خواص دارویی درمانی بسیار مهم عرق پونه

نمناک/در بين گياهان دارويي گياهي به اسم گياه پونه از خانواده نعناع وجود دارد که ترکيبات شيميايي آن مشابه با گياه نعناع مي باشد که داراي مقدار فراواني اسانس روغني منتول مي باشد.
انواع مختلفي از اين گياه وجود دارد که از پرکاربرد ترين آنها مي توان به پونه وحشي و پونه کوهي اشاره کرد چرا که اين دو نوع از خواص درماني بي نظيري برخوردار مي باشند. طعم و عطر آن به طور کامل با نعنا متفاوت است در ابتدا طعمش گرم و مقداري به تلخي مي زند، تمام قسمتهاي اين گياه به علت خواص گسترده آن مورد استفاده داروي قرار ميگيرد و همين طور داراي مقادير فراواني ويتامين A و C مي باشد.
طبع عرق پونه
پونه وحشي و عرق پونه داراي طبع گرم و خشکي مي باشد. اين گياه دارويي حاوي مقدار زيادي فيتوسترون، ساپونين ها، فيبر، پروتئين، تريترپن ها، آنتوسيانين ها، آنتي اکسيدان، اسيد فنوليک، کلسيم، فيبر، آهن، فلانووييد، پتاسيم، منيزيم، ويتامين C و ويتامين A مي باشد.
خواص بي نظير پونه
يکي از مهمترين خواصي که در پونه داراي اهميت است خاصيت ضدعفوني کنندگي آن است اين گياه نقش يک آنتي بيوتيک طبيعي را دارد. عرقي که از اين گياه تهيه مي شود به علت داشتن ترکيبات و خاصيت ضدباکتريايي گزينه مناسبي براي درمان و بهبودي عفونت هاي ادراري، تناسلي و گلو درد هاي مزمن محسوب شده و همچون يک آنتي بيوتيک قوي عمل ميکند.
درمان سينوزيت با پونه
براي درمان سينوزيت استفاده از عرق پونه و بخور آن تاتير بسزايي دارد و همچنين براي گلو درد هاي عفوني بسيار مفيد است.
بادشکن و ضد نفخ
اين گياه دارويي خواص ضد نفخ، ضد بلغم و سودا داشته و براي از بين بردن انگل بسيار خوب عمل ميکند و همچنين در مواردي همچون سوء هاضمه مي توان از آن استفاده کرد.
تقويت قواي جنسي با پونه
گياه پونه يک تقويت کننده بسيار قوي براي قواي جنسي محسوب ميشود.
ضد سرفه و خلط آور
به دليل وجود ترکيبات شيميايي در عرق پونه خاصيت خلط آور داشته و به همين خاطر براي بهبودي و درمان سياه سرفه و سرفه بسيار تاکيد شده است.
درمان سوزش ادرار و بي اختياري مثانه
گياه پونه کاربرد بسيار زيادي در رفع عفونت هاي مجاري ادراري و همچنين بي اختياري مثانه دارد.
درمان سرماخوردگي با پونه
براي درمان زکام، سرماخوردگي و همچنين سردرد هاي شديد مي توان از دمنوش پونه و يا عرق آن استفاده کرد.
رفع جوش هاي صورت و آکنه پوست
گياه پونه به دليل داشتن خاصيت ضد باکتريايي و ضد التهابي در رفع جوش هاي صورت نقش مهمي دارد براي پاکسازي صورت مي توان از بخور پونه و يا چاي و دمنوش پونه استفاده کرد.
درمان بي خوابي با پونه
گياه پونه به دليل داشتن خاصيت آرام بخش در کاهش فشارهاي عصبي و استرس نقش بسيار مهمي دارد بنابراين براي رفع اين مشکلات و بي خوابي قبل از خواب مقداري از عرق پونه ميل کنيد تا خواب راحتي داشته باشيد.
درمان درد هاي قاعدگي
عرق پونه باعث مي شود جريان خون افزايش پيدا کرده و در طول دوره قاعدگي درد هاي پريود و گرفتگي هاي عضلاني بطور چشم گيري کاهش پيدا کنند.
خواص ديگر عرق پونه
خاصيت خلط آور دارد
رفع نفخ معده و بادشکن قوي
درمان سياه سرفه و سرفه
پاکسازي و درمان لکه هاي صورت
درمان و رفع اسهال
تقويت کننده دستگاه عصبي
درمان واريس
درمان دل پيچه و معده درد
رفع سوزش مجاري ادراري و درمان بي اختياري مثانه
درمان گلو درد هاي مزمن و عفوني
جلوگيري از تهوع و استفراغ
داراي خاصيت صفرابري
درمان بيماري هاي عفوني
درمان سرماخوردگي و آنفولانزار
درمان استرس
نحوه استفاده عرق پونه
طريقه مصرف عرق پونه در کودکان:براي کودکان زير دو سال مصرف پونه منع شده است و براي کودکان بالاي دو سال بعد از هر وعده غذايي فقط نصف فنجان عرق پونه ميتوان استفاده کرد. حتي ميتوانيد مقداري آب به آن افزوده و همچنين کمي تخم شربتي،شکر،خاک شير و ... اضافه کرده و با آن شربت درست کنيد.
طريقه مصرف عرق پونه در بزرگسالان:پس از هر وعده غذايي به ميزان يک فنجان از عرق پونه ميل نماييد.
خواص بي نظير عرق پونه براي کودکان
عفونت هاي شديد کودکان به طور معجزه آسايي با پونه برطرف مي شوند و همانطور که پيش از اين اشاره کرديم به دليل خاصيت ضد باکتريايي دارويي بسيار تاثيرگذار براي درمان گلو درد هاي چرکين و عفونت هاي ادراري خيلي مفيد است و همچون يک آنتي بيوتيک عمل ميکند و بخاطر خلط آور بودن آن چنانچه يک فنجان از آن با کمي عسل مخلوط شود و سه وعده مورد استفاده قرار بگيرد سرفه و سياه سرفه را به سرعت درمان ميکند. اين عرق در درمان سينوزيت کودکان نيز بسيار نقش دارد.
پس از غذا يک فنجان از آن همراه با کمي گلاب رفلاکس هاي آزار دهنده را درمان مي کند. پيشنهاد مي کنيم آن دسته از افرادي که مزاج گرمي دارند عرق پونه را با مقداري از عرق گشنيز ترکيب کرده و ميل نمايند و البته کمي آب هم ميتوانيد به آن اضافه کنيد.
همانطور که در ابتداي بخش سلامت نمناک اشاره شد عليرغم خواص بيشمار عرق پونه مصرف آن براي کودکان زير دو سال ممنوع مي باشد چرا که مصرف بيش از حد آن براي کليه ها و معده مضر مي باشد و همچنين موجب تشنج و مسموميت مي شود و مهم تر از همه پمپاژ قلب و فشار خون را شديدتر کرده و در نهايت باعث ايجاد سردرد هاي آزار دهنده مي شود.
خواص پونه براي لاغري
متابوليسم بدن و چربي هاي موجود در بدن با گياه پونه تغييرات قابل توجهي متوجه مي شوند و در نهايت بخاطر چربي سوزي کاهش وزن و لاغري اتفاق ميوفتد.
همانطور که اشاره شد گياه پونه کوهي تاثير بسزايي در کاهش وزن دارد و يک حل کننده چربي به حساب مي آيد و به کاهش نفخ و هضم غذا کمک شاياني مي کند. علاوه بر همه اين کارکرد ها دو عامل اصلي پرخوري که استرس و افسردگي هستند را از بين مي برد.
طرز تهيه دمنوش پونه کوهي
چنانچه شما روزانه چند فنجان چاي پونه کوهي بنوشيد تغييرات بسيار قابل توجهي را در بدن خود ملاحظه خواهيد کرد. در ادامه دو روش تهيه دمنوش پونه بخوانيد.
روش اول:ابتدا در يک فنجان آب داغ 3 قاشق چايخوري از برگهاي پونه ريخته و بگذرايد 5 تا 10 دقيقه در حالت خود مانده و دم بکشد و بعد آن را ميل کنيد.
روش دوم:روش ديگري که وجود دارد افزودن 4 الي 5 قطره روغن پونه کوهي به يک ليوان آب ميوه کم کالري مي باشد اين نوشيدني را در طول روز يکبار مي توانيد نوش جان کنيد.
مصرف عرق پونه در طول دوره بارداري
حتما توجه داشته باشيد که در طول دوره بارداري و شير دهي از مصرف عرق پونه جدآ خودداري کنيد. با وجود اينکه خواص زيادي دارا مي باشد اما در اين دوره بايستي احتياط لازم را در مصرف آن بجا آورد به خاطر اينکه اين گياه باعث انقباض ماهيچه هاي رحمي شده و در نهايت سقط جنين را به دنبال دارد.
عوارض عرق پونه
چنانچه در مصرف عرق پونه زياده روي شود منجر به افزايش پمپاژ قلب شده و فشار خون بالا مي رود و در نهايت سر درد بروز مي کند و نيز با مصرف بيش از اندازه اين گياه ممکن است حملات تشنجي به شخص مصرف کننده دست دهد.
کليه و معده با استفاده بي رويه عرق پونه دچار اختلال شده و مسموميت ايجاد ميشود اين گياه دارويي به خاطر داشتن متانول با مصرف دراز مدت منجر به التهاب کبدي، تضعيف کبد و کبد چرب مي شود.