معاینات دندانپزشکی پیش از بارداری را دستکم نگیرید!

مادرشو/ هر خانمي با تصميم به بارداري در کنار ديگر معاينات عمومي پيش از بارداري و به دليل تغييرات هورموني در اين دوره، بايد با مراجعه به دندان پزشک از سلامت دندانها و لثههاي خود خاطرجمع شود تا به عوارض جبرانناپذيري ختم نشود.
در اين مطلب با برخي دلايل اهميت سلامت اين بخش از بدن، ضرورت مراجعه به دندانپزشک و خودمراقبتي دهان و دندان در دوره بارداري آشنا مي شويد.
دلايل اهميت مراقبتهاي دهان و دندان پيش از بارداري
ترشح هورمونهاي زنانه استروژن و پروژسترون در بدن در دوره بارداري باعث ميشوند بدن مادر آمادگي لازم را براي پرورش جنين پيدا کند اما افزايش ميزان آنها در خون باعث حساس شدن لثهها و احتمال تورم، خون ريزي و پوسيدگي دندانها ميشود.
اگر پيش از بارداري لثهها بيمار باشند، با بارداري آسيبپذيرتر از قبل ميشوند. بيماري لثه با حمله به استخوانهاي نگهدارنده دندان و از بين بردن آنها، شرايط را براي لقي و افتادن دندان آماده ميکند.
عارضه جدي پريودنتيت
درمان نشدن پريودنتيت يا التهاب لثه با مشکلات حادتري در دوران بارداري مثل ديابت بارداري، زايمان زودرس و پرهاکلامپسي( اختلالات فشار خون بالا در بارداري) مرتبط است.
تهوع صبحگاهي يا ويار مادر
حالت تهوع و استفراغ با توليد قوي اسيد معده همراه است که ميتواند باعث فرسايش دندانها و آسيب به ميناي دندان شود. در چنين مواقعي مادر براي پيشگيري از اين آسيب بايد دهان را با آب بشويد و با مسواک اسيد معده را پاک کند.
درغير اينصورت تخريب ميناي دندان باعث حساسيت دندانها، پوسيدگي، ساييده شدن ناحيه طوق و تحليل رفتن قسمت پشتي دندانها خواهد شد.
تومور حاملگي
گاهي تغييرات هورموني در بارداري سبب تغيير حجم لثه مي شود و جويدن و نوشيدن را دچار اشکال ميکند.
به اين بافت التهابي تغييرحجم يافته و کمخطر،
« تومور حاملگي يا لثه » گفته ميشود. اين وضعيت معمولا با حذف عوامل محرک موضعي از بين ميرود اما گاهي لازم است با عمل جراحي رفع شود.
کاهش ظرفيت معده
اغلب در ماههاي آخر بارداري، ظرفيت معده کاهش مييابد. مادر باردار مقادير کمتر ولي با دفعات بيشتري غذا ميخورد و به دليل خستگي و بيحالي اصول بهداشت دهان و دندان را هم کمتر رعايت ميکند. بنابراين امکان تشکيل پلاک ميکروبي که عامل پوسيدگي است افزايش مييابد.
چند توصيه براي خودمراقبتي دهان و دندان
حتي درصورت نداشتن مشکلي در سلامت دهان و دندان، با اطلاع از بارداري، به پزشک مراجعه کنيد تا در صورت نياز جرمگيري يا معاينه دندانها و لثهها انجام شود.
در استفاده از نخ دندان و مسواک سختگير باشيد و براي خريد و نحوه استفاده درست از اين وسايل از دندان پزشکتان کمک بگيريد.
از خميردندانهاي حاوي فلورايد استفاده کنيد و براي کاهش باکتريهاي موجود در دهان، روي زبان خود را هم مسواک بزنيد.
مصرف قندها مثل شکلات و نوشابه را کاهش دهيد وغذاهايي را مصرف کنيد که ويتامين C بيشتري دارند. اين ويتامين باعث تقويت لثهها و مانع از خون ريزي آنها ميشود و با مصرف غذاهاي حاوي کلسيم و ويتامين D، سلامت استخوانها و ميناي دندان خود را تضمين کنيد.
درصورت مشاهده خون ريزي لثه، بهتر است پس از مسواک زدن، دهان را با آب نمک بشوييد و در صورت تداوم به دندان پزشک مراجعه کنيد.