ویتامینی که شما را مقابل شب کوری بیمه میکند

باشگاه خبرنگاران/ علي ميرزاجاني متخصص چشم درخصوص اختلال ديد درشب، اظهار کرد: مکانيسم ديد در شب با مکانيسم ديد در روز متفاوت است. در قسمت عصبي و پرده شبکيه چشم مجموعه اي از سلولها وجود دارند که برخي از آن ها مختص به ديد در روز و روشنايي و برخي ديگر مخصوص ديد در نور کم و يا شب هستند.
ميرزاجاني گفت: زماني که روز به پايان ميرسد و هوا تاريک ميشود به موازات آن در چشم مکانسيم ديد در روز به مکانيسم ديد در شب تغيير ميکند. براي اينکه در نور کم ديدمناسبي داشته باشيم زماني لازم است تا پرده شبکيه چشم بتواند خود را با سطح نور کم محيط انطباق دهد.
او با اشاره به اينکه فرايند آماده شدن چشم براي ديد در نور کم را عادت و انطباق به تاريکي ميگويند، افزود: در اين روند فعل و انفعالات شيميايي در سلولهاي بينايي شبکيه اتفاق ميافتد و در نهايت فرد آماده ديدن در شب ميشود. مجموعه اي از رنگ دانههاي ارغواني در سلولهاي استوانهاي شبکيه چشم وجود دارند که در واقع براي فعال شدن مکانيزم عادت و انطباق به تاريکي فعل و انفعالاتي بر روي آنها صورت ميگيرد و در نهايت سبب ميشود تا بعد از گذشت مدت زمان کوتاهي به تاريکي عادت کرده و به راحتي ببينيم.
اين متخصص چشم ادامه داد: اگر افرادي از لحاظ ميزان رنگ دانههاي ارغواني دچار مشکل باشند، يا سلولهاي استوانهاي شان نتوانند به خوبي فعاليت لازم براي ديد در شب را انجام دهند و يا حتي اين سلولها آسيب ديده باشند امکان دارد فرد بطور معمول نتواند در شب به خوبي از عهده ديدن بر آيد به بيماري شب کوري مبتلا خواهد شد.
او بيان کرد: در برخي موارد ممکن است فرد به دليل کاهش ميزان دريافت و يا کمبود ويتامين A دچار شب کوري شود. به همين دليل توصيه ميشود افراد حتما در برنامه غذايي روزانه خود مواد غذايي حاوي ويتامين A را بگنجانند.
او ادامه داد: گاهي اوقات يک بيماري ارثي به نام رتينيت پيگمنتوزا که از دوران طفوليت به تدريج شروع شده و تا دوران نوجواني و جواني پيشرفت ميکند، سلول هاي استوانه اي چشم را تخريب کرده و در نهايت باعث کاهش ميدان ديد و شب کوري ميشود. اگرچه در چنين شرايطي برخي از وسايل کمک بينايي توسط اپتومتريست تجويز ميشود تا فرد ديد بهتري داشته باشد، اما اين بيماري درمان قطعي ندارد.
ميرزاجاني ادامه داد: چشم افرادي که مدت زمان زيادي در معرض تابش نور خورشيد قرار دارند نمي تواند به خوبي تغييرات لازم در شبکيه چشم براي انطباق با تاريکي را انجام دهد به همين دليل فرد دچار شب کوري ميشود.
اين متخصص چشم گفت: بيماري شب کوري نه تنها ديد در شب فرد را دچار اختلال و مشکل ميکند، بلکه باعث محدودتر شدن ميدان بينايي او هم ميشود به گونهاي که در مراحل پيشرفته بيماري فرد احساس ميکند با تاريک شدن هوا از داخل يک تونل محيط اطرافش را ميبيند. همچنين اين دسته از افراد ديگر قادر نخواهند بود که در شب به راحتي رانندگي کنند.
راههاي درمان شب کوري
او در پايان يادآوري کرد: اگرشب کوري به دليل کمبود ويتامين A باشد با تجويز مصرف مکملهاي دارويي حاوي اين ويتامين ميتوان به درمان آن کمک کرد، اما اگر علت اين اختلال مادرزادي باشد درمان قطعي براي آن وجود ندارد و تنها با تجويز برخي وسايل کمک بينايي مانند انواع ذره بينهاي اپتيکي و يا الکترونيکي و عينکهاي بزرگنما مي توان تا حدي اين اختلال را برطرف کرد.