حالت تهوع و 6 درمان طبیعی برای آن

عصر ايران/ حالت تهوع به احساس ناراحتي و دل بهم خوردگي گفته مي شود که اغلب با نياز به استفراغ همراه است. علائم حالت تهوع شامل تعريق، توليد بزاق زياد در دهان، خستگي و از دست دادن اشتها مي شوند.
در شرايطي که اغلب با رفلاکس اسيد معده و پرخوري در ارتباط است، حالت تهوع مي تواند طي دوران بارداري، به واسطه بيماري حرکت، يا يک عارضه جانبي از اختلالات و بيماري هاي شايع ديگر نيز رخ دهد.
داروهاي ضد حالت تهوع بسياري وجود دارند که مي توانند در موارد شديد يا پايدار حالت تهوع به بهبود اين شرايط کمک کنند. اما اگر حالت تهوع شما خفيف يا گاه به گاه است، برخي درمان هاي خانگي موثر نيز وجود دارند که مي توانند به تسکين آن به روشي طبيعي کمک کنند.
استفاده از زنجبيل
به گفته دانيل ديوين، پزشک متخصص بيماري هاي داخلي، زنجبيل يک درمان موثر براي حالت تهوع است. زنجبيل از خواص ضد التهاب برخوردار است که مي تواند از گوارش پشتيباني کرده و ترکيبات موجود در آن نيز به تسريع روند انتقال محتواي معده به روده کوچک کمک مي کنند که مي تواند علائم حالت تهوع را کاهش دهد.
تجزيه و تحليلي در سال 2014 که شامل شش مطالعه مي شد و در نشريه Journal of the American Board of Family Medicine منتشر شد، نشان داد که مصرف حدود يک گرم زنجبيل در روز براي حداقل پنج روز علائم حالت تهوع و استفراغ در اوايل دوران بارداري را کاهش داده است. همچنين، مطالعات نشان داده اند که زنجبيل مي تواند به مديريت علائم حالت تهوع و استفراغ در بيماراني که دوره شيمي درماني را طي مي کنند، کمک کند.
زنجبيل را مي توان در قالب يک مکمل مصرف کرد. همچنين، شما مي توانيد تکه هاي زنجبيل تازه را به چاي اضافه کرده يا از ادويه آن به عنوان چاشني در غذاهاي خود استفاده کنيد.
استفاده از نعناع فلفلي
نعناع فلفلي به عنوان يک گزينه درمان سنتي براي حالت تهوع شناخته مي شود، اگرچه شواهد علمي در مورد اثربخشي آن به اندازه زنجبيل قوي نيستند. با اين وجود، افراد بسياري به خواص آرامش بخش آن اشاره دارند.
منتول، ماده اصلي موجود در نعناع بياباني است که مي تواند به آرامش معده کمک کرده و از اين رو، مي تواند کرامپ و حالت تهوع را تسکين دهد.
يک مطالعه در سال 2014 که در نشريه Journal of Perianesthesia Nursing منتشر شد، نشان داد که حتي رايحه نعناع بياباني مي تواند حالت تهوع را تسکين دهد، اما به پژوهش هاي بيشتر براي نتيجه گيري قطعي در اين زمينه نياز است.
با اين وجود، اگر حالت تهوع و استفراغ را همراه با هم تجربه مي کنيد، نعناع فلفلي ممکن است چندان موثر نباشد زيرا اين گياه در درجه نخست براي درمان حالت تهوع و نه استفراغ استفاده مي شود.
اگر قصد استفاده از نعناع فلفلي را داريد مي توانيد آن را به صورت چاي مصرف کرده يا از روغن اساسي نعناع فلفلي براي رايحه درماني استفاده کنيد. شما مي توانيد دو تا سه قطره از اين روغن را به يک اسانس سوز حاوي آب اضافه کنيد.
مصرف وعده هاي غذايي کوچکتر و ساده
غذا خوردن بيش از حد مي تواند موجب حالت تهوع شود. زماني که بيش از حد غذا مي خوريد، معده منبسط شده که مي تواند موجب نفخ، سوزش سردل، و حرکت گوارشي بيش از حد شده که همگي مي توانند به حالت تهوع منجر شوند.
مصرف وعده هاي غذايي کوچکتر با تکرر بيشتر و مصرف يک رژيم غذايي ساده و فاقد عطر و طعم هاي قوي مي تواند به کاهش حالت تهوع کمک کند. غذاهاي ساده به راحتي قابل گوارش هستند و مي توانند به تسکين شرايط معده کمک کنند.
از جمله غذاهاي ساده که مي توانند به تسکين حالت تهوع کمک کنند مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- نان سفيد يا تست
- مرغ ساده
- برنج
- سس سيب
- سوپ
- موز
- کراکرهاي نمکي
اگر با حالت تهوع مواجه هستيد بايد از مصرف غذاهاي تند و پر ادويه و نوشيدني هاي اسيدي مانند نوشابه، آبميوه يا الکل پرهيز کنيد زيرا همکي مي توانند موجب تشديد علائم حالت تهوع شوند. همچنين، شما مي توانيد در زمان مواجهه با حالت تهوع مصرف رژيم غذايي برات (BRAT) که شامل موز، برنج، سس سيب و نان تست مي شود را مد نظر قرار دهيد.
