هنوز خون کافی نیست

صبح نو/مردم ايران هيچوقت در تنگناها و بحرانهاي کشور پشت هم را خالي نکردهاند. در اين چند روز اخير هم با مراجعه به سازمانهاي انتقال خون شگفتي آفريدند.
ماجرا از آنجا شروع شد که تصاويري از قفسههاي خالي خون در بيمارستانها در فضاي مجازي پخش شد و مسوولان سازمان انتقال خون اعلام کردند ذخيره خوني آنها رو به پايان است. مردم هم در چند روز اخير به پايگاههاي انتقال خون سراسر کشور مراجعه کردند و حتي در تصاويري نشان داده ميشد پايگاهها جوابگوي جمعيت مراجعهکننده نيستند.
اين هم يکي ديگر از همنوعدوستي ايرانيها، اما مسوولان سازمان انتقال خون هنوز نفس راحت نکشيدهاند و باز هم از کمبود خون در ماههاي آتي صحبت ميکنند.عدهاي از مراجعهکنندگان به پايگاههاي انتقال خون از اينکه پشت در ماندهاند و نتوانستهاند خون خود را اهدا کنند شکايت دارند. اما انگار بهخاطر شيوع بيماري کرونا دست پايگاهها هم بسته است و بايد با انجام پروتکلهايي اين کار را انجام دهند.
آقاي بشير حاجيبيگي، سخنگوي سازمان انتقال خون ميگويد: «حضور تدريجي اهداکنندگان خون تا پايان زمستان ضروري است.» او ادامه ميدهد: «در روزهاي اخير و در پي فراخوان سازمان انتقال خون ايران به منظور جبران کاهش ذخاير خون بسياري از مراکز با استقبال بينظير مردم روبهرو شده است و اين در حالي است که مراکز سازمان انتقال خون ايران بهدليل ضرورت رعايت فاصلهگذاري اجتماعي ناچارند با تعداد تختهاي کمتر داوطلبان اهداي خون را ميزباني کنند.»
سخنگوي سازمان انتقال خون ضمن تقدير از داوطلبان اهدا که در سختترين روزهاي بحران کرونا و در آستانه اعمال دور جديدي از محدوديتها در مراکز اهداي خون کل کشور حضور يافتهاند، ميگويد: شيوع کرونا که ماههاست کشور را درگير و موجب کاستن از مراجعه داوطلبان اهداي خون به مراکز شده است شباهتي به بحرانهاي مقطعي زلزله، سيل و يا آتشسوزيهاي وسيع ندارد و از داوطلبان نوع دوست اهداي خون خواستاريم که به صورت مستمر و دستکم تا پايان فروکش اين موج از شيوع کرونا با سازمان همراه باشند.
حاجيبيگي ضمن پوزش از داوطلبان اهداي خون که بهدليل ازدحام در مراکز انتقال خون قدري معطل گشته يا چندينبار مراجعه داشتهاند، ادامه ميدهد: سازمان انتقال خون خود را ملزم به رعايت پروتکلهاي بهداشتي ميداند و در همين راستا ناچار است که ميزان تجمع در مراکز اهداي خون را کنترل کند تا سلامت داوطلبان اهداي خون با خطر مواجه نشود.
اين مقام مسوول با بيان اينکه جمعآوري حجم بالايي از خون اهدايي و پذيرش مردم در تنها چند روز موجب کاهش آمار اهداي خون در روزهاي بعد ميشود ميگويد: هر اهداکننده خون پس از اهدا دستکم تا سه ماه بعد امکان اهداي خون نخواهد داشت و اين موجب ميشود که در ماههاي بعد که پيشبيني ميشود روزهاي سختتري از نظر شيوع کرونا نيز باشد با مشکل کمبود اهداکننده خون مواجه شويم.
اهداي خون در ماههاي آتي هم ضروري است
تلاش ايرانيها در اين چند روز براي اهداي خون خود ستودني است اما انگار نگراني براي ماههاي بعد در وزارت بهداشت همچنان وجود دارد. روز گذشته سخنگوي وزارت بهداشت از مردم خواست تا اگر شرايط اهداي خون را دارند به صورت مستمر و در هفتهها و ماههاي آينده براي اهداي خون مراجعه کنند.
سيماسادات لاري اظهار کرد: از مردم ميخواهيم در ماههاي باقي مانده سال به صورت مستمر و در بازههاي زماني مختلف براي اهداي خون به مراکز انتقال خون سراسر کشور مراجعه کنند و از اهداي خون به صورت هيجاني و در يک بازه زماني خودداري کنند. وي گفت: تمامي پروتکلهاي بهداشتي در مراکز انتقال خون کشور رعايت ميشود و تمامي وسايل و تجهيزات استفاده شده در پروسه اهداي خون و پلاسما استريل و يکبار مصرف هستند.
متاسفانه با شيوع ويروس کوويد۱۹ ميزان اهداي خون کاهش يافته و اين درحالي است که اين ويروس از طريق خون منتقل نميشود و با اهداي يک واحد خون ميتوانيد جان سه نفر را نجات دهيد.لاري در همين راستا از مردم خواست تا اگر شرايط اهداي خون را دارند به صورت مستمر و در هفتهها و ماههاي آينده براي اهداي خون مراجعه کنند، چراکه اهداي خون نبايد به صورت هيجاني و در بازه زماني کوتاه اتفاق بيفتد.به گفته وي، هر فرد اهداکننده خون حداقل تا سه ماه بعد قادر به اهداي خون نيست و بهتر است با هماهنگي با سازمان انتقال خون براي اطلاع از نياز اين سازمان به خون و با دريافت نوبت به صورت اينترنتي از سايتnobatdehi.ibto.ir انجام شود.
تمامي پروتکلهاي بهداشتي در مراکز انتقال خون کشور رعايت ميشود و تمامي تجهيزات استفاده شده در پروسه اهداي خون هستند. با شيوع کوويد۱۹ ميزان اهداي خون کاهش يافته و اين درحالي است که اين ويروس از طريق خون منتقل نميشود