خواص درمانی شیر شتر

صدا و سيما/ در سالهاي اخير با افزايش مطالعات جهاني در حوزه تأثيرات "شير شتر" از اهميت بالاي اين اکسير مناطق بياباني رونمايي شده است و ماهانه نشست هايي با موضوع خواص شير شتر و اثربخشي آن بر بيماريهاي گوناگون برگزار ميشود.
اين در حالي است که کشور ايران بهعنوان يکي از باسابقهترين کشورهاي جهان در پرورش شتر از قافله سلامت شير شتر باز مانده است.
کنترل و درمان بيماري ها از جمله ديابت قندي، معده و روده، آلرژي غذايي، سرطان، اوتيسم، بهبود التهاب، سل و هپاتيت ويروسي و با داشتن پروتئينهاي شبهانسولين در پروتئينهاي خود، شير شتر اهميت ويژه اي در درمان ديابت نيز دارد.
شباهت شير شتر به شير مادر
به عقيده کارشناسان، ميزان ايمونوگلوبولينها در شير شتر بالاترين مقدار است و همراه با ديگر پروتئينهاي حفاظتي، نظام ايمني بدن را ارتقا ميدهد؛ ميزان ويتامين C شير شتر حدوداً چند برابر بالاتر از شير ديگر پستانداران است.
شير شتر بهدليل نداشتن پروتئينهاي آلرژيزا، شباهت زيادي به شير مادر دارد و در صورت مصرف بهصورت شيرخشک امکان تأمين مواد مغذي مورد نياز نوزادان را دارد و ميتواند از کمخوني ناشي از آهن جلوگيري کند؛ از موارد مهم مزيتهاي شير شتر تأثير بسزاي اين محصول در کنترل و بهبود برخي بيماريها است.
شير شتر براي چه بيماريهايي مفيد است و موجبات بهبود آنها را فراهم ميکند؟
تأثير شير شتر در بهبود بعضي بيماريها بهصورت علمي و عملي اثبات شده است؛ شير شتر کاربردهاي متعدد و مفيدي در بهبود اختلالات ديابت قندي، معده و روده، آلرژي غذايي، سرطان، اوتيسم، بهبود التهاب، سل و هپاتيت ويروسي دارد؛ در کشور هندوستان براي پايدار نگهداشتن حال بيماران اوتيسم از شير شتر استفاده ميشود؛ اهميت اين شير براي بيماران اوتيسم بهقدري است که مؤسساتي در شرايط قرنطينه کرونا از طرق مختلف، شير را به دست کودکان اوتيسم ميرسانند.
تأثير شير شتر بر ديابت
شير شتر با داشتن پروتئينهاي شبهانسولين در پروتئينهاي خود از اهميت ويژهاي براي بيماران ديابتي برخوردار است؛ بر اساس تحقيقات، مصرف مرتب شير شتر براي بيماران ديابتي نياز به تزريق انسولين را بهميزان حدوداً ۳۰ درصد کاهش ميدهد.
از ديگر فوايد شير شتر ــ خصوصاً محصولات تخميري شير شتر ــ در بهبود بيماريها نيز ميتوان به کنترل فشار خون، جلوگيري از گرفتگي عروق، کاهش چربي خون و بهبود سلامت پوست اشاره کرد؛ شير شتر در کنترل ديابت بارداري نيز مؤثر است بنابراين، شير شتر نهتنها غذا نيست بلکه بهعنوان درماني مکمل براي بيماريها و همچنين در افراد سالم نيز بهکار ميرود.
چگونگي تأثير شير شتر بر کنترل و درمان ديابت
شير شتر داراي پروتئينهاي شبهانسولين است که احتمالاً توسط ذرات ريز چربي موجود در شير شتر حفاظت شدهاند؛ اين پوشش موجب ميشود تا پروتئينهاي موجود در شير با کمترين آسيب ممکن به معده برسد و بازدهي جذب انسولين آن براي مصرف بدن افزايش يابد البته ديگر ترکيبات منحصربهفرد موجود در شير شتر نيز منجر به بهبود ترشح انسولين و عملکرد آن در بدن ميشود.
در کشورهاي پروشدهنده شتر بهصورت سنتي شير شتر را بهعنوان يک مکمل ضدديابتي طبيعي ميشناسند و تا جايي که بنده اطلاع دارم در زمان حاضر يک مرکز در هند بهصورت تخصصي براي درمان کمکي ديابت و عوارض آن توسط متخصصان به تجويز شير شتر ميپردازد.
در کشورهاي اروپايي نيز استفاده از شير شتر جهت بهبود ديابت در حال افزايش است. باتوجه به شرايط گراني دارو و محدوديت دسترسي به چنين داروهايي، شير شتر در صورت تأمين ميتواند مکمل کمکي براي بيماران ديابتي باشد و باعث کاهش ۳۰ درصدي مصرف انسولين روزانه شود.
ميزان و نحوه مصرف شير شتر براي بيماران ديابتي بايد بهچهصورت باشد؟
در يک ليتر شير شتر بهطور متوسط حدود ۵۲ واحد انسولين وجود دارد و به بيماران ديابتي توصيه ميشود روزانه نيم ليتر مصرف شير شتر در دو نوبت داشته باشند؛ بر اساس تحقيقات، طول دوره استفاده از شير شتر از ۲ هفته تا ۲ سال متغير است.
در يکي از دورههاي مطالعاتي بهروي تأثير شير شتر، بعد از دو سال قند خون تحت کنترل قرار گرفته است که مسئله مهم، کاهش حدود ۳۰ درصدي مصرف انسولين در بيماران ديابتي است البته نوع شير مورد استفاده اثرات متفاوتي بر بيماران مختلف دارد و تأکيد ميشود حتماً نکات مهم در مورد نحوه حرارت دادن آن رعايت شود تا ترکيبات مؤثر آن از بين نرود.
مزيت هاي ايران در پرورش شتر
اهميت و تأثيرگذاري شير شتر در سلامت افراد بهنحوي است که در صورت آشنايي اقشار مختلف و مصرف آن در کشور، امکان گسترش و توليد ميزان بالاتري از اين محصول وجود دارد؛ در صورت شکلگيري بازار اين ترکيب منحصربهفرد طبيعي و بهدليل انطباق اقليم گرم و خشک ايران و شرايط پرورش شتر، امکان افزايش تعداد نفرات شتر در کشور وجود دارد؛ در زمان حاضر در ايران حدوداً ۱۸۰ هزار نفر شتر وجود دارد که امکان افزايش آن تا حدود ۷۰۰ يا ۸۰۰ هزار نفر شتر در مراتع طبيعي وجود دارد.