آیا کرونا میتواند از بسته بندی مواد غذایی منتقل شود؟

سيناپرس/ بنا بر گزارشها، در چين اخيرا رد ويروس کرونا را در بستهبندي مواد غذايي يافتهاند، در محموله وارداتي ميگو و مرغ منجمد از آمريکاي جنوبي. اين خبر بحث اينکه آيا ويروس کرونا ميتواند از بسته بندي مواد غذايي منتقل شود را دوباره مطرح ساخت.
از نظر تئوري احتمال ابتلا به کرونا از بستهبندي مواد غذايي وجود دارد. پژوهشهاي آزمايشگاهي نشان دادهاند ويروس کرونا ميتواند ساعتها، اگرنه روزها، روي بستهبندي زنده بماند، بيشتر روي مقوا و انواع پلاستيک. علاوه بر اين، ويروس در دماي کم پايداري بيشتري دارد و مواد غذايي هم اغلب در محيط هاي سرد حمل و نقل ميشوند.
با اين حال برخي دانشمندان در اين ترديد دارند که نتايج تحقيق آزمايشگاهي در بيرون آزمايشگاه هم قابل تکرار باشند.
دکتر جولين تانگ دانشيار علوم تنفسي دانشگاه لستر ميگويد در دنياي بيرون شرايط محيطي بسرعت تغيير ميکنند و به همين دليل ويروس نميتواند به اندازه شرايط آزمايشگاهي دوام بياورد.
امانوئل گولدمن پروفسور ميکروبشناسي در دانشگاه راتگرز ميگويد در تحقيقات آزمايشگاهي از نمونههايي حاوي ده ميليون ويروس استفاده شده در حاليکه تعداد ويروس در قطرکهاي هواپخش (آئروسل) حدود صد تاست.
او ماه پيش (ژوئيه) در نشريه پزشکي لنست نوشت: "به عقيده من انتقال ويروس از سطوح غيرزنده خيلي کم است مگر اينکه فرد آلوده بر اين سطوح عطسه يا سرفه کند و شخص ديگري بعد از اين عطسه يا سرفه آن را لمس کند (در عرض يک تا دو ساعت).
انتقال کرونا از راه بستهبندي عموما بر اين فرض استوار است که در کارخانههاي بستهبندي مواد غذايي کارگران به سطوح آلوده دست ميزنند و بعد به چشم، بيني و دهانشان.
دانشمندان فکر نميکنند که اين راه اصلي سرايت در بيشتر مبتلايان به کرونا باشد. به نوشته سايت مرکز کنترل و پيشگيري از بيماريهاي آمريکا، "اين احتمال هست که کسي با لمس شي يا سطحي به کرونا مبتلا شود" اما "تصور نميشود که اين راه اصلي شيوع ويروس باشد."
در واقع راه اصلي انتقال، سرايت فرد به فرد تلقي ميشود:
بين کساني که تماس نزديک دارند (کمتر از دو متر فاصله)
از راه قطرکهايي که فرد آلوده با حرف زدن، عطسه يا سرفه توليد ميکند
وقتي قطرکها بر دهان و بيني افراد دور و بر مي افتند يا با استنشاق وارد دستگاه تنفسي ميشوند
دکتر تانگ ميگويد اثبات اينکه که کسي از بستهبندي آلوده کرونا گرفته کار دشواري است؛ بايد تمام تماسهاي اخير و نزديک فرد با هر منبع آلودکي از جمله تماس با ناقلان بيعلامت را بتوان منتفي دانست تا از انتقال ويروس از راه بستهبندي مطمئن شد.
ما چه کنيم؟
سازمان بهداشت جهاني ميگويد " تا به حال هيچ مورد تائيد شده کرونا که ابتلا از راه غذا يا بستهبندي مواد غذايي باشد وجود نداشته است." اين سازمان توصيههاي احتياطي پيشنهاد ميکند ولي ميگويد "نياز به ضدعفوني بستهبندي مواد غذايي نيست اما بعد از دست زدن به بستهبندي مواد غذايي و قبل از خوردن بايد دستها را شست.
براي خريد، پيش از ورود به فروشگاه دست خود را ضدعفوني کنيد و بعد از خريد هم دست خود را کاملا بشوييد، همينطور بعد از حمل مواد غذايي و قرار دادن آنها در قفسه يا يخچال.
تحويل گرفتن مواد غذايي در منزل هم اگر تحويلدهنده رعايت بهداشت شخصي و بهداشت مواد غذايي را کرده باشد نبايد خطري داشته باشد. بعد از تحويلگرفتن بستههاي مواد غذايي در خانه، دست خود را بشوييد. کارشناسان همچنين توصيه ميکنند که کيسههاي پلاستيکي فقط يک بار استفاده شوند.