آیا ماسکهای جراحی چندبار مصرف هستند؟

ايسنا/ مقامات بهداشتي مي گويند: ماسکهاي جراحي گستردهترين سلاح در برابر بيماري کوويد-۱۹ هستند که بايد پس از يک بار استفاده، دور انداخته شوند اما نگرانيهاي زيست محيطي موجب شده که برخي محققان اين توصيه را مورد بحث قرار دهند.
با تداوم روند شيوع کروناويروس استفاده از ماسک در بسياري از اماکن همچون وسايل حمل و نقل عمومي، فروشگاهها و محل کار اجباري شده است. هرچند با اين واقعيت نيز روبرو هستيم که بسياري از ماسکهاي جراحيِ يکبار مصرف در مجراهاي آبي و اقيانوسها رها ميشوند.
ماسک هاي پارچه اي چندبار مصرف جايگزيني براي اين منظور به حساب مي آيند اما بسياري از مردم استفاده از ماسک هاي جراحي يکبار مصرف را ترجيح مي دهند زيرا سبکتر و ارزانتر هستند.
سازمان جهاني بهداشت (WHO) اعلام کرده است: ماسکهاي جراحي تنها يکبار مصرف هستند و بايد ماسک خيلي زود تعويض و ترجيحا درون سطل زبالهاي دربدار دور انداخته شود.
با اين حال در موج نخست شيوع بيماري کوويد-۱۹ و به دليل کمبود ماسکهاي جراحي، سازمان جهاني بهداشت ضدعفوني ماسک هاي يکبار مصرف را به منظور استفاده مجدد تاييد کرد.
همچنين سازمان غذا و داروي آمريکا توصيه کرده است در شرايط اضطراري ميتوان بخار هيدروژن پراکسيد را براي ضدعفوني کردن ماسک هاي N۹۵ که توسط کادر درمان استفاده شده، به کار گرفت. قرار دادن در معرض دماي بالا يا اشعه ماورابنفش از ديگر روش هاي پاکسازي ماسک هاي يکبار مصرف است.
هرچند به گفته يک ميکروب شناس فرانسوي به کارگيري اين روش ها در خانه سخت است و مطلوب نيست.
همچنين برخي کارشناسان توصيه کردهاند که ماسک را داخل پاکت کاغذي قرار دهيد به گونه اي که تاريخ آن مشخص باشد و ماسک را براي مدت هفت روز کنار بگذاريد. آنان معتقدند ويروسهاي روي ماسک تقريبا پس از هفت روز از بين ميروند.
به گزارش مديکال اکسپرس، برخي از کارشناسان نيز توصيه ميکنند ماسک هاي يکبار مصرف را مي توان داخل فر و در دماي بين ۷۰ تا ۷۵ درجه سانتيگراد قرار داد به گونه اي که باعث سوختن پلاستيک نشود اما به اندازه کافي گرم باشد تا ويروس را از بين ببرد. به علاوه تاکيد ميشود که شستشوي ماسک داخل ماشين لباسشويي گزينه خوبي نيست.