نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سلامت

کرونا/ واکسن کرونای فایزر، کِی به ایران می‌رسد؟

منبع
همشهري
بروزرسانی
کرونا/ واکسن کرونای فایزر، کِی به ایران می‌رسد؟

همشهري/ رئيس انجمن داروسازان ايران مي‌گويد که اگر واکسن کرونا تأييديه‌هاي جهاني براي توليد انبوه را بگيرد در بهترين حالت يک سال زمان مي‌برد تا به ‌دست ما برسد. 
خبر موفقيت واکسن کرونا که شرکت داروسازي فايزر آمريکا آن را توليد کرده در حالي در جهان دست به‌دست مي‌شود که کرونا مرگبارترين روزها را در بسياري از کشورها ازجمله ايران در تقويم هر روزه ثبت مي‌کند.

جليل سعيدلو در اين زمينه مي‌گويد:
* هم‌اکنون تنها خبر توليد واکسن فايزر را شنيده‌ايم و اين خبر در حال بررسي است و تا زماني که سازمان غذا و داروي آمريکا و مراجع بين‌المللي مثل سازمان جهاني بهداشت آن را تأييد نکنند نبايد انتظار داشت اين واکسن به‌عنوان داروي قطعي درمان کرونا به مرحله توليد انبوه برسد.

* درصورتي که اين دارو بتواند تأييديه‌هاي لازم را بگيرد، مراحل توليد واکسن سخت و پيچيده خواهد بود چرا که در تاريخ بشريت هيچ دارويي تا اين اندازه متقاضي مصرف نداشته و هيچ شرکتي براي تامين اين نياز و توليد انبوه به مقدار تقاضاي جهاني داراي زيرساخت و سرمايه‌گذاري کافي نيست.

* دست‌کم بيش از نيمي از جمعيت جهان نيازمند استفاده از اين واکسن هستند بنابراين اگر همه ظرفيت‌هاي توليد واکسن در دنيا در خدمت توليد واکسن کرونا هم قرار گيرند نمي‌توان انتظار داشت در مدت زماني کمتر از يک سال واکسن به اندازه‌اي توليد شود که بتواند اين نيازها را تامين‌ کند.

* درصورتي که واکسن در شرکت فايزر به توليد انبوه برسد تامين نياز مردم کشور سازنده، کشورهاي همجوار و کشورهايي که با ايالات متحده آمريکا داراي روابط نزديک‌تري هستند در اولويت قرار مي‌گيرد و پس از آن اين دارو در اختيار کشورهاي ديگر و ازجمله ايران قرار مي‌گيرد.

* وزارت بهداشت بايد زيرساخت‌هاي لازم براي خريد، حمل و توزيع واکسن کرونا را تامين کند و اقداماتي هم در اين‌باره انجام شده است اما «حمل‌ونقل واکسن کرونا به زيرساخت‌هاي متفاوتي نياز دارد ازجمله حمل‌ونقل هوايي ويژه که بايد از الان به فکر آن بود. علاوه بر اين بايد سازوکار توزيع مناسبي براي واکسن کرونا درنظر گرفته شود به اين معنا که واکسن ابتدا بايد در ميان گروه‌هاي داراي اولويت مانند کادر درمان، سالمندان ، افراد بالاي 60سال ، افراد داراي بيماري‌هاي زمينه‌اي مانند ديابت، فشار خون و...، زنان باردار و پس از آن ساير گروه‌هاي جامعه پيش‌بيني کند.»

* علاوه بر اين بحث قيمت دارو، پوشش بيمه‌اي و توزيع مناسب ميان افرادي که بايد از اين دارو استفاده کنند همزمان با واردات دارو بايد به شکل جدي مورد توجه وزارت بهداشت قرار گيرد و از الان براي آن برنامه‎ريزي کنند.

* با انتشار خبر توليد واکسن در آمريکا سطح انتظارات مردم براي استفاده فوري از اين واکسن در کشور افزايش پيدا خواهد کرد و اين مخاطره‌آميز است: «مردم نبايد انتظار داشته باشند در زماني زودتر از يک سال آينده شاهد واردات واکسن به ايران باشيم.

* خوشبختانه چندين گروه علمي داخل کشور در حال ساخت واکسن کرونا هستند و برخي از آنها توانسته‌اند به مراحل تست انساني واکسن نيز برسند. اميدواريم با نتيجه بخش بودن تحقيقات انجام شده و تأييد اثرگذاري واکسن داخلي بر افراد داوطلب بتوانيم علاوه بر داشتن نيم‌نگاهي به واکسن خارجي کرونا نسبت به توليد داخلي واکسن کرونا اقدام کنيم.»

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar