فلفل تند بخوریم یا شیرین؟
سلامت نيوز/ دوست داريد غذايتان آنقدر تند باشد که زبانتان به گزگز بيفتد؟ حتي وقتي ميخواهيد چيپس و بستني بخوريد، باز هم طعم تند و آتشين را ترجيح ميدهيد؟ اگر جوابتان به اين سؤالها مثبت است، پس شما يک عاشق واقعي فلفل تند هستيد. اما به نظرتان فلفل تند بهتر است يا فلفل شيرين؟!
فلفل تند و فلفل شيرين يا فلفلدلمهاي، محتوي فيبر و آب هستند. هر دو حاوي ويتامين C؛ و مقادير زيادي آنتياکسيدان و ترکيبات کاروتنوئيدي هستند؛ اين ترکيبات کاروتنوئيدي مواد محلول در چربي هستند که باعث ايجاد رنگهاي مختلف از قرمز و نارنجي تيره تا سبز و بنفش و سياه، ميشود.
البته طعم تند برخي فلفلها به دليل مواد قليايي است که در آنها وجود دارد و طعمي تند و کمي تلخ را ايجاد ميکند. البته فلفل تند، ويتامين C. زيادي دارد و حتي ميتوان گفت: غنيترين منبع ويتامين C. است، اما از آنجا که در غذاهاي ايراني کمتر استفاده ميشود، منبع غذايي مهمي براي تامين ويتامين C. افراد محسوب نميشود.
در کل همه فلفلها ميتوانند به بالا رفتن متابوليسم بدن کمک کنند، اما فلفل تند ميتواند انرژي غذا را تا حد زيادي بالا برده، باعث گرمازايي در بدن شده و در نهايت منجر به کالريسوزي و کاهش وزن شود. با اينکه استفاده بيش از حد از فلفل تند عوارضي ندارد و افراد هندي يا ساکنان آسياي دور با وجود مصرف غذاهاي بسيار تند که براي ما ايرانيها غيرقابل تحمل است، دچار مشکل نميشوند، اما از آنجا که در فرهنگ غذايي ما، خوردن غذاهاي تند چندان متداول نيست، سيستم گوارشي بسياري از افراد به غذاهاي اينچنيني عادت ندارد و ممکن است بعضي افراد با خوردن اين غذاها دچار سوزش معده، بالا رفتن فشار خون يا افزايش تپش قلب شوند.
همچنين خوردن فلفلهاي تند به همه افراد، بهخصوص افرادي که دچار مشکلات گوارشي بوده، به ويژه افراد مبتلا به هموروئيد، به هيچعنوان توصيه نميشود، چون باعث وخيمتر شدن حالشان ميشود.
فلفل تند موثرتر است
هر دو فلفل، هم تند و هم شيرين خواص زيادي دارند که مشابه هم است؛ انواع فلفل حاوي مقدار زيادي آنتياکسيدانهاي مختلف با خواص ضدسرطاني و ضد بيماريهاي قلبي-عروقي و ضد بيماريهاي مزمن هستند و خاصيت ضدالتهابيشان بسيار زياد است. البته تمام اين خواص در فلفل تند بسيار بيشتر از فلفل شيرين است و شدت تاثيرگذارياش بيشتر از فلفل شيرين است.
تنها مشکل فلفل تند اين است که برخي افراد نسبت به آن حساسيت دارند و به هيچ عنوان نبايد اين نوع فلفل را مصرف کنند، بنابراين به همه بيماراني که براي مصرف فلفل تند مشکل دارند، توصيه ميکنم از انواع فلفلهاي شيرين، فلفلهاي دلمهاي با رنگهاي متفاوت استفاده کنند. اين فلفلها حاوي رنگدانههاي متفاوتي هستند که هر کدام خواص آنتياکسيداني بسيار مفيدي دارند و بهتر است تمام بيماراني که نميتوانند از فلفل تند استفاده کنند، فلفل شيرين با رنگهاي مختلف ميل کنند.
فلفل تند، ويتامين C زيادي دارد و حتي ميتوان گفت: غنيترين منبع ويتامين C است، اما از آنجا که در غذاهاي ايراني کمتر استفاده ميشود، منبع غذايي مهمي براي تامين ويتامين C افراد محسوب نميشود.
از نظر خواص تغذيهاي تفاوت چنداني بين فلفل تند و شيرين وجود ندارد و فقط فلفلها با رنگهاي مختلف، ترکيبات کاروتنوئيدي متفاوتي دارند و از لحاظ ارزش غذايي تفاوت چنداني با يکديگر ندارند. همه انواع فلفلها حاوي آنتياکسيدانهايي مثل ويتامين E هستند که قويترين آنتياکسيدان است و براي سلامت افراد بسيار مفيد و موثراست اما از لحاظ تغذيه تفاوت چنداني بين فلفل تند و فلفل شيرين وجود ندارد.
تفاوت عمده آنها به ترکيبات فلاوونوئيدي و ترکيبات آنتياکسيداني برميگردد که باعث طعم تند در برخي فلفلها ميشود. مسلما ترکيبات تند باعث ترشح بيشتر اسيد معده ميشود و افرادي که به غذاهاي تند عادت ميکنند، در دراز مدت ممکن است به مخاط دستگاه گوارشي خودشان آسيب برسانند.
چراکه وقتي افراد ذائقه خودشان را به تندي عادت ميدهند، بعد از مدتي حساسيت گيرندههاي حس چشاييشان نسبت به طعم تند پايين ميآيد و به همين دليل مجبور ميشوند مقدار تندي غذا را بيشتر کنند تا باز هم طعم تند آن را احساس کنند.
طعم تند در حد تعادل، طعم مطلوبي است که حتي ميتواند قدرت پذيرش غذا را افزايش دهد. اما همانطور که گفته شد مصرف بيش از حد فلفل ميتواند باعث آسيب به بافت يا مخاط دستگاه گوارش شود. در نهايت فراموش نکنيد که تغذيه علم تنوع است و استفاده از هر دو نوع فلفل، تند و شيرين، در حد تعادل بسيار خوب است و طعم تند به شرطي که بيش از حد نباشد، ميتواند باعث ايجاد تنوع و تغيير ذائقه شود.