آیا کرونا با شیردهی به کودک منتقل میشود؟

ايسنا/ با توجه به اهميت تغذيه نوزادان و کودکان با شير مادر، آگاهي از نکات مربوط به شيردهي به کودکان در دوران شيوع کرونا اهميت فراواني دارد.
مستندات بسياري درباره فوايد تغذيه با شير مادر وجود دارد. تماس بدني و تغذيه زودهنگام و انحصاري با شير مادر به کودک کمک ميکند تا به خوبي رشد کند و هيچ دليلي براي توقف اين کار در زمان شيوع اين ويروس وجود ندارد. تاکنون، انتقال ويروس فعال کرونا (ويروسي که ميتواند منجر به بيماري شود) از طريق شير مادر و تغذيه با آن گزارش نشده است.
در ادامه به برخي سؤالات رايج مادراني که به تازگي بچهدار شده و يا به زودي مادر خواهند شد، پاسخ داده شده تا اگر سالم بوده و يا علائم بيماري کرونا دارند، در هر حالت سالمترين تجربه ممکن را با کودک خود داشته باشند.
آيا مادران باردار بايد در زمان همهگيري کرونا به شيردهي کودک ادامه دهند؟
قطعا. شير مادر پادتنهايي دارد که در هر جايي يک تقويت کننده سالم براي کودکان بوده و از آنها در برابر عفونت محافظت ميکند. پادتنها و عوامل زيستفعال در شير مادر در صورت مواجهه کودک با ويروس کرونا ميتوانند با اين بيماري مقابله کنند.
اگر کودک شما شش ماهه يا کوچکتر است، بايد فقط از شير مادر تغذيه کند. زماني که سن کودک بيش از شش ماه شد، به همراه شير مادر غذاهاي مکمل سالم و ايمن به وي دهيد.
آيا بيماري کرونا با شيردهي به کودک منتقل ميشود؟
تاکنون انتقال ويروس فعال کرونا (ويروسي که ميتواند به بيماري منجر شود) از طريق شير مادر يا تغذيه با آن گزارش نشده است. البته محققين به آزمايش شير مادر ادامه ميدهند.
در اين راستا بايد با کودکتان تماس بدني برقرار کنيد. تماس نزديک با نوزاد به شروع زودهنگام شيردهي کمک ميکند که به نوبه خود نرخ مرگومير نوزادان را کاهش ميدهد. زمانبندي بسيار مهم است و توصيه ميشود که شيردهي در ساعات ابتدايي پس از زايمان شروع شود.
اگر مادر احتمالا يا قطعا به بيماري کرونا مبتلا شد، شيردهي ادامه يابد؟
بله، شيردهي را با رعايت اصول احتياطي ادامه دهيد. اين اصول شامل موارد زير است: استفاده از ماسک، شستشوي دستها با آب يا صابون يا ژلهاي الکلي قبل و بعد از تماس با کودک و نظافت و ضدعفوني مداوم سطوحي که لمس کردهايد. سينه شما تنها در صورتي بايد شستشو شود که بر روي آن سرفه کرده باشيد. در غير اين صورت، نيازي نيست که سينهها را در هر بار شيردهي شستشو دهيد.
اگر مادر براي شيردهي سلامت کافي نداشت، چه کند؟
اگر وضعيت جسمانيتان به اندازهاي خوب نيست که توانايي شيردهي داشته باشيد، سعي کنيد روشهايي براي تأمين کودک با شير مادر بيابيد. سعي کنيد شير را دوشيده و از طريق يک قاشق يا فنجان تميز به کودک دهيد. ميتوانيد تغذيه با شير مادر اهدايي را در صورتي که در دسترس باشد، امتحان کنيد. با مشاور تغذيه يا متخصص بهداشت درباره گزينههاي پيش روي خود مشورت کنيد.
دوشيدن شير براي تداوم توليد شير نيز مهم است تا بتوانيد زماني که حالتان بهتر شد، شيردهي به کودک را ادامه دهيد. هيچ گونه فاصله زماني قطعي براي انتظار پس از ابتلاي قطعي يا احتمالي به کرونا وجود ندارد. اگر امکان دوشيدن شير يا استفاده از شير انساني اهدايي وجود ندارد، ميتوانيد از دايه يا شير خشک نوزاد که با روش درست تهيه شده، سالم و در دسترس است، استفاده کنيد.
اگر کودک بيمار باشد، مادر به شيردهي ادامه دهد؟
اگر کودکتان مريض شد به تغذيه با شير مادر ادامه دهيد. چه کودکتان به کرونا مبتلا شود و چه بيماري ديگري، ادامه تغذيه با شير مادر مهم است. شير مادر سيستم ايمني کودک را تقويت ميکند و پادتنهاي شما از طريق شير به وي منتقل ميشود و به او کمک ميکند تا با بيماري مبارزه کند.
در زمان شيردهي کدام مسائل احتياطي بايد رعايت شود؟
مطمئن شويد که دستورالعملهاي شستشوي دستها را رعايت ميکنيد. دستها بايد با صابون و آب، قبل و بعد از تماس با کودک، شسته شوند. ميتوانيد از ژلهاي الکلدار نيز استفاده کنيد. همچنين نظافت و ضدعفوني هر سطحي که لمس ميکنيد نيز اهميت دارد.
وسايل دوشيدن شير، ظرف ذخيره شير و نيز ظروف تغذيه را هر بار پس از مصرف بشوييد.