ماست تاریخ گذشته را میتوان خورد؟
جام جم/ فاخره بهبهاني سلامت ،ماست از جمله فرآوردههاي لبني است که به دليل برخي ويژگيها نسبت به ساير موادغذايي با تاخير بيشتري دچار فساد ميشود. فرآوردههاي تخميري مانند ماست و دوغ اسيديته بالايي دارند و به همين دليل احتمال رشد ميکروبهاي بيماريزا در آنها بسيار کم است.
ضمن اينکه ميکروبهاي ايجادکننده فساد هم کمتر از ساير فرآوردههاي لبني در آنها رشد ميکند. به همين دليل اگر ماستهاي پاستوريزه کارخانهاي و استاندارد در شرايط يخچالي مناسبي نگهداري شوند، فساد و بيماريزايي نداشته و ميتوان تا چند روز پس از اتمام تاريخ مصرف نيز استفاده کرد.البته آگاه باشيد اگر احتمال رشد ميکروبهاي ايجادکننده فساد در محصول فراهم شود محصول گازدار تلخ ميشود.
ترشي و گاز بيش از اندازه ماستي که به تلخي گرايش پيدا کند نشاندهنده ماندگي طولاني مدت ماست و مجاورت محصول با گرما و نور شديد آفتاب است. ماستي که تلخ شده و بهخصوص تغيير رنگ داده و کپک زده نبايد استفاده شود؛ اما ماست ترش و گازدار منع مصرف ندارد.براي تهيه ماست چون شير جوشيده و سپس تخمير ميشود، ميکروارگانيسمهاي مفيد ماست اجازه رشد و تکثير ميکروب را در اين محصول نميدهند.
در نتيجه مصرف ماست محلي يا سنتي مجاز است اين موضوع در خصوص دوغ محلي هم صدق ميکند. اگر دوغ از ماست کارخانه يا ماست محلي تهيه شدهباشد خطر انتقال ميکروبهاي شيرخام يا بيماري تب مالت را ندارد اما اگر اين دوغها با آب آلوده تهيه شدهباشند يا سبزيهاي خشک غيربهداشتي همچون نعناع، کاکوتي و... با آن مخلوط شده باشد ميتواند بار ميکروبي بالايي داشته و مسموميتزا باشد و مصرفکننده را به عفونت رودهاي مبتلا کند.
از ديدگاه طبسنتي بهترين ماست، ماستي است که از شير تازه گاو تهيه شده باشد. طبيعت ماست، سرد و تر است و هر چه ترشتر و رقيقتر باشد، سردي و تري آن زيادتر ميشود. مصلح آن مرباي زنجبيل، نعناع، آويشن، سير، کاکوتي، زيتون، سياهدانه و پونه است و توصيه شدهاست براي رفع سردي ماست به آن فلفل اضافه نکنيد؛ زيرا ترکيب حاصل از آن براي بدن مضر است.
چون ماست سبب افزايش رطوبت بدن ميشود براي افراد لاغري که تمايل به افزايــش وزن دارنــــد در کنار ديگر توصيههاي غذايي ميتواند مناسب باشد. گفته شده ماست براي کاهش تشنگي و تقويت نيروي جنسي گرم مزاجان گزينه مناسبي است.