ايسنا/ نتايج يک مطالعه نشان داد که آمار ابتلاي قطعي کادر درمان دندانپزشکي در سه ماهه اول اپيدمي کوويد-۱۹ در ايران کم بوده و اين موضوع ميتواند به دليل ضدعفوني محيط و استرليزاسون و استفاده از وسايل حفاظت باشد. ولي در اين خصوص لازم است بررسيهاي تخصصي بيشتري انجام شود.
انتقال ويروس کرونا از طريق ورود قطرکهاي ناشي از عطسه، سرفه و نفسهاي فرد آلوده، به دهان، بيني و چشم صورت ميگيرد. هنگام ارائه خدمات دندانپزشکي مقادير زيادي آئروسل توليد ميشود. آئروسلها ذرات بسيار کوچکي هستند که تا فواصل دور ميتوانند در هوا پخش شوند.
افراد ممکن است که در دوره نهفتگي بيماري کوويد-۱۹ و زماني که از بيماري خود آگاهي ندارند، به دندانپزشکي مراجعه کنند. در طول مدت انجام خدمات دندانپزشکي، به دليل ارتباط مستقيم و نزديک دندانپزشک و بيمار، امکان تماس با مقادير زياد قطرات و آئروسلهاي آلوده و نيز تماسهاي مکرر با بزاق و خون، احتمال انتقال بيماري کوويد-۱۹ وجود دارد.
به همين خاطر پژوهشگران دندانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي دانشگاه آزاد، در مطالعهاي به ارزيابي ميزان و شدت ابتلاي کادر درمان دندانپزشکي به کوويد-۱۹ در سه ماهه ابتدايي شيوع ويروس کرونا و در دوره قبل و بعد از قرنطينه پرداختند.
در اين مطالعه فرزين سرکارات و عليرضا توتونچيان به همراه همکارانشان، ميزان و شدت درگيري کادر درمان دندانپزشکي (شامل دانشجويان دندانپزشکي، دندانپزشکان عمومي، متخصصين دندانپزشکي، دستياران کنار دندانپزشک و سراميستها) با کوويد-۱۹ را بررسي کردند.
اين مطالعه به روش توصيفي و با استفاده از پرسشنامه آنلاين انجام شد و ۱۱۰۰ نفر به صورت اختياري و آگاهانه اقدام به پاسخگويي کردند. پرسشنامه از ۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ به مدت دو هفته در دسترس کادر درمان قرار گرفت.
سن شرکتکنندگان در اين آزمون ۱۸ تا ۷۵ سال بود و ۵۱۶ زن و ۵۸۰ آقا در اين پژوهش شرکت داشتند و با توجه به اينکه ۷۵ درصد از افراد در اسفندماه داراي فعاليت شغلي بودند، تنها ۲ درصد از افراد به طور قطعي به کوويد-۱۹ مبتلا شدند.
به گفته پژوهشگران اين مطالعه «ميزان کار در اسفند ماه با گذشت از هفته اول به چهارم کاهش داشته است که اين امر ميتواند به دليل اخبار دريافتي از رسانههاي مختلف و موج اول شيوع بيماري به همراه ترس از ابتلا و انتقال بيماري باشد. يک چهارم افرادي که در اين مطالعه شرکت کردند، در هفته اول ارديبهشت ماه کار باليني را آغاز کردند و نيمي از افراد اعلام کردند که در آن زمان فعاليت شغلي نداشتند».
نتايج نشان داد که اکثريت افراد شرکتکننده در مطالعه وجود ابتلا به بيماري را در خانواده و آشنايان خود گزارش نکردند و حدود ۸۴ درصد از افرادي که داراي ابتلا در خانواده بودند، هرگونه تماس با فرد بيمار را نفي کردند.
به گفته محققان اين پژوهش «۷۶ درصد افرادي که داراي علائم و نشانههاي بيماري بودند، پيگيري پزشکي جهت وجود يا نفي ابتلا را انجام ندادند. پس ميتوان اينگونه نتيجهگيري کرد که وضعيت پزشکي آنها به صورت حاد و نگران کننده نبوده است و فقط ۲۴ درصد علائم نگرانکننده و حتي نگراني ذهني در مورد ابتلا به کوويد-۱۹ وجود داشته که از لحاظ درصد ابتلا کادر دندانپزشکي معنيدار نيست.»
طبق نتايج اين مطالعه، ميزان ابتلا به کوويد-۱۹ در سراميستها بيشتر از ساير گروههاي مرتبط با دندانپزشکي بود. سراميستها متخصصيني هستند که در لابراتوارهاي دندانسازي، پروتزهاي دنداني را ميسازند. به گفته محققان اين موضوع نشان ميدهد که گروههاي درماني در مطبهاي دندانپزشکي امکانات بيشتري براي ضدعفوني کردن و مراقبت از خود انجام ميدهند و بايد در پروتکلهاي مراقبتي در لابراتوارها به دليل پخش ذرات و جابهجايي قالبهاي بيمار بازنگري شود.
پژوهشگران اين تحقيق ميگويند:
«انجام مراحل ضدعفوني محيط و استرليزاسون و همچنين استفاده از وسايل شخصي از قبيل ماسکهاي جراحي، عينک و دستکش بهصورت معمول ميتواند در جلوگيري از گسترش بيماري و ابتلا موثر و مفيد باشد. مطالعات و بررسيهاي تخصصي بيشتري در اين زمينه لازم بوده و توصيه ميشود».
نتايج اين مطالعه تابستان ۹۹ به صورت مقاله علمي پژوهشي در مجله «تحقيق در علوم دندانپزشکي» وابسته به دانشگاه علوم پزشکي آزاد اسلامي تهران منتشر شده است.
بازار