فواید و مضرات بادام زمینی
مجله پزشکي دکتر سلام/بادام زميني با نام علمي Arachis hypogaea از آمريکاي جنوبي منشا گرفته است و با نام هاي مختلفي مانند بادام زميني، پسته شامي و گوبرها شناخته مي شود. بادام زميني علي رغم نام اش با مغزهاي درختي ارتباطي ندارد و به عنوان حبوبات با لوبيا، عدس و سويا هم خانواده است.
در ايالات متحده بادام زميني به ندرت به صورت خام مصرف مي شود و اغلب به صورت بو داده يا کره بادام زميني در دسترس است و از ديگر محصولات آن مي توان به روغن بادام زميني، آرد و پروتئين اشاره کرد. اين کالاها در انواع غذاها مانند دسرها، کيک ها، شيريني ها، ميان وعده ها و سس ها استفاده مي شوند.
به گزارش هلث لاين، بادام زميني سرشار از پروتئين، چربي و انواع مواد مغذي سالم است. مطالعات نشان مي دهد بادام زميني حتي ممکن است براي کاهش وزن مفيد باشد و با کاهش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي نيز مرتبط است، اين مقاله هر آنچه را که بايد در مورد بادام زميني بدانيد به شما مي گويد.
ارزش غذايي بادام زميني
در اينجا اطلاعات تغذيه اي براي 100 گرم بادام زميني خام آورده شده است:
کالري: 567
آب: 7 درصد
پروتئين: 25.8 گرم
کربوهيدرات ها: 16.1 گرم
شکر: 4.7 گرم
فيبر: 8.5 گرم
چربي: 49.2 گرم
چربي اشباع شده: 6.28 گرم
چربي اشباع نشده: 24.43 گرم
چند غيراشباع: 15.56 گرم
امگا 3: 0 گرم
امگا 6: 15.56 گرم
ترانس: 0 گرم
چربي موجود در بادام زميني
بادام زميني سرشار از چربي است، در واقع در گروه دانه هاي روغني طبقه بندي مي شود. بخش عمده اي از محصول بادام زميني در جهان براي تهيه روغن بادام زميني يا روغن آراچيس استفاده مي شود. محتواي چربي آن از 44 تا 56 درصد متغير است و عمدتا از چربي هاي اشباع نشده مونو و چند تشکيل شده که بيشتر آنها شامل اسيدهاي اولئيک و لينولئيک است.
پروتئين هاي بادام زميني
بادام زميني منبع خوبي از پروتئين محسوب مي شود، محتواي پروتئين آن از 22 تا 30 درصد از کل کالري آن است که بادام زميني را به منبع عالي پروتئين گياهي تبديل مي کند. فراوان ترين پروتئين موجود در بادام زميني، آراچين و کان اراچين هستند که البته مي توانند براي برخي از افراد به شدت حساسيت زا باشند و باعث واکنش هاي تهديد کننده زندگي آنها شوند.
کربوهيدرات بادام زميني
بادام زميني کربوهيدرات کمي دارد، در حقيقت ميزان کربوهيدرات آن فقط 13 تا 16 درصد از وزن کل آن است. کمبود کربوهيدرات و پروتئين، چربي و فيبر زياد، بادام زميني داراي شاخص گليسمي بسيار کمي است که اندازه گيري سرعت ورود کربوهيدرات به جريان خون شما بعد از غذا محسوب مي شود اين امر آنها را براي افراد مبتلا به ديابت به گزينه مناسبي تبديل مي کند.
ويتامين ها و مواد معدني بادام زميني
بادام زميني منبع بسيار خوبي از ويتامين ها و مواد معدني مختلف است، از جمله:
بيوتين: بادام زميني يکي از غني ترين منابع غذايي بيوتين محسوب مي شود که استفاده از آن در دوران بارداري بسيار مهم است.
مس: مس به عنوان يک ماده معدني کم مصرف در رژيم غذايي غربي است، کمبود آن ممکن است اثرات سوئي بر سلامت قلب داشته باشد.
نياسين: نياسين که به عنوان ويتامين B3 شناخته مي شود عملکردهاي مهم مختلفي در بدن شما دارد، همچنين با کاهش خطر ابتلا به بيماري قلبي مرتبط است.
فولات: فولات که به عنوان ويتامين B9 يا اسيد فوليک شناخته مي شود عملکردهاي اساسي بسياري دارد و به ويژه در دوران بارداري بسيار مهم است.
منگنز: عنصر کمياب منگنز در آب آشاميدني و بيشتر غذاها يافت مي شود.
ويتامين E: اين ويتامين که يک آنتي اکسيدان قوي است غالبا به مقدار زياد در چربي يافت مي شود.
تيامين: تيامين يکي از ويتامين هاي گروه B است که به ويتامين B1 نيز شهرت دارد و به سلول هاي بدن شما کمک مي کند تا کربوهيدرات ها را به انرژي تبديل کنند و براي عملکرد قلب، عضلات و سيستم عصبي شما ضروري است.
فسفر: بادام زميني منبع خوبي از فسفر به شمار مي آيد، ماده معدني که در رشد و نگهداري بافت هاي بدن نقش اساسي دارد.
منيزيم: اعتقاد بر اين است که منيزيم با عملکردهاي مهم مختلف در برابر بيماري هاي قلبي از شما محافظت مي کند.
ساير ترکيبات گياهي بادام زميني
بادام زميني حاوي ترکيبات گياهي و زيست فعال مختلف و آنتي اکسيدان است، در حقيقت به اندازه بسياري از ميوه ها غني از آنتي اکسيدان است. بيشتر آنتي اکسيدان ها در پوست بادام زميني قرار دارند که فقط در صورت خام بودن بادام زميني خورده مي شوند. مغز بادام زميني شامل موارد زير است:
پي کوماريک اسيد: اين پلي فنول يکي از اصلي ترين آنتي اکسيدان هاي موجود در بادام زميني است.
رسوراترول: رسوراترول به عنوان يک آنتي اکسيدان قدرتمند که خطر ابتلا به سرطان و بيماري هاي قلبي را کاهش مي دهد.
ايزوفلاون ها: ايزوفلاون ها گروهي از پلي فنول هاي آنتي اکسيدان که با اثرات مختلف سلامتي مرتبط هستند.
اسيد فيتيک: اسيد فيتيک که در دانه هاي گياهان از جمله آجيل يافت مي شود مي تواند جذب آهن و روي را از بادام زميني و ساير غذاهاي خورده شده همزمان مختل کند.
فيتواسترول ها: روغن بادام زميني حاوي مقادير قابل توجهي فيتواسترول است که جذب کلسترول را از دستگاه گوارش شما مختل مي کند.
کاهش وزن با بادام زميني
بادام زميني به طور گسترده با توجه به حفظ وزن مورد مطالعه قرار گرفته است. به نظر نمي رسد بادام زميني با افزايش چربي و کالري در افزايش وزن نقش داشته باشد. در حقيقت، مطالعات مشاهده اي نشان مي دهد مصرف بادام زميني ممکن است با کمک به حفظ وزن سالم خطر چاقي شما را کاهش دهد.
عوامل مختلفي بادام زميني را به غذايي دوستانه براي کاهش وزن تبديل مي کند:
آنها با ايجاد احساس سيري بيشتر از ساير ميان وعده هاي معمول مانند کيک برنج مصرف غذا را کاهش مي دهند.
به نظر مي رسد مردم با مصرف بادام زميني مي توانند مصرف غذا را کاهش دهند.
هنگامي که بادام زميني به اندازه کافي و خوب جويده نشود ممکن است بخشي از آن بدون جذب شدن از سيستم هضم شما عبور کند.
محتواي بالاي پروتئين و چربي اشباع نشده در بادام زميني ممکن است باعث افزايش کالري سوزي شود.
ساير فوايد بادام زميني براي سلامتي
بادام زميني علاوه بر اينکه غذايي دوستانه براي کاهش وزن شناخته مي شود فوايد ديگري نيز براي سلامتي دارد.
سلامت قلب
بيماري هاي قلبي يکي از مهم ترين دلايل مرگ و مير در سراسر جهان است. مطالعات مشاهده اي نشان مي دهد خوردن بادام زميني و انواع ديگر آجيل احتمال مي رود در برابر بيماري هاي قلبي از شما محافظت کند. قابل ذکر است که بادام زميني حاوي تعدادي ماده مغذي سالم براي قلب است که اين ها شامل منيزيم، نياسين، مس، اسيد اولئيک و آنتي اکسيدان هاي متعدد مانند رسوراترول است.
پيشگيري از سنگ صفرا
سنگ هاي صفراوي تقريبا 10 تا 25 درصد از بزرگسالان در ايالات متحده را تحت تاثير قرار مي دهند. دو مطالعه مشاهده اي نشان مي دهد مصرف مکرر بادام زميني ممکن است خطر سنگ صفرا را در مردان و زنان کاهش دهد. از آنجا که بيشتر سنگ هاي صفراوي عمدتا از کلسترول تشکيل شده اند، ممکن است اثر کاهش کلسترول بادام زميني باشد، البته براي تاييد اين يافته ها به مطالعات بيشتري نياز است.
عوارض جانبي و نگراني هاي فردي درباره بادام زميني
جدا از آلرژي خوردن بادام زميني با بسياري از عوارض جانبي ارتباطي نداشته است. البته هنوز برخي از نگراني هاي درباره مصرف آن وجود دارد که بايد در نظر گرفته شود.
مسموميت با آفلاتوکسين
بادام زميني گاهي اوقات مي تواند به گونه اي از کپک (زرد افشانکچه) که آفلاتوکسين توليد مي کند آلوده شود. علائم اصلي مسموميت با آفلاتوکسين شامل از دست دادن اشتها و تغيير رنگ چشم (زردي) است که نشانه هاي معمول مشکلات کبدي است. مسموميت جدي با آفلاتوکسين مي تواند منجر به نارسايي کبد و سرطان کبد شود. خطر آلودگي آفلاتوکسين به نحوه ذخيره بادام زميني بستگي دارد با شرايط گرم و مرطوب به ويژه در مناطق استوايي اين خطر افزايش مي يابد، بنابراين با خشک کردن درست بادام زميني پس از برداشت و پايين نگه داشتن دما و رطوبت حين نگهداري مي توان به طور موثر از آلودگي آفلاتوکسين جلوگيري کرد.
ضد مغذي ها
بادام زميني حاوي تعدادي ماده مغذي ضد مغذي است يعني موادي که جذب مواد مغذي شما را مختل مي کنند و ارزش غذايي را کاهش مي دهند. از ميان مواد مغذي موجود در بادام زميني اسيد فيتيک به طور ويژه قابل توجه است. اسيد فيتيک يا فيتات در تمام دانه هاي خوراکي، مغزها، غلات و حبوبات وجود دارد و در بادام زميني نيز از 0.2تا 4.5 درصد متغير است. اسيد فيتيک با کاهش ميزان آهن و روي در بادام زميني ارزش غذايي آنها را کمي کاهش مي دهد. اين مسئله معمولا در رژيم هاي غذايي متعادل و در افرادي که به طور مرتب گوشت مصرف مي کنند نگران کننده نيست. با اين وجود، ممکن است در کشورهاي در حال توسعه که منابع اصلي غذايي غلات يا حبوبات هستند مشکل اساسي محسوب شود.
آلرژي به بادام زميني
بادام زميني يکي از رايج ترين مواد حساسيت زاي غذايي است. آلرژي به بادام زميني تقريبا يک درصد از آمريکايي ها را تحت تاثير قرار مي دهد. آلرژي به بادام زميني به طور بالقوه زندگي را تهديد مي کند، بنابراين گاهي اوقات بادام زميني شديدترين ماده حساسيت زا محسوب مي شود. افراد مبتلا به اين آلرژي بايد از مصرف بادام زميني و محصولات مربوط به آن خودداري کنند.
در پايان
بادام زميني به همان اندازه که سالم است شهرت دارد، منبع پروتئيني گياهي عالي و سرشار از انواع ويتامين ها، مواد معدني و ترکيبات گياهي هستند. همچنين مي توانند به عنوان بخشي از رژيم لاغري مفيد باشند و ممکن است خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي و سنگ صفرا را کاهش دهند. با اين حال، اين حبوبات سرشار از چربي غذايي پر کالري است و نبايد بيش از حد مصرف شود.