سرطان روده بزرگ؛ پیامد تلخ جوامع صنعتی

ايرنا/ متخصص پرتودرماني دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي گفت:سرطان روده بزرگ يکي از سرطان هاي شايع جوامع صنعتي است و ميزان شيوع اين بيماري در دهه هاي اخير رو به افزايش است.
سرطان روده بزرگ، سرطان کولون و يا سرطان رکتوم به رشد توده هاي سرطاني در روده بزرگ گفته مي شود کولون در قسمت انتهايي خود در قسمتي به نام رکتوم ممکن است درگير سلول هاي سرطاني شود.
مونا ملک زاده مغاني متخصص پرتو درماني دانشگاه شهيد بهشتي افزود: زماني که توده سرطاني در روده ايجاد مي شود، اين توده مرتبا از بدن خون دريافت و آن را همراه مدفوع دفع کرده و فرد مبتلا را دچار کم خوني مي کند.
وي در بيان ديگر علايم اين سرطان توضيح داد: بسته به قرارگيري توده سرطاني در سمت راست يا چپ روده علائم مي تواند متفاوت باشد. در توده هاي سرطاني که در دراز مدت بزرگ و ايجاد شده و سمت چپ روده را درگير کرده باشند، علائمي همانند انسداد شايع تر است.
ملک زاده علائمي همانند دفع خون روشن از بدن و يا انسداد روده را نيازمند بررسي و توجه دانست و هشدار داد: اين علائم مي تواند زنگ خطري براي مراجعه سريع و فوري به پزشک باشد چرا که هر چه زمان تشخيص ودرمان زودتر باشد شانس درمان مبتلايان نيز به مراتب بالاتر مي رود.
او کلونوسکوپي را خصوصا در مراحل اوليه بيماري مهمترين راه تشخيص سرطان روده دانست وانجام کلونوسکوپي دوره اي در افراد بالاي ۴۵ سال را مورد تاکيد قرار داد.
متخصص پرتودرماني تاکيد کرد: اگر چنانچه فردي دچار متاستاز (درگير شدن سلول هاي عضو يا اعضايي ديگر از بدن به سلول هاي سرطاني شده باشد مي توان با روش سي تي اسکن و در ادامه با آزمايش پاتولوژي نيز اين ضايعه را تشخيص داد.
ملک زاده انجام غربالگري منظم را راهکار مناسبي براي پيشگيري از سرطاني شدن توده در بيماران مستعد به ابتلا دانست.
وي تاکيد کرد: سرطان روده بزرگ از بيماري هايي است که با سبک زندگي و کم تحرکي در ارتباط مستقيم است. مصرف زياد چربي ها نيز مي تواند فرد را مستعد ابتلا کند.
ورزش و انجام فعاليت هاي فيزيکي منظم از مهمترين توصيه هاي عضو هيات علمي دانشگاه براي پيشگيري از سرطان روده بود.
وي يادآور شد: ورزش کردن، پرهيز از مصرف غذاهاي چرب و مصرف ويتامين ها و ميوه جات و سبزيجات مي تواند به ميزان قابل توجهي از بروز اين سرطان پيشگيري کند.
متخصص پرتودرماني دانشگاه درباره درمان هاي سرطان روده نيز توضيح داد: سرطان روده از معدود سرطان هايي است که حتي اگر متاستاز هم دربدن فرد ايجاد شده باشد به عنوان يکي از سرطان قابل درمان شناخته مي شود.
ملک زاده به شيوع برابر سرطان روده در زنان و مردان اشاره کرد و گفت: اين سرطان معمولا با افزايش سن شيوع بيشتري پيدا مي کند همچنين اين بيماري در برخي افراد به صورت ژنتيکي نيز در سنين پايين تر مي تواند ايجاد شود. سرطان هاي زودرس روده و يا غده هايي که مي توانند تبديل به توده هاي سرطاني شوند، نيزممکن است دربرخي افراد در سنين پايين بروز کند بنابراين افراد به محض مشاهده علائم فورا به پزشک مراجعه کنند.
ملک زاده ادامه داد: افراد بايد از سن ۴۵ سالگي غربالگري سرطان روده بزرگ را انجام دهند ولي اگر چنانچه سابقه ژنتيکي اين بيماري در افراد درجه يک خانواده وجود دارد بايد از سن ۳۵ سالگي آزمايشات تشخيصي آغاز شود.
روش هاي درمان سرطان کولون را بشناسيد
عضو هيات علمي دانشگاه با اشاره به اين که درمان اصلي سرطان روده معمولا جراحي است خاطرنشان کرد: غير از قسمت انتهاي روده که رکتوم يا راست روده ناميده مي شود در مابقي قسمت هاي روده ابتدا جراحي انجام مي شود مگر اين که فرد دچار متاستاز و بيماري در بدن او پخش شده باشد در اينصورت درمان ها با شيمي درماني آغاز مي شود.
او روش درمان با داروهاي هدفمند را يکي ديگر از روش هاي درماني موثر در اين بيماري دانست که در صورتيکه جهش درژن هاي خاصي ايجاد نشده باشد مي توان از اين درمان نيز بهره برد، اين درمان کمک مي کند که در صورت متاستاز پاسخ هاي مناسب تري دريافت کنيم .