد–19 داريد يا ممکن است داشته باشيد.
. اگر هرگونه شرايط اضطراري داشتيد با اورژانس تماس بگيريد و به آنها گوشزد کنيد که کوويد–19 داريد يا ممکن است داشته باشيد. علائم اورژانسي کوويد–19 شامل مشکل در تنفس و درد و فشار در قفسه سينه است که بهتر نميشود. همچنين احساس سرگيجه يا عدم توانايي در بيدار و هشيار ماندن و يا کبودي لبها يا صورت را نيز مدنظر داشته باشيد.
تسکين علائم با داروهاي OTC
- براي رفع تب، سردرد و بدن درد از يک مسکن معمولي مانند استامينوفن استفاده کنيد.
- براي تسکين گلودرد از يک مسکن معمولي مانند استامينوفن، اسپري گلو يا شربت سرفه استفاده کنيد.
- براي بهبود سرفه خلط دار از يک ضدسرفه حاوي گايافنزين استفاده کنيد. آب نمک ولرم بيشتر توصيه ميشود.
- سرفه خشک را با ضد سرفهاي که حاوي دکسترومتورفان است تسکين دهيد.
- براي تسکين هم سرفه خشک و هم سرفه خلط دار از ترکيبي از گايافنزين و دکسترومتورفان استفاده کنيد.
- گرفتگي و آبريزش بيني را با يک ضداحتقان بيني که حاوي فنيل افرين است، اسپري بيني سالين (کلرور سديم) يا آنتيهيستامين خوراکي درمان کنيد.
وقتي نزديک ديگران هستيد ماسک طبي يا ماسک پارچهاي بزنيد
. اگر بيمار هستيد پيش ديگران بايد ماسک بزنيد.
. اگر شخص بيمار قادر به ماسک زدن نيست (مثلاً به اين دليل که تنفس او دچار مشکل ميشود)، ديگر اعضاي خانواده بايد هنگام ورود به اتاق فرد بيمار ماسک بزنند.
. نبايد از ماسک پارچهاي صورت براي بچههاي زير دو سال يا هر کسي که مشکل در نفس کشيدن دارد يا هشيار نيست و يا ناتواني جسمي دارد و نميتواند ماسک را بردارد استفاده کنيد.
. اگر تنها هستيد نيازي نيست ماسک بزنيد.
موقع عطسه و سرفه جلوي دهان و بيني خود را بگيريد و دستها را مرتباً بشوييد
. وقتي عطسه و سرفه ميکنيد با دستمال جلوي دهان و بيني خود را بگيريد و دستمال را در سطل زباله دربسته بيندازيد و فوراً دستها را بشوييد.
علائم اورژانسي کوويد 19 شامل مشکل در تنفس و درد و فشار در قفسه سينه است که بهتر نميشود. همچنين احساس سرگيجه يا عدم توانايي در بيدار و هشيار ماندن و يا کبودي لبها يا صورت را نيز مدنظر داشته باشيد
. دستها را مرتباً با آب و صابون و حداقل به مدت 20 ثانيه بشوييد. خصوصاً بعد از دست زدن به دهان و بيني و عطسه و سرفه و دستشويي و پيش از تهيه غذا يا خوردن غذا
. اگر به آب و صابون دسترسي نداريد از ضدعفونيکنندهي دست که حاوي حداقل 60 درصد الکل است استفاده کرده و تمام قسمتهاي دست را به مدت 30 ثانيه خوب به هم بماليد تا احساس کنيد خشک شده است.
. دستهاي نشسته را به چشم و بيني و دهان خود نزنيد.
تمام سطوحي را که مکرراً لمس ميشوند هر روز تميز کنيد
. تمام سطوحي که زياد لمس ميشوند، مثل کانترها، روي ميز، دستگيره در، گوشي تلفن، کيبورد و ... را هر روز تميز و ضدعفوني کنيد.
. از اسپري تميزکنندهي خانگي يا دستمال ضدعفونيکننده طبق دستورالعمل روي محصول استفاده کنيد.
استرس و اضطرابتان را کنترل کنيد
. بيمار بودن ميتواند اضطراب برانگيز باشد. يادتان باشد که هر کسي واکنش متفاوتي نسبت به شرايط استرس برانگيز نشان ميدهد.
. مبتلا به کوويد–19 بودن ميتواند جور خاصي استرس برانگيز باشد زيرا يک بيماري جديد بوده و خبرها و حاشيهها در مورد آن بسيار زياد است. کمتر سراغ خبرها برويد و به ماجراها گوش بدهيد. بهتر است از رسانههاي اجتماعي فاصله بگيريد.
. افرادي که از قبل دچار عوارض روحي و رواني هستند بايد درمان خود را ادامه داده و نسبت به علائم جديد يا تشديد علائم خود هشيار باشند.
سندرم التهابي مولتي سيستم در کودکان
هرچند به نظر ميرسد بچهها به اندازهي بزرگسالان در معرض ابتلا به کوويد–19 نيستند، اما مرکز کنترل و پيشگيري بيماريها و ساير موسسهها ملي سلامت و بهداشت، مشاهده کردهاند که سندرم التهابي مولتي سيستم در کودکان با کوويد–19 مرتبط است. سندرم التهابي مولتي سيستم ميتواند مشکلاتي براي قلب کودک و همچنين براي ساير سيستمهاي بدن او ايجاد نمايد. علائم و نشانههاي سندرم التهابي مولتي سيستم شامل تب، شکم درد، استفراغ، اسهال، از دست دادن اشتها، بثورات پوستي، قرمزي و ترک خوردن لبها، قرمزي و تورم زبان و يا تورم دستها و پاها ميشود.
اگر کودک شما هر يک از اين علائم يا ساير علائم کوويد–19 را دارد، با پزشک او تماس بگيريد.
اگر کودک شما علائم اورژانسي مانند مشکل در تنفس کردن، يا درد و فشار در قفسه سينه را بروز داد يا توانايي بيدار و هشيار ماندن را نداشت و يا دچار کبودي لبها يا صورت شد، شکم درد شديد داشت و يا هرگونه علامت نگرانکنندهي ديگري نشان داد، بايد هر چه سريعتر با اورژانس تماس بگيريد.
بازار