آغوز، نخستین واکسن طبیعی نوزاد
سيناپرس/ آغوز، ماک يا کلستروم، نخستين شيري است که سينه هاي مادر در طول بارداري توليد مي کند. مايع غليظ و تقريبا زرد يا طلايي رنگي که سرشار از آنتي بادي ها و ايمونوگلوبين هايي است که نوزاد را در برابر عفونت ها و باکتري ها و ويروس ها محافظت مي کند.
آغوز نه تنها حاوي آنتي بادي و ايمنونوگلوبين است بلکه پروتئين زياد و شکر و چربي کمي دارد که هضم غذا را براي نخستين بار آسان مي کند. اين اثر مليني آغوز به دفع مدفوع قيرگون اوليه نوزاد (مکونيوم) کمک مي کند.
از سوي ديگر آغوز نسبت به شير معمولي مقدار بسيار بالاتري آنتي اکسيدان دارد. آغوز سرشار از سلول هاي سفيد خوني و مواد مغذي است که خاصيت تقويت کنندگي سيستم ايمني را دارد. اين مواد غذايي به نوزادان کمک مي کند تا يک زندگي سالم داشته باشد.
دکتر فيروزه بلاش، عضو تيم تخصصي مرکز ناباروري ابن سينا در اين خصوص به سيناپرس گفت: شير مادر بهترين غذا براي شيرخوار محسوب مي شود که نيازهاي تغذيه اي او را تامين مي کند. شير مادر حاوي آنتي بادي است که از ايجاد يک سري عفونت ها و بيماري ها پيشگيري مي کند و باعث کاهش مرگ و مير نوزادان مي شود.
اين جراح و متخصص زنان، زايمان و نازايي افزود: نخستين شيري که سينه هاي مادر در طول بارداري توليد مي کند، آغوز يا کلستروم است؛ 2 تا 3 روز پس از زايمان، آغوز از سينه مادر ترشح و پس از آن به شير دهي منظم پستان ها تبديل مي شود.
وي اظهارداشت: آغوز مايع غليظ زرد رنگي است که مواد ايمنوگلوبين دارد؛ موادي که باعث تقويت سيستم ايمني مي شود و نوزاد را در برابر عفونت ها و ويروس ها مقاوم مي کند.
بلاش بيان کرد: آغوز نسبت به شيري که پس از آن در سينه مادر جريان پيدا مي کند، مقدار بيشتري پروتئين و ويتامين هاي محلول در چربي دارد. محتواي يک سري از ويتامين هاي محلول در آب ممکن است کمتر باشد.
عضو تيم تخصصي مرکز ناباروري ابن سينا ادامه داد: حجم آغوز يا کلستروم کم است اما همين مقدار هم مي تواند نيازهاي نوزاد در چند روز پس از تولد را برطرف کند.
دکتر منصور بهرامي، متخصص بيماري هاي کودکان نيز در اين خصوص به سيناپرس گفت: آغوز يکي از نعمت هاي الهي است که نيازهاي تغذيهاي نوزاد تازه متولد شده را تامين مي کند.
وي افزود: آغوز به علت فراواني ويتامين A زرد است. اين ويتامين يکي از مواد محافظت کننده کودک محسوب مي شود و مصرف آن براي نوزاد ضروري است.
وي تصريح کرد: آغوز عصاره مواد ايمن بخشي است که مادر در طول عمر خود دارد. اين عصاره زماني که هنوز شير مادر فراوان نشده است، پس از نخستين تغذيه نوزاد طي دو سه روز از سينه مادر ترشح مي شود.
وي اظهارداشت: آغوز مانند واکسن است. زماني که نوزاد با آغوز تغذيه مي کند، در واقع نخستين واکسنش را مي زند. آغوز حتي از واکسن هم بهتر است زيرا بايد واکسن را در دو نوبت به نوزاد تزريق کرد تا پس از گذشت چند ماه بدن شيرخوار نسبت به بيماري ها مصون باقي بماند اما آغوز از همان ابتدا اين مصونيت را ايجاد مي کند؛ در واقع بدن ظريف و کم توان نوزاد پس از خوردن اين مايع مقوي، همان لحظه نسبت به بيماري ها ايمن مي شود.
به گفته وي، خوشبختانه امروزه اين باور غلط که زردي نوزاد متولد شده را به آغوز نسبت مي دهند، حداقل در جوامع شهري به ويژه در کلانشهرها از بين رفته است. اکنون عموم مردم به اين باور رسيده اند که زردي نوزاد دليل هاي مختلفي دارد و اصلا ربطي به آغوز ندارد.