تامين آب مورد نياز بدن
زماني که با حالت تهوع مواجه هستيد، غذا خوردن يا نوشيدن مايعات ممکن است دشوار باشد، اما کم آبي بدن تنها به وخيمتر شدن حالت تهوع منجر مي شود.
زماني که حالت تهوع در نتيجه گرما يا رطوبت شديد شکل گرفته باشد، تامين آب مورد نياز بدن از اهميت بيشتري برخوردار مي شود. در حقيقت، حالت تهوع و استفراغ از علائم اصلي خستگي گرمايي و گرمازدگي هستند.
گرماي بيش از حد موجب گشاد شدن رگ هاي خوني مي شود زيرا بدن تلاش مي کند تا دماي خود را کاهش دهد و اين تغيير در فشار خون مي تواند در قالب حالت تهوع يا استفراغ خود را نشان دهد. اما مصرف آب زياد و هيدراته نگه داشتن بدن به خنک شدن بدن و بازگشت دماي آن به محدوده عادي کمک مي کند.
اگر نوشيدن آب در زمان تجربه حالت تهوع براي شما دشوار است مي توانيد جرعه هاي کوچک آب را در طول روز بنوشيد يا مصرف نوشيدني هاي تسکين دهنده مانند چاي نعناع فلفلي گرم را مد نظر قرار دهيد.
صاف نشستن يا دراز کشيدن در حالت مناسب
زماني که با حالت تهوع مواجه هستيد، ممکن است براي دراز کشيدن وسوسه شويد، اما اين بهترين گزينه نيست. دراز کشيدن در زمان مواجهه با حالت تهوع مي تواند به استفراغ منجر شود.
استفاده از نيروي گرانش زمين به نفع خود اهميت دارد و سر بايد بالاتر از شکم قرار بگيرد.
زماني که صاف نشسته ايد، نيروي گرانش به پايين نگه داشتن محتويات معده کمک مي کند. نشستن در شرايطي که کمر صاف است يا دراز کشيدن در شرايطي که سر با کمک يک يا دو بالش در وضعيت مناسب قرار دارد، بهترين انتخاب براي تسکين حالت تهوع است.
استفاده از طب فشاري
طب فشاري يک روش پزشکي جايگزين است که در آن بر نقاط خاصي از بدن که به نام نصف النهار شناخته مي شوند، فشار وارد مي شود. اعمال فشار بر اين قسمت ها پيامي را به بدن ارسال مي کند تا مکانيزم خودبهبودي خود را فعال کرده که ممکن است به تسکين درد يا حالت تهوع کمک کند.
يک بررسي در سال 2006 که شامل بيش از 40 کارآزمايي مي شد و در نشريه Autonomic Neuroscience منتشر شد، نشان داد که طب فشاري مي تواند برخي علائم حالت تهوع را کاهش دهد.
يکي از نقاط فشار اصلي براي حالت تهوع به نام پريکارديوم 6 (Pericardium 6) يا نيگوان (Neiguan) در نزديکي مچ دست قرار دارد. تصور مي شود اين نقطه فشار حالت تهوع را تسکين مي دهد زيرا مسير نصف النهاري آن از دست به سمت سينه و قسمت بالاي شکم در نزديکي معده مي رود.
نقطه پريکارديوم 6 در فاصله حدود سه انگشت از مچ دست قرار دارد.
شما مي توانيد با انگشت شست دست مخالف خود به آرامي روي اين نقطه فشار وارد کنيد.
براي دو تا سه دقيقه به اعمال فشار ادامه دهيد، در شرايطي که حرکات دايره اي کوچک با انگشت شست خود انجام مي دهيد. فشار بيش از حد وارد نکنيد تا موجب احساس درد شديد شود، بلکه بايد دردي مبهم و خفيف را احساس کنيد.
اين کار را روي مچ دست ديگر تکرار کنيد.
چه زماني به پزشک مراجعه کنيم؟
اگر حالت تهوع با استفراغ مکرر، سينه درد، مدفوع تيره يا استفراغ تيره همراه است بايد به پزشک مراجعه کنيد. اگر حالت تهوع براي بيش از چند روز ادامه داشته است يا علائم به سرعت وخيم مي شوند، مي تواند نشانه اي از بروز مساله اي جدي باشد و بايد به پزشک مراجعه کنيد.
به عنوان مثال، شرايطي مانند پانکراتيت (التهاب پانکراس)، انسداد روده يا حتي يک حمله قلبي مي توانند موجب حالت تهوع شده و به مراقبت پزشکي نياز دارند.
همچنين، برخي افراد به واسطه برخي شرايط هرچه بيشتر مستعد تجربه حالت تهوع هستند که از آن جمله مي توان به موارد زير اشاره کرد:
بارداري. حالت تهوع اغلب در سه ماهه نخست بارداري به واسطه افزايش سطوح هورمون پروژسترون که مي تواند بر گوارش تاثير گذاشته و موجب افزايش حالت تهوع و استفراغ شود، رخ مي دهد.
سابقه طولاني ديابت. اين مي تواند با گاستروپارزي (فلج معده)، شرايطي که در آن تخليه معده با دشواري صورت مي گيرد و مي تواند موجب حالت تهوع پايدار شود، در ارتباط باشد.
بيماري بازگشت اسيد معده به مري. اين شرايط زماني رخ مي دهد که اسيد معده به طور مکرر بالا آمده و وارد مري مي شود. از علائم شايع آن مي توان به سوزش سردل، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد.