

جام جم/ به احتمال زياد شما هم چيزهاي بدي در مورد کلسترول شنيدهايد. اگر يک ماده موممانند و چرب را در جريان خونتان تصور کنيد، ميتوانيد درک کنيد چگونه کلسترول عروق را مسدود کرده و منجر به بيماريهاي قلبي و سکته ميشود.
باما همه انواع کلسترول يکسان نيستند. کلسترول HDL يک کلسترول خوب است که خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را کاهش ميدهد. درواقع دو نوع کلسترول خوب و بد خواص کاملا متفاوتي دارند.ليپوپروتئينهاي با چگالي کم (LDL): اين نوع کلسترول روي ديواره شريانها به صورت پلاک تجمع پيدا ميکند.
شکسته شدن اين پلاکهاي تجمعيافته، ميتواند باعث لخته شدن خون در شريان شود و حمله قلبي يا سکته را به همراه داشته باشد. براي جلوگيري از ايجاد اين شرايط، سطح کلسترول LDL خون بايد کمتر از 130 و ترجيحا کمتر از صد باشد.
ليپوپروتئينهاي با چگالي بالا (HDL) :
اين نوع کلسترول با از بين بردن پلاکهاي LDL از ديواره شريانها مانند يک عامل پاکسازيکننده عمل ميکند. ميزان HDL خون شما بايد حداقل 40 و در شرايط ايدهآل بيشتر از آن باشد.نکته قابل توجه اين است که کنترل سطح کلسترول خون به منظور کاهش خطر حمله قلبي فقط شامل کاهش کلسترول LDLنيست. بلکه دارا بودن مقادير کافي از کلسترول HDL نيزبه همان اندازه مهم است.
زيرا به نظر ميرسد سطح بالاتر اين کلسترول از بيماريهاي قلبي جلوگيري ميکند. استاتينها (دستهاي از داروها که معمولا براي کاهش کلسترول تجويز ميشوند) در کاهش کلسترول بد موثر هستند. اما تأثير کمتري در افزايش HDL دارند.
کارهايي که به افزايش کلسترول خوب کمک ميکند
هر روز 30 دقيقه فعاليت بدني داشته باشيد:
اين کار ميتواند HDL خون را حدود پنج درجه افزايش دهد.مصرف فيبرهاي محلول را افزايش دهيد: مواد غذايي شامل جو دوسر، لوبيا، نخودفرنگي، سبوس برنج، مرکبات، توتفرنگي و سيب.
به رژيم غذايي غني از چربيهاي غير اشباع روي بياوريد:
روغنهاي زيتون، کانولا، بادامزميني، کنجد، آووکادو، کره بادامزميني و بسياري از مغزها و دانهها منابع خوبي از اين چربيها هستند.
از مصرف اسيدهاي چرب ترانس خودداري کنيد:
چيپس، کراکر و کوکي، غذاهاي سرخشده و محصولاتي مثل بيسکويتها و کيکها.
وزنتان را کاهش دهيد:
HDL بالا ميرود.
سيگار نکشيد:
اين کار HDL را افزايش ميدهد.