واکسن آنفولانزا خطر ابتلا به کرونا را افزایش میدهد؟

ايرنا/ چند سالي است که واکسن آنفلوآنزا در فصل همهگيري آن، در سراسر جهان از سوي مراکز بهداشتي و درماني ميان تمام افراد توزيع ميشود. بسياري از افراد از دريافت اين واکسن اجتناب ميکنند و تنها عدهاي حاضر به تزريق ميشود. امسال اما نگراني از همهگيري همزمان دو ويروس کوويد ۱۹ و آنفلوآنزا باعث شده، همه متخصصان بر دريافت واکسن آنفلوآنزا تاکيد داشته باشند. نگراني جدياي که از سوي کارشناسان و کادر درمان وجود دارد، اين است که در صورت به راه افتادن دو همهگيري کرونا و آنفلوآنزا، سيستم مراقبتهاي بهداشتي تحت فشار شديد قرار بگيرد و تمام کشورها با کمبود شديد تخت بيمارستان و تجهيزات درماني و حفاظت شخصي روبهرو ميشوند.
اين درحالي است که اخباري ضد و نقيضي درباره دريافت واکسن آنفلوآنزا وجود دارد. ايرنا زندگي در اين مطلب با استناد به گزارش بسياري از رسانههاي بينالمللي درباره اين موضوع، چرايي اهميت دريافت واکسن آنفلوآنزا را بررسي ميکند.
ويروس آنفلوآنزا جهشي است
اگرچه واکسن آنفولانزا به عنوان يک داروي موثر در برابر شروع يک همهگيري هر ساله توليد و توزيع ميشود اما بسياري از ما با بهانههاي مختلف از دريافت اين واکسن خودداري ميکنيم. برخي معتقدند که اين بيماري هرگز به سراغ آنها نميآيد و برخي هم تزريق يکباره آن را کافي ميدانند. نيويوزک تايمز در گزارش خود ميگويد: واکسن آنفولانزا سالانه به دو دليل عمده تجويز ميشود: نخست اينکه ويروسهاي آنفلوانزا به راحتي جهش مييابند و ساختار ويروسي آنها از سالي به سال ديگر متفاوت است، و دوم اينکه حتي اگر ويروسها تغيير چشمگيري نداشته باشند، ايمني در برابر آنها به تدريج کاهش مييابد و صرف تزريق يکباره واکسن نميتواند براي سالهاي بعد موثر واقع شود.
مرگ ۸ هزار نفر بر اثر آنفلوآنزا
گاردين در گزارشي بيان ميکند: بر اساس بررسيهاي انجام شده از سوي دانشمندان انگليسي بر روي قربانيان کوويد ۱۹، درصد مرگ و مير بيماراني که همزمان با کرونا به عفونت ديگري نيز مبتلا بودهاند، ۴۳ درصد است و افرادي که تنها مبتلا به کوويد ۱۹ بودهاند، ۲۶.۹ درصد از قربانيان را تشکيل ميدهند. بر اين اساس، ابتلاي همزمان آنفلوآنزا و کوويد۱۹ به طور قابل توجهي خطر مرگ را افزايش ميدهد. به همين خاطر، دانشمندان اصرار دارند همه کساني که در معرض خطر ابتلا به آنفلوانزا يا انتقال آن هستند، حتما واکسن آنفلوانزا را دريافت کنند. به گفته پروفسور ايوان دويل، مدير پزشکي بهداشت عمومي انگليس: آنفلوآنزا سالانه چيزي در حدود ۴ هزار تا ۲۲ هزار نفر را در سراسر جهان به کام مرگ ميکشاند. اين آمار در سال گذشته، حدود ۸ هزار نفر بود.
داستان سخنراني دکتر آز درباره واکسن آنفلوآنزا
مدتي است ادعايي در شبکههاي اجتماعي در رابطه با احتمال ابتلا به کرونا در صورت تزريق واکسن آنفلوآنزا مطرح شده است. برخي از کاربران با اتکا به بخشي از فيلم سخنراني دکتر آز، يکي از پزشکان مطرح تلويزيوني، مدعي شدهاند که دريافت واکسن آنفلوآنزا ميتواند خطر ابتلا به کرونا را افزايش دهد. آسوشيتدپرس در گزارشي با رد اين ادعا، ميگويد: طبق گفته مراکز کنترل و پيشگيري بيماريهاي ايالات متحده، هيچ مدرکي مبني بر اينکه واکسن آنفولانزا خطر ابتلا به ويروس کرونا را افزايش ميدهد، وجود ندارد. اين رسانه با بررسي فيلم منتشر شده در شبکههاي اجتماعي تشريح ميکند که فيلم کامل اين سخنراني بر اصرار شديد دکتر آز به دريافت واکسن آنفلوآنزا تاکيد دارد. او در موافقت با تزريق واکسن آنفولانزا پاسخ ميدهد: اين پاييز، تزريق واکسن آنفولانزا بسيار مهمتر از هر زمان ديگري است. اين فقط يک تزريق ساده براي جلوگيري از بيماري آنفولانزا نيست بلکه سدي در برابر کروناست چرا که آنفلوآنزا احتمال ابتلا به کوويد ۱۹ را افزايش ميدهد
واکسن آنفلوانزا، مهمترين شانس سلامتي است
يک مطالعه جديد در کلينيک کليولند نيز نشان ميدهد که نه تنها دريافت واکسن آنفلوانزا خطر ابتلا به بيماري کوويد ۱۹ را افزايش نميدهد بلکه واکسن آنفلوانزا مهمترين شانس براي کمک به سلامت افراد در پاييز و زمستان امسال است. طبق بررسيهاي انجام شده از اوايل مارس تا اواسط آوريل سال جاري بر روي بيش از ۱۳ هزار بيمار مبتلا به کرونا، مقايسه صورت گرفته بر روي کساني که در پاييز يا زمستان سال ۲۰۱۹ واکسن آنفلوانزا دريافت کردهاند (۴۱۳۸ بيمار) در برابر کساني که واکسن دريافت نکردهاند (۹۰۸۲ بيمار) نشان داده که واکسيناسيون آنفلوانزا هيچ تاثيري بر افزايش يا شدت ابتلا به کوويد ۱۹ نداشته است.
از آنجا که هنوز درباره نتايج احتمالي ويروس کرونا، اطلاعات ناشناخته زيادي وجود دارد، محققان و پزشکان معتقدند که پايبندي مردم به واکسيناسيون گسترده و زودرس آنفلوانزا، خطر عفونتهاي ويروسي همزمان و همهگيريها را کاهش ميدهد. در حالا حاضر، دنيا با نگراني منتظر تهيه و توزيع واکسني ايمن و موثر در برابر کوويد ۱۹ است. اما نبايد فراموش کنيم که آنفلوآنزا بيماري همهگير ديگري است که ميتوانيم با دريافت واکسن آن، جان خود و بسياري از افراد را حفظ کنيم.
منابع: New York times , the guardian , Associated Press , news medical