پاسخ به چند سوال رایج درباره شیر
سلامت نيوز/بررسي ها نشان مي دهد چربي شير نقش عمده اي در پيشگيري از سرطان پستان در زنان دارد.
در اين مطلب به چند سوال رايج درباره شير پاسخ داده شده که در زير مي خوانيد:
آيا چربي شير براي بدن لازم و ضروري است و براي کدام گروه سني چربي شير توصيه مي شود؟
چربي شير به دليل کوتاه بودن زنجيره اسيدهاي چرب آن در بدن بسيار آسان هضم مي شود. ويتامين هاي A،D،K،E محلول در چربي هستند و اگر چربي شير جدا شود اين ويتامين ها نيز از دسترس خارج مي شوند. چربي نقش عمده اي در توليد انرژي بدن دارد. قندها و مواد پروتئيني نمي توانند به اندازه چربي مولد انرژي باشند. انرژي حاصل از چربي تقريبا 2 برابر انرژي مواد قندي و يا پروتئيني است. چربي شير به دليل داشتن اسيدهاي چرب ضروري بدن از اهميت ويژه اي برخوردار است. 50 درصد انرژي شير کامل از مواد چربي موجود در آن تامين مي شود. بررسي ها نشان مي دهد چربي شير نقش عمده اي در پيشگيري از سرطان پستان در زنان دارد. مصرف شير و فرآورده هاي پرچرب آن مانند خامه، کره، پنير خامه اي و ... به ويژه براي کودکان و نوجوانان به دليل تامين انرژي و ويتامين هاي محلول در چربي مورد نياز بدن آنان توصيه مي شود و براي افراد بالغ و افراد با سنين بالا فرآورده هاي کم چربي توصيه مي شود.
با توجه به اينکه شير آرام بخش است آيا شير قهوه باعث بيخوابي نمي شود؟
شير آرام بخش ولي قهوه دقيقا اثر عکس دارد. لذا مصرف شير قهوه صبح و يا بعد ازظهر توصيه مي شود. قبل از خواب مصرف شير ساده ولرم خوابي آرام و طولاني ايجاد مي کند.
آيا مي توان چاي را به شير افزود؟
افزودن چاي به شير در حد اعتدال آن مشکلي ايجاد نمي کند. در برخي کشورها مثل هند و پاکستان شير را با چاي مصرف مي کنند.
براي گرم کردن شير از چه ظروفي بهتر است استفاده نماييم؟
ظروف آلومينيومي، تفلون و پيرکس بهترين هستند.
ميزان پروتئين در شير بيشتر است يا ماست؟
ميزان پروتئين و املاح موجود در ماست