۱۲ اقدام برای کاهش خطر ابتلا به زوال عقل

عصر ايران/ «تنها يک عامل در ابتلا به زوال عقل دخيل نيست و اين ميتواند تا حدي دشوار بودن پيشگيري و درمان اين شرايط را توضيح دهد. زوال عقل به دلايل مختلفي رخ مي دهد که از آن جمله مي توان به ژنتيک، رژيم غذايي، عادات ورزشي و آلودگي اشاره کرد. اينها و بسياري عوامل ديگر خطر ابتلا به اين بيماري ويرانگر را افزايش مي دهند.
خوشبختانه، پژوهشي جديد که در نشريه The Lancet منتشر شده است به تقسيم بندي دلايل زوال عقل اقدام کرده است.
اين پژوهش نشان داده است که آسيب ديدگي سر در ميانسالي با ۳ درصد از تمام موارد زوال عقل مرتبط بوده است. مصرف بيش از حد الکل در ميانسالي با تقريبا ۱ درصد از تمام موارد و قرار گرفتن در معرض آلودگي هوا با حدود ۲ درصد از تمام موارد زوال عقل مرتبط بوده است، اگرچه به نظر مي رسد زنان بيشتر تحت تاثير آلودگي هوا قرار مي گيرند.
کم شنوايي در ميانسالي عامل خطر مرتبط با بيشتر موارد (۸ درصد) زوال عقل در جهان است. تحصيلات کمتر در اوايل زندگي با اختلاف اندک (۷ درصد) عامل خطر بعدي است. و عامل خطر سوم سيگار کشيدن در ادامه زندگي است که با ۵ درصد تمام موارد زوال عقل مرتبط بوده است.
اکنون، پژوهشگران درک بهتري از عوامل خطر افزايش دهنده نرخ زوال عقل در جهان دارند و فهرستي از اقداماتي که مي توانند اين نرخ را کاهش دهند، ارائه کرده اند.
گزارشي که توسط ۲۸ کارشناس برتر زوال عقل تهيه شده است، ۱۲ اقدام مهم براي پيشگيري از ابتلا به اين شرايط را فهرست کرده است. بنابر برآوردهاي صورت گرفته توسط کارشناسان با انجام اين اقدامات به محض امکان، ما مي توانيم نرخ ابتلا به بيماري آلزايمر را به ميزان قابل توجه ۴۰ درصدي کاهش دهيم.
اين ۱۲ اقدام شامل موارد زير مي شوند:
- حفظ فشار خون سيستوليک در سطح ۱۳۰ ميليمتر جيوه يا کمتر در ميانسالي (حدود ۴۰ سالگي)
- محافظت از گوش ها در برابر سطوح بالاي سر و صدا و استفاده از سمعک در صورت ابتلا به کم شنوايي
- کاهش قرار گرفتن در معرض آلودگي هوا و دود دست دوم تنباکو
- محافظت از سر در برابر آسيب ديدگي تا حد امکان
- ترک سيگار
- فراهم کردن امکان تحصيلات ابتدايي و متوسطه براي کودکان
- دنبال کردن يک سبک زندگي فعال در ميانسالي و پس از آن
- انجام هر کاري براي پيشگيري از چاقي (سالم غذا خوردن و انجام ورزش بهترين گزينه ها در اين زمينه هستند)
- انجام هر کاري براي پيشگيري از ديابت (سالم غذا خوردن و انجام ورزش از بهترين گزينه ها در اين زمينه هستند)
- انجام هرکاري براي پيشگيري از افسردگي (سالم غذا خوردن، انجام ورزش، تمرينات مراقبت از خود مانند مديتيشن و دريافت کمک از متخصصان سلامت رواني از بهترين گزينه ها هستند)
- افزايش ارتباطات اجتماعي
بيشتر پيشنهادهاي ارائه شده در اين فهرست از اصول زندگي سالم هستند و به راحتي امکان انجام آنها وجود دارد. در حال حاضر، شايد از برخي موارد پيروي مي کنيد اما براي محافظت از سلامت مغز خود مي توانيد برخي تغييرات ديگر را نيز مد نظر قرار دهيد.
هنگامي که موضوع کاهش خطر زوال عقل مطرح مي شود، محافظت از شنوايي يکي از مواردي است که ممکن است کمتر مورد توجه قرار بگيرد زيرا افراد بسياري از ارتباط قوي بين کم شنوايي و زوال عقل آگاه نيستند.
پژوهش ها نشان داده اند که کم شنوايي با ۲۴ درصد خطر بيشتر ابتلا به آلزايمر مرتبط است. دانشمندان معتقدند اين ممکن است به دليل آن باشد که افراد مبتلا به کم شنوايي براي درک آنچه ديگران مي گويند بايد سختتر تلاش کنند که به معناي داراي منابع مغزي باقيمانده کمتر براي عملکردهاي شناختي ديگر است يا اين که افراد مبتلا به کم شنوايي از نظر اجتماعي منزوي مي شوند زيرا از اين شرايط خجالت مي کشند. انزواي اجتماعي يکي از مواردي است که مي تواند خطر زوال عقل را افزايش دهد.
در هر صورت، اگر متوجه افت کيفيت شنوايي خود شده ايد، به پزشک متخصص گوش مراجعه کرده تا شرايط خود و اين که به استفاده از سمعک نياز داريد، بررسي شود. اين مي تواند تفاوت بين مغزي سالم با افزايش سن يا مغزي ناسالم را رقم بزند.