"چاق" را مسخره نکنید

ايسنا/يک روانشناس با اشاره به کاهش فعاليت بدني افراد به علت حضور بيشتر در خانه در شرايط پاندمي کوويد ۱۹ گفت: مديريت وزن داراي يک بعد روانشناختي است که از چشم بسياري از مردم به دور مانده است. با توجه به نقش بسيار زياد استرس در پرخوري، کم تحرکي و يا ميزان قندي که بدنآزاد ميکند و با توجه به حجم استرس تجربه شده مردم در شرايط پاندمي کوويد ۱۹، شيوع اضافه وزن نيز افزايش يافته است.
دکتر پيمان دوستي اظهار کرد: اکثر ما دست کم دو نوع نگراني در خصوص اضافه وزن يا چاقي خود داريم که يکي مربوط به رضايت از تصوير بدنيمان و ديگري مربوط به مشکلات سلامتي است. اين دو نگراني منجر به جستجوي پيوسته طيف زيادي از مردم براي دست يابي به شيوه هاي مديريت وزن ميشود.وي معتقد است: زماني که صحبت از مديريت وزن مي شود، اولين گزينه اي که بسياري از مردم به آن فکر مي کنند، عمل هاي جراحي، رژيم هاي غذايي و فعاليت هاي شديد بدني است و اين در حالي است که برخي معتقدند عمل هاي جراحي با خطراتي همراه است و در عين حال با شروع پاندمي کرونا بسياري از فعاليت هاي بدني ما تحت تاثير قرار گرفته و بعضا متوقف شده است.
دوستي ادامه داد: از سوي ديگر تغيير سبک زندگي جديد منطبق با دوره پاندمي کرونا نيز، منجر به تجربه شرايط استرس زا و البته تغيير عادات خوردن در بسياري از مردم شده است. مضاف بر استرس، ما به دلايلي روانشناختي ممکن است برنامه هاي غذايي و ورزشي خود را دنبال نکنيم و يا سبک زندگي غير سلامت محوري را پيشه کنيم.
به گفته اين روانشناس، ممکن است روانشناسان در راستاي مديريت وزن راهکارهايي براي رويارويي کارآمد با استرس به افراد ارائه دهند، سبک زندگي جديدي پيشنهاد دهند و يا با کمک به عضويت افراد در گروههاي حمايتي به متعهدانه دنبال کردن فعاليتهاي افراد کمک کنند. همچنين روانشناسان ممکن است موانع رواني احتمالي موثر در شروع برنامههاي جديد در زندگي افراد را شناسايي، و در جهت غلبه بر آنها کمک کنند اما، اين همه ماجرا نيست.
وي افزود: امروزه مي دانيم که برخي مردم به هنگام تجربه تنش، سعي دارند با خوردن خصوصا روي آوردن به مواد غذايي چرب يا شيرين، از تجربه تنش خود بکاهند. هرچند اين راهکار در کوتاه مدت براي برخي اثربخش است، اما در بلند مدت نه تنها موجب از بين رفتن تنش نمي شود، بلکه مشکلاتي مربوط به سلامتي و اضافه وزن را نيز به وجود مي آورند. نحوه برخورد با چنين تنش هايي نيز، از جمله مواردي است که در مداخلات روانشناختي براي مديريت وزن انجام ميشود.
اين روانشناس با بيان اينکه شرم يکي از مشکلات شايع افراد داراي اضافه وزن يا چاقي است، تصريح کرد: جاي تعجب نيست، تمسخري که اين افراد تجربه ميکنند، بسيار ناخوشايند است. با اين حال بايد گفت هيچ چيز خنده داري در اين باره وجود ندارد. برخي فکر ميکنند با تمسخر کردن ميتوانند براي فرد انگيزه درست کنند تا وزن خود را کاهش دهد. برخي نيز خودشان اين تمسخر را براي خودشان ايجاد ميکنند و اينگونه ميخواهند ايجاد انگيزه کنند. اما اين سرزنش يا تمسخر هيچ کمکي به ما نميکند و تا زماني که حداقل خودمان از اين سرزنش و تمسخر عليه خودمان دست بر نداريم ، نميتوانيم در مسير تغيير عادات و سبک زندگي قدم بگذاريم.دوستي در انتها گفت: به کار بردن انواع شيوههاي خود سرزنشي و خود تمسخري براي انگيزه دادن در جهت کاهش وزن، مانند اين است که دستان خود را با طناب ببنديم و بخواهيم بنويسيم. با اين حال، اين افکار هستند که هر لحظه به سراغ ما ميآيند و روانشناسان در جهت شيوه روبرو شدن با اين افکار نيز، به افراد کمک مي کنند.