نماد آخرین خبر

چرا پرکردن دندان دوام ندارد؟

منبع
سيمرغ
بروزرسانی
چرا پرکردن دندان دوام ندارد؟

سيمرغ/ چرا پرکردگي هاي دندان دوامي نمي آورد؟ اين سوال دغدغه بيشتــر کسـاني است که دندان هايشان نياز به ترميم يا پر کردن دارد و از خود مي پرسند با توجه به هزينه اي که پرداخت مي کنم اين پر کردگي براي من چند سال دوام مي آورد؟

قبل از پاسخ به اين سوال بايد چند نکته را درباره مواد پرکننده دندان ها بدانيم، به همين منظور از يک دندان پزشک، خواستيم به اين سوال پاسخ دهد .

دکتر محمد حسن خوشخو، دندان پزشک درباره ماندگاري دندان هاي پرشده مي گويد: اکنون تنوع مواد ترميمي دندان پزشکي خيلي وسيع و زياد است ولي مهم ترين و پرکاربرد ترين مواد به شرح زير مي باشند:

آمالگام
نخستين ماده اي که از قديم هم کاربرد زيادي داشته ، آمالگام است .آمالگام حدود 150 سال است وارد دنياي دندان پزشکي شده است و هنوز هم با توجه به محاسني که دارد در بيشتر کلينيک‌هاو مطب‌هاي دندان پزشکي استفاده مي شود. البته به تازگي انجمن دندان پزشکي آمريکا اعلام کرده به دليل مضرات جيوه ، آمالگام بايد کنار گذاشته شود.

تبحر دندان پزشک، حرف اول را مي زند
آمالگام در ايران هنوز طرفداران زيادي در بين دندان پزشکان دارد چون کاربرد راحتي دارد و ماده اي مقاوم است . اين ماده از طريق مکانيکي با دندان، باند( پيوند ) مي شود. دندان پزشک بايد حفره را به نحوي تعبيه کند که قسمت پايين حفره از قسمت بالاي آن پهن تر و گشادتر باشد تا بعد از اين‌که ماده سفت شد حفره مانند يک قفل مکانيکي ماده را درون خودش حبس کند و اجازه خروج به آن را ندهديعني دوام و استحکام آن به تبحر دندان پزشک بستگي دارد. نوع و جنس ماده در درجه دوم اهميت از نظر شکست درمان يا ريختن آمالگام است يعني همکاران من هنگام تراش يا آماده سازي حفره، اگر اصول بيو مکانيک تهيه حفره را رعايت کنند پايداري بسيار خوبي خواهد داشت.

ديواره سست دندان ها
دوم اين‌که معمولا در دندان‌هاي ضعيف از نظر ديواره ها، بايد تي ديواره ضعيف برداشته شود و پرکردگي از طريق پين‌ها و پيچ ها يا شيارهاي مخصوص حاصل شود که باز اين روش هم همان درگيري مکانيکي را انجام مي دهد و اگر تعللي از طرف دندان پزشک صورت بگيرد، منجر به شکست ديواره ضعيف و متعاقبا ريختن پر کردگي خواهد شد. پس براي جلوگيري از افتادن ماده پرکننده هم تبحر دندان پزشک و هم استحکام دندان مد نظر شرط است .

کامپوزيت
ماده ديگر پرکاربرد در ترميم دندان‌ها کامپوزيت نام دارد .اين ماده به دليل همرنگي با دندان‌هاي قدامي و خلفي، براي پر کردن دندان هاي اين ناحيه به کار مي رود ومانند آمالگام از طريق مکانيکي با مختصر تفاوتي انجام مي شود.

حساسيت کار با کامپوزيت
کار کردن با اين مواد، تکنيک حساسي دارد و بايد در محيط کاملا خشک ايزوله ترميم انجام شود. اگر هنگام کار، رطوبت به مواد ترميمي يا دندان برسد قطعا استحکام باند ضعيف خواهد شد و به شکست ترميم منجر مي شود. مواد کامپوزيتي بسيارزيادي وجود دارد که حتي از نظر قيمت و استحکام درجه بندي مي شود. از نظر شرکت‌ها و کشورهاي سازنده، کيفيت‌ها کاملا متفاوت است. معمولا کشورها و کارخانه هاي معتبر از کيفيت بهتري برخوردار هستند. اين انتخاب دندان پزشک و بيمار است که از چه نوع ماده شرکتي استفاده کندواگر طبق دستور العمل کارخانه سازنده استفاده شود، استحکام و دوام خوبي دارد ولي نه به اندازه آمالگام.

تفاوت آمالگام با کامپوزيت
معمولا عمر ترميم کامپوزيت کمتر از ترميم آمالگام است ولي از نظر زيبايي و استحکام خيلي متفاوت با آن است .شيوه کار به اين صورت است که توسط اسيد مخصوص، ميناي دندان دچار خلل و فرج مي شود تا اين مواد بتواند داخل آن نفوذ کند و بعد از نور دهي سفت شود، اين کار اگر با دقت انجام شود معمولا دوام خوبي دارد و متوسط عمر آن 6 تا7 سال است.

مواد ديگري مانند گلايس اينومرها با توجه به شرايط خاص، از استحکام کمتري برخوردارند و معمولا در جاهاي خاصي از دندان استفاده مي شوند مثلا در ناحيه طوق دندان‌ها و نياز به دقت و حساسيت خاصي دارندو اگر اصول آن رعايت شود به شکست ترميم منجر نمي شود.

سراميک ها
مواد ديگر، سراميک‌ها هستند که داخل حفره ها با سمان( ماده غليظ شبيه چسب که در دندان پزشکي کاربرد دارد ) يا چسب مخصوص به کار مي‌روند. معمولا اين پر کردگي‌ها به دليل از پيش آماده شدن در لابراتوارها استحکام خوبي دارندکه اگر درست با سمان مخصوص به کار رود، دوام طولاني‌تري خواهد داشت.

نحوه نگهداري و مسواک زدن دندان هاي پرشده
وقتي دنداني دچار پوسيدگي و سپس ترميم مي‌شود، اگر تمام اصول پرکردن از طرف همکاران من رعايت شده باشد، از نظر نحوه نگهداري و مسواک زدن هيچ تفاوتي با دندان سالم نخواهد داشت و همان اقدامات لازم براي حفظ و نگهداري دندان سالم مانند مسواک زدن ،نخ دندان کشيدن و استفاده از دهان شويه ها به دستور دندان پزشک، براي دندان‌هاي ترميم شده هم انجام مي شود ، مگر اين‌که پيش بيني دندان پزشک از دوام دندان طوري باشد که به شما گوشزد کند اين دندان به‌علت ترميم ضعيف شده و شما بايد ملاحظات خاصي را در نظر بگيريد.

براي جلوگيري از افتادن ماده پرکننده هم تبحر دندان پزشک و هم استحکام دندان مد نظر شرط است .
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar