ردپای ویروس جنجالی قرن در آبزیان دریایی

بهداشت نيوز/ دکتر مسعود مرداني همزمان با 14 مهر روز دامپزشکي به پيشرفت ها در زمينه کنترل بيماري هاي عفوني و پيشگيري با واکسن اشاره کرد و افزود: هنوز شاهد بروز موارد جديدي از بيماري هاي مشترک بين انسان و حيوان در کشور هستيم.
بروسلوز؛ مهمترين بيماري مشترک بين انسان و حيوان
وي، بروسلوز (تب مالت) را يکي از مهم ترين بيماري هاي مشترک بين انسان و حيوان (زئونوز) برشمرد که به وسيله يکي از گونه هاي باکتري بروسلا ايجاد شده و به سه صورت حاد، تحت حاد يا مزمن تظاهر مي کند.
اين استاد گروه عفوني دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي يادآور شد: بروسلوز در حيوانات، بيشتر دستگاه تناسلي ادراري را درگير مي کند و در انسان معمولا باعث ايجاد تب، تعريق، دردهاي استخواني و عضلاني، ضعف، بيحالي و کاهش وزن مي شود.
مرداني در ادامه به زيان هاي اقتصادي فراوان ناشي از بيماري بروسلوز اشاره کرد که سقط بره ها و گوساله ها و کاهش فراورده هاي لبني برخي از اين موارد است.
وي، بروسلوز را يک بيماري هزار چهره ذکر کرد که اکثر ارگان هاي بدن انسان را درگير مي کند و يادآور شد: باوجود درمان دارويي نسبتا موثر، حدود ۱۰ درصد مبتلايان دچار عود بيماري مي شوند و در موارد مزمن نيز سبب ناتواني هاي حرکتي و افسردگي مي شود.
مرگ سالانه ۵۵۰ هزار انسان در اثر هاري
اين پزشک فوق تخصص بيماري هاي عفوني خاطرنشان کرد: براساس تخمين کارشناسان سازمان جهاني بهداشت سالانه حدود ۵۵۰ هزار نفر در اثر ابتلا به هاري جان خود را از دست مي دهند که عامل ۹۹ درصد موارد مرگ و مير ناشي از اين بيماري در اثر گاز گرفتگي سگ است.
مرداني هاري را يکي ديگر از بيماري هاي حاد ويروسي مشترک بين انسان و حيوان برشمرد که ممکن است به طور اتفاقي در اثر گزش حيوانات، پيوند قرنيه و ساير بافت هاي آلوده به انسان انتقال يابد.
وي به نجات جان بيش از ۳۲ هزار نفر در جهان با اقدامات پيشگرانه پس از گزش حيوانات اشاره کرد و گفت: سالانه حدود ۱۵ ميليون نفر در جهان پس از گزش حيوانات تحت پوشش اقدامات پيشگيرانه قرار مي گيرند که اين اقدامات باعث نجات جان حدود ۳۲۷۰۰ انسان مي شود.
استاد گروه عفوني دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي تب کنگو، سياه زخم و سالک را از ديگر بيماري هاي مشترک بين انسان و حيوان ذکر کرد.
مرداني فزود: اين روزها که بحث بيولوژيک(بيوتروريسم) بسيار قوت گرفته است از بروسلوز، مليوئيدوزيس، تب هاي خونريزي دهنده و آنتراکس به عنوان جنگ افزار هاي بيولوژيک(Biowarfare ) بالقوه ياد مي شود اما اين که آيا در عمل چنين سلاحي تا به حال عليه انسان ها استفاده شده يا خير، تمامي ابعاد آن نامشخص است.
کوويد۱۹ نيز يک بيماري مشترک بين انسان و حيوان است
اين پزشک فوق تخصص بيماري هاي عفوني، بيماري کوويد۱۹ (کروناويروس) را نيز يک بيماري مشترک بين انسان و حيوان برشمرد که ردپاي کرونا را در آبزيان دريايي به خصوص نهنگ پيدا کرده اند.
مرداني تاکيد کرد: پيشگيري از عفونت هاي مشترک بين انسان و دام قطعا بدون کنترل بيماري در حيوانات امکان پذير نيست. بنابراين هماهنگي و هم فکري ارگان هاي درگير در اين مهم نظير وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و سازمان دامپزشکي توصيه مي شود.