نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سلامت

10 علامت اولیه اختلالات کلیوی

منبع
خراسان
بروزرسانی
10 علامت اولیه اختلالات کلیوی

خراسان/ بيماري‌هاي کليه اغلب به عنوان «قاتل خاموش» شناخته مي‌شود زيرا افراد تا رسيدن بيماري به مراحل پيشرفته هيچ مشکلي احساس نمي‌کنند   
  کليه‌ها يکي از مهم‌ترين اندام‌هاي حياتي بدن هستند اما متاسفانه ميليون‌ها نفر در سراسر جهان با انواع مختلف بيماري‌هاي کليوي زندگي مي‌کنند و بيشتر آن‌ها حتي کوچک‌ترين اطلاعي از مشکل خود ندارند. بيشتر افراد تا رسيدن بيماري به مراحل پيشرفته هيچ مشکلي را احساس نمي‌کنند و علايم هشدار دهنده بيماري‌هاي کليوي را  به دليل ماهيت غير اختصاصي‌شان ناديده مي‌گيرند. به همين دليل کارشناسان توصيه مي‌کنند علايم اوليه اين بيماري‌ها را بشناسيد و با مشاهده آن‌ها براي انجام آزمايش‌هاي تشخيصي به پزشک مراجعه کنيد. همچنين اگر از مشکلاتي مانند فشارخون ديابت، چاقي، سندروم متابوليک يا بيماري‌هاي عروق کرونر رنج مي‌بريد يا سابقه خانوادگي نارسايي کليه داريد و حتي اگر سن شما بيشتر از 60  سال است، توصيه مي‌شود به طور منظم آزمايش‌هاي کنترل سلامت کليه را انجام دهيد.موارد زير از علايم اوليه نارسايي کليوي هستند که هر فردي بايد آن‌ها را بشناسد:
 
1- تورم در مچ يا ساق پاها
با بروز نارسايي کليه فرد ممکن است متوجه تورم در اين قسمت‌ها شود. اين تورم به گونه‌اي است که با فشار دادن انگشت روي موضع متورم جاي فرورفتگي در آن باقي مي‌ماند. هنگامي که عملکرد کليه‌ها دچار اختلال مي‌شود، احتباس سديم در مناطقي مانند ساق و مچ پا باعث تورم در آن‌ها مي‌شود. به طور خلاصه بايد گفت، هر فردي بايد هنگام مشاهده تورم در پاها با مراجعه به نفرولوژيست يا متخصص تشخيص بيماري‌هاي کليوي ارزيابي فوري از عملکرد کليه‌هاي خود به عمل آورد.

2-  تورم پري‌اوربيتال يا تورم اطراف چشم
اختلال در عملکرد کليه‌ها باعث تجمع مايعات در سلول‌‌ها و بافت‌هاي اطراف چشم مي‌شود و در اين ناحيه تورم ايجاد مي‌کند. تورم پري‌اوربيتال يکي از اولين علايم بيماري کليوي است که به‌ويژه در افرادي که نشت مقدار قابل توجهي پروتئين از کليه‌ها به درون ادرار وجود دارد مشاهده مي‌شود. از دست دادن پروتئين از بدن کاهش فشار آنکوتيک ( فشار انکوتيک يا فشار اسمزي فشاري  است که در داخل رگ‌ها توسط پروتئين هاي پلاسما آلبومين ايجاد و باعث حفظ آب در داخل رگ ها مي‌شود) و تجمع خارج عروقي مايعات در نقاط مختلفي مانند اطراف چشم را به دنبال دارد.

3- ضعف و خستگي
خستگي زودرس تقريباً هميشه يکي از علايم بيماري‌هاي کليوي است. با پيشرفت اختلال عملکرد کليه، اين علامت برجسته‌تر مي‌شود. ممکن است فرد نسبت به روزهاي عادي بيشتر احساس خستگي کند و نتواند فعاليت‌هاي شديدتري انجام دهد. اين مشکل که تا حد زيادي به دليل تجمع سموم و ناخالصي‌ها در خون ايجاد مي‌شود ناشي از عملکرد ضعيف کليه‌هاست اما اغلب به عنوان يک علامت غيراختصاصي  ناديده گرفته مي‌شود.

4- کاهش اشتها
يکي از عوارض تجمع سمومي مانند اوره کراتينين و اسيدها در خون، سرکوب اشتهاست. همچنين، با پيشرفت بيماري کليوي، طعم بدي در دهان ايجاد مي‌شود که اغلب بيماران از آن به عنوان مزه آهن ياد مي‌کنند. اگر در طول روز چيز زيادي نخورده‌ايد اما احساس سيري زودرس داريد، بايد آن را زنگ خطري از ضعف عملکرد کليه‌هايتان بدانيد.

5-  حالت تهوع هنگام صبح
يکي ديگر از اولين علايم ضعيف شدن عملکرد کليه ايجاد حالت تهوع در اوايل صبح است که معمولا هنگام مسواک زدن بروز مي‌کند. اين شرايط همچنين با کاهش اشتها مرتبط است. در مراحل پيشرفته‌تر نارسايي کليه، حالت تهوع به طور مکرر اتفاق مي‌افتد و فرد اشتهاي خود را به طور کامل از دست مي‌دهد.

6-  کم‌خوني
يکي از عوارض شايع بيماري‌هاي کليوي کاهش سطح هموگلوبين خون است که کم‌خوني و درنتيجه رنگ پريدگي فرد را به همراه دارد. اين مشکل همچنين مي‌تواند باعث ضعف و خستگي شود. کم‌خوني چند عامل دارد که کاهش سطح اريتروپويتين ( ترکيبي که در کليه ساخته مي‌شود و به توليد گلبول‌هاي قرمز کمک مي‌کند)، پايين بودن سطح آهن و تجمع سموم در خون از جمله آن‌هاست.

7-  تغيير تعداد دفعات دفع ادرار
توجه به ميزان و دفعات دفع ادرار يک عامل مهم در تشخيص زودهنگام مشکلات کليوي است. کاهش يا افزايش خروجي ادرار يا نياز به دفع ادرار در طول شب مي‌تواند يک زنگ هشدار و حاکي از آسيب ديدگي واحدهاي تصفيه کليه، عفونت هاي ادراري يا بزرگ شدن پروستات در مردان باشد. بنابراين، تغييرات قابل توجه خروجي ادرار بهتر است با پزشک متخصص درميان گذاشته شود.

8- خشکي و خارش پوست
پوست خشک و خارش‌دار مي‌تواند نشانه بيماري پيشرفته کليه باشد. تجمع سموم در بدن بر اثر ضعف عملکرد کليه، خارش و خشکي  پوست را به همراه دارد.

9-درد
درد در ناحيه پشت، پهلوها يا زير دنده‌ها ممکن است از علايم اوليه اختلالات کليوي مانند سنگ کليه يا پيلونفريت باشد. به همين ترتيب
 درد پايين شکم مي‌تواند از عفونت مثانه يا سنگ مجاري ادراري (لوله اتصال دهنده کليه و مثانه) ناشي شده باشد. اين علايم را هيچ گاه نبايد ناديده گرفت.

10-  وجود کف يا خون در ادرار
وجود کف زياد در ادرار نشان دهنده وجود پروتئين در ادرار است (که در شرايط عادي بايد ناچيز باشد.) خون در ادرار نيز ممکن است نشان دهنده وجود تومور، سنگ کليه يا انواع عفونت باشد. بنابراين تغيير رنگ، قوام يا ماهيت ادرار بايد در اسرع وقت به يک متخصص کليه اطلاع داده شود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره