نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
سلامت

۹ ماده غذایی حیاتی برای ریکاوری بدن پس از ابتلا به کرونا

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
۹ ماده غذایی حیاتی برای ریکاوری بدن پس از ابتلا به کرونا

باشگاه خبرنگاران/ افراد پس از ابتلا به بيماري‌ها و انجام عمل جراحي بدنشان تحليل رفته و دچار ضعف مي‌شوند. از همين رو، اهميت دارد به ريکاوري بدن پس از بيماري توجه ويژه شود. ريکاوري به فرآيند بهبودي بدن پس از ضعف ناشي از بيماري ها، عمل جراحي و عوامل محيطي اطلاق مي‌شود.

متخصصان تاکيد دارند مواد غذايي و نوشيدني‌ها مي‌توانند در بهتر شدن  يا توقف فرآيند ريکاوري پس از بيماري تاثير گذار باشند. به همين دليل اهميت دارد به رژيم غذايي خود پس از بيماري و عمل جراحي توجه ويژه داشته باشيم.

هم اينک در جهان شاهد گسترش ويروس کرونا و ابتلاي بيش از ۲۳ ميليون انسان به کوويد ۱۹ هستيم. بي ترديد اين افراد پس از بهبودي از بيماري، نيازمند ريکاوري بدن خود هستند.

تحقيقات نشان مي‌دهد بسياري از مواد غذايي مانند ميوه ها، سبزيجات، چربي‌هاي مفيد و مواد پروتئيني مي‌توانند با کاهش التهاب در بدن، افزايش عملکرد سيستم ايمني، ارتقاي سلامتي و رساندن انرژي مورد نياز به بدن باعث بهبود روند ريکاوري شود. در اين گزارش ۹ ماده غذايي مفيد که مي‌تواند باعث بهبود فرآيند ريکاوري بدن شود را معرفي مي‌کنيم.

۱- سبزيجات با برگ‌هاي سبز
سبزيجات داراي برگ‌هاي سبز مانند کلم پيچ، اسفناج و خانواده سبزي خوردن سرشار از مواد مغذي و ضدالتهاب هستند. مصرف اين مواد غذايي مي‌تواند باعث بهتر شدن عملکرد سيستم ايمني بدن شود همچنين فرآيند ترميم زخم را بهبود ببخشد. از اين رو، سبزيجات با برگ‌هاي سبز بهترين گزينه در فرآيند ريکاوري هستند.

برگ‌هاي سبز اين سبزيجات سرشار از ويتامين C، منگنز، منيزيم، اسيد فوليک (ويتامين B۹) و پروويتامين A است. اسيد فوليک هم براي سلامتي سيستم عصبي و خون ضروري است. پروويتامين‌ها نيز به موادي اطلاق مي‌شود که در بدن به ويتامين تبديل مي‌شوند. تمامي اين موارد براي ارتقاي عملکرد سيستم ايمني و سلامتي عمومي بدن ضروري است.

همچنين سبزيجات سرشار از پلي فنول‌ها هستند. اين آنتي اکسيدان به شدت ضد التهاب و حامي سيستم ايمني بدن محسوب مي‌شوند. تحقيقات نشان مي‌دهد ميزان مشخصي از پلي فنول‌ها مانند آنتي اکسيدان کوارستين که به صورت گسترده در برگ‌هاي سبز سبزيجات موجود است مي‌تواند به کاهش عوامل التهاب زا در بدن کمک کند همچنين وجود ويتامين C براي بهبود زخم ضروري است و سبزيجات با برگ‌هاي سبز بهترين گزينه براي تامين نياز بدن به اين ويتامين است.

۲- تخم مرغ
متخصصان مي‌گويند هر انسان بالغ به ازاي هر يک کيلوگرم از وزن بدن خود نيازمند مصرف ۰/۸ گرم پروتئين در روز است. با اين حال، افراد پس از بيماري و عمل جراحي و در فرآيند ريکاوري نيازمند پروتئين بيشتري هستند.

مرکز توانبخشي بيماران آمريکا اعلام کرده است انسان‌ها در فرآيند ريکاوري پس از بيماري نيازمند ۱/۵ تا ۲ گرم پروتئين به ازاي هر يک کيلوگرم از وزن بدن خود هستند. براي مثال يک فرد که ۶۸ کيلوگرم وزن دارد در فرآيند ريکاوري نيازمند ۱۰۵ تا ۱۳۵ گرم پروتئين است.

تخم مرغ و تخم پرندگاني مانند کبک، غاز و اردک نه تنها بهترين منبع براي تامين پروتئين مورد نياز بدن است بلکه به دليل دارا بودن مواد مغذي مي‌تواند باعث تقويت سيستم ايمني بدن و بهبود جراحات شود. يک تخم مرغ ۵۰ گرمي مي‌تواند معادل ۶ گرم نياز بدن به پروتئين روزانه را تامين کند. مصرف تخم مرغ کامل (شامل زرده و سفيده) سرشار از ويتامين A و B۱۲، روي، آهن و سلنيوم است که همگي نقش مهمي در سيستم ايمني بدن دارند.

سلنيوم يک عنصر شيميايي غيرفلزي و کمياب است و به دليل آنکه يک آنتي اکسيدان بسيار قوي است مي‌تواند از واکنش‌هاي شيميايي زيان آور در سلول‌هاي بدن جلوگيري کند و نيز باعث کاهش التهابات و تقويت سيستم ايمني شود.

۳- ماهي‌ها
ماهي‌ها و به خصوص ماهي‌هاي چرب مانند سالمون بهترين منبع پروتئين، ويتامين‌هاي گروه B، سلنيوم، آهن، روي و اسيد‌هاي چرب امگا ۳ هستند. تحقيقات نشان مي‌دهد چربي‌هاي امگا ۳ باعث بهبود جراحات، تقويت سيستم ايمني بدن و کاهش التهابات بدن در فرآيند ريکاوري مي‌شود. مصرف روزانه ۸۵ گرم ماهي چرب سالمون مي‌تواند ۷۰ درصد نياز بدن به سلنيوم را تامين کند.
اگر چه مصرف ماهي‌ها اقدامي بي خطر است، اما بهتر است پس از عمل جراحي يا در فرآيند ريکاوري پس از بيماري درباره مصرف ماهي‌هاي چرب با پزشک خود مشورت کنيد. تحقيقات جديد نشان مي‌دهد ماهي‌هاي چرب باعث شدت خونريزي نمي‌شوند، اما برخي جراحان توصيه مي‌کنند فرد پس از عمل جراحي از خوردن ماهي‌هاي چرب اجتناب کند.

۴- توت‌ها
خانواده توت‌ها (شاه توت، توت فرنگي، بلوبري، تمشک، توت سفيد) سرشار از مواد مغذي هستند که مي‌تواند در فرآيند ريکاوري بدن به انسان کمک کند. براي مثال توت‌ها به ميزان بالايي ويتامين C دارند که مي‌تواند علاوه بر توليد کلاژن (يکي از پروتئين‌هاي فراوان بدن)، فرآيند بهبود جراحات را به صورت همزمان ارتقا بخشند.

خانواده ميوه توت همچنين غني از اکسيدان‌هاي مختلف هستند که خواص ضد التهاب و ضد ويروس دارد و مي‌تواند سيستم ايمني بدن را ارتقا بخشد.

۵- آجيل‌ها و دانه‌ها
آجيل‌ها مانند بادام، پيکن (نوعي گردو)، گردو و دانه‌هايي مانند تخمه آفتاب گردان و شاهدانه بهترين گزينه براي استفاده در فرآيند ريکاوري هستند. آجيل‌ها و دانه‌ها غني از پروتئين گياهي، چربي‌هاي مفيد، ويتامين‌ها و مواد معدني اند که مي‌توانند باعث ارتقاي سيستم ايمني بدن شوند.

همچنين به دليل سطح بالاي روي، ويتامين E، منگنز و منيزيم در آجيل‌ها و دانه ها، مي‌توان از آن‌ها براي بهبود جراحات استفاده کرد. ويتامين E يک آنتي اکسيدان خوب است که مي‌تواند از سلول‌ها در مقابل صدمات محافظت کند  همچنين در سلامت عمومي بدن نقشي حياتي ايفا مي‌کند. برخي مطالعات نشان داده است سطح مشخصي از ويتامين E مي‌تواند به طور طبيعي با عوامل بيماري زا مقابله کرده و عملکرد ايمني سلول‌ها را ارتقا بخشد.

۶- گوشت ماکيان
ماکيان يا پرندگان اهلي شامل طيف گسترده‌اي از حيوانات اهلي از جمله مرغ، اردک، غاز و بوقلمون مي‌شود. گوشت اين پرندگان منبع غني از آمينو اسيد است که نقش مهمي در ترميم جراحات و بهبود عملکرد سيستم ايمني بدن دارد.

مرغ و بوقلمون سرشار از دو اسيد چرب گلوتامين و آرجنين است که مي‌تواند در فرآيند ريکاوري نقش مهمي ايفا کند. گلوتامين مي‌تواند از سلول‌ها در زمان‌هاي پراسترس محافظت کند. آرجنين نيز به فرايند توليد کلاژن کمک کرده و باعث بهبود جراحات مي‌شود.

۷- فرآورده‌هاي فرعي گوشت
فرآورده‌هاي فرعي گوشت به محصولات خوراکي گفته مي‌شود که شامل گوشت و ماهيچه حيوانات نيست و بيشتر مربوط به اعضاي جانبي مانند جگر، قلوه، سيرابي، شش، دست و سر مي‌شود و در غذا‌هاي خاص مانند جغور بغور، کله پاچه و سيرابي قابل مشاهده است.

متخصصان مي‌گويند فرآورده‌هاي فرعي گوشت يکي از مغذي‌ترين منابع غذايي براي مصرف در دوره ريکاوري به شمار مي‌رود. اين مواد غذايي داراي سطح بالايي از ويتامين A، آهن، روي، ويتامين گروه B و مس هستند که براي توليد کلاژن و بافت‌هاي پيوندي ضروري است.

ويتامين A براي ايمني سلول‌ها و جلوگيري از التهاب ضروري است و نقش مهمي در سلامت پوست و بهبودي جراحات ايفا مي‌کند همچنين به دليل دارا بودن سطح بالاي پروتئين، مصرف اين مواد غذايي مي‌تواند به ارتقاي روند ريکاوري فرد پس از بيماري يا عمل جراحي کمک کند.

۸- سبزيجات صليبي
سبزيجاتي مانند کلم، کلم بروکلي، گل کلم و جوانه بروکسل در خانواده سبزيجات صليبي قرار مي‌گيرند. اين سبزيجات مي‌توانند سيستم ايمني بدن را بهبود بخشند و التهاب در بدن را کاهش دهند.

تحقيقات نشان داده است مصرف سبزيجات صليبي به دليل دارا بودن سطح بالايي از ويتامين C و B مي‌تواند فرآيند ريکاوري بدن پس از بيماري را ارتقا دهد.

۹- سيب زميني شيرين
 زماني که در حال ريکاوري بدن هستيد بکوشيد از مواد غذايي داراي کربوهيدرات بالا استفاده کنيد. يکي از اين مواد غذايي سيب زميني شيرين است. کربوهيدات موجود در سيب زميني شيرين نه تنها نياز بدن به انرژي را تامين مي‌کند، بلکه به دليل دارا بودن آنزيم‌هاي مختلف مي‌تواند به بهبود جراحات کمک کند.


سيب زميني شيرين همچنين داراي خواص ضدالتهابي است و داراي ويتامين‌هاي مختلف از جمله ويتامين C و مواد معدني از جمله منگنز است. اين مواد در ارتقاي روند ريکاوري بدن بسيار ضروري هستند.

متخصصان مي‌گويند در کنار داشتن يک رژيم غذايي مناسب، داشتن سبک زندگي استاندارد نيز در روند ريکاوري از اهميت بالايي برخوردار است. افراد پس از بيماري و جراحي بايد حتماً به ميزان کافي استراحت کنند تا بدن بتواند جراحات وارد شده را ترميم کند. تحقيقات نشان داده است نداشتن خواب کافي مي‌تواند به عملکرد سيستم ايمني بدن ضربه بزند و باعث توقف فرآيند ريکاوري شود.

يکي ديگر از مواردي که بايد در دوره ريکاوري به آن توجه شود مصرف آب کافي است. بدن براي کاهش تب و نيز تامين آب از دست رفته در نتيجه اسهال احتمالي بايد به ميزان آب کافي دسترسي داشته باشد همچنين در فرآيند ترميم جراحات بدن، فرد به آب بيشتري نياز دارد.

بهتر است فرد در دوره ريکاوري از استعمال دخانيات و مشروبات الکلي شديداً اجتناب کند. هر دو اين موارد مي‌تواند فرآيند ريکاوري را متوقف کرده و حتي جراحات را تشديد کنند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar