کرونا/ عوارض دست و پاگیر چاقی در درمان کرونا

مهر/عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، با اشاره به مؤلفههاي مؤثر بر افزايش پديده پر وزني در جوامع، تجمع چربي در بدن را يکي از مهمترين عوامل بروز پيامدهاي بد در بيماران کرونايي دانست.
تيرنگ نيستاني، متخصص تغذيه و رژيم درماني در گفت و گو با روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، با اشاره به وجود معضل پروزني و فربه اي در اغلب کشورها و اغلب زيرگروههاي جمعيتي، بيان کرد: افزايش وزن صرفاً ناشي از مصرف ماده غذايي خاصي نيست، به عنوان مثال اينکه خوردن نان باعث چاقي ميشود، تصور غلطي است.
وي در اين خصوص توضيح داد: به عبارت سادهتر الگوي غذايي در کشورهاي مختلف متفاوت است و به تبع وضعيت اقتصادي و فرهنگي برخي گروههاي جمعيتي مصرف مواد غذايي ضروري امکان پذير نيست، اين موضوع ميتواند مشوقي براي اضافه وزن باشد.
عضو هيئت علمي دانشگاه اظهار کرد: با افزايش تورم اقتصادي دسترسي برخي گروههاي اجتماعي با درآمد پايين به مواد غذايي مورد لزوم کم ميشود، بنابراين نبايد انتظار داشت که روند افزايش وزن متوقف شود، بلکه الگوي غذايي تغيير ميکند و افزايش وزن به نوعي بيشتر ميشود.
نيستاني با اشاره به تجربيات خود از ارائه خدمت در اين دورن کرونايي، تصريح کرد: بر اساس مشاهدات وخامت ابتلاء و پيامدهاي ناگوار ابتلاء در افرادي که وزن بالا دارند وقوع بيشتري دارد.
وي با بيان اهميت اين موضوع، ادامه داد: انباشت چربي در بدن با هر توزيعي که باشد، به نوعي التهاب فراگير يا سيستميک را ترغيب ميکند؛ به بيان ساده چربي اضافه در بدن التهاب زاست و ماهيت خيلي از امراض مثل کوويد -۱۹ بر اساس آسيب شناسي ها، زمينه التهابي دارند.
نيستاني نحوه توزيع چربي را از ديگر نکات مهم دانست و افزود: وقتي بخش اعظمي از چربي اطراف شکم انباشته ميشود، در تنفس فرد اختلال ايجاد ميشود؛ به عبارت سادهتر حرکت ديافراگم به پايين و انبساط ريه به کفايت افراد با وزن طبيعي رخ نخواهد دارد. در نتيجه ميزان منوکسيد کربن خون در افرادي که وزن بالاو شکم بزرگ دارند بالاتر از افراد عادي است و به همين خاطر مقداري خوابالوده هستند که خوب نيست به ويژه براي فردي که عفونت تنفسي هم دارد.
عضو هيئت علمي دانشگاه موضوع کارايي داروها در افراد با وزن بالا نسبت به افراد با وزن معمول را از ديگر مسائل قابل تأمل در اين بحث اعلام کرد.
وي با اشاره به اينکه بالابودن وزن، به ويژه افزايش توده در محيط دور شکم به هيچ وجه پيامد خوبي براي افراد مبتلا به کرونا به همراه ندارد، گفت: طبيعي است افرادي که خانه نشين هستند، به ويژه افرادي که در دوران پيش از قرنطينه فعال بودند، اوقات فراغت بيشتري دارند و همين فراغت روي اعصاب تأثيرگذار است. اين افراد سعي ميکنند وقت خود را پر کنند و اعصاب خود را التيام دهند، بسياري مواقع اين کار را با سر زدن به يخچال و خوردن مواد غذايي که هيچ ارتباطي هم به وضع گرسنگي آنها ندارد، انجام ميدهند. اين موضوع به روند افزايش وزن کمک ميکند.
به گفته نيستاني، اين موضوع را ميتوان از شرايط وزني بيماراني مشاهده کرد که در گذشته هم به ما مراجعه ميکردند.
وي در خصوص راهکار اين معضل عنوان کرد: شرايطي که پيش آمده بسيار ناگوار و آزاردهنده است، اما خاص شهر و کشور ما نيست، کم و بيش همه جوامع را گرفتار کرده است، راه التيام يافتن بيمارتر شدن نيست.
متخصص تغذيه و رژيم درماني، تصريح کرد: نظم در برنامه غذايي نيز از اهميت بسياري برخوردار است، وعدهاي را حذف نکنيد، به عنوان مثال اگر هر روز ۶ صبح بيدار ميشويد، يک روز که ۱۲ ظهر بيدار شديد، به بهانه حذف صبحانه، حجم ناهار را بيشتر نکنيد.
نيستاني، ادامه داد: فاصله وعدهها نبايد خيلي غيرمتعارف باشد و ساعتها را جوري تنظيم کنيد که فاصله زيادي نداشته باشند.
وي توصيه کرد: ميان وعدههاي سالم يادتان نرود، سلامت از بعد بهداشت مواد غذايي، آلودگي و آلايش و ميزان کالري آنها منظور است. در بسياري از مواقع غذاي سالم ضرورتاً غذاي کم کالري نيست؛ به عنوان مثال مغز دانههاي خام بدون نمک، اسيد چرب خوب، فيبر و ريز مغذي دارد اما بسيار پرکالري است.
به گفته عضو هيئت علمي دانشگاه، هر يک مشت مغز دانه معادل پنج يا شش مشت پلو کالري دارد، پس نبايد به علت سلامت اين ماده غذايي، بي رويه مصرف شود، در خصوص ميوهها هم اين موضوع صادق است.
وي در پايان بر لزوم انجام فعاليتهاي بدني تاکيد کرد و گفت: بسياري از افراد فعاليت بدني ندارند، ورزش نميکنند و هميشه ميگويند وقت نداريم، اين بهانه ناپذيرفتني است، به ويژه براي افرادي که در اکنون خانه نشين هستند. بسياري از فعاليتهاي ورزشي به مدد فناوري نوين و اينترنت، مجازي شده است، پس بايد از فرصت استفاده کرد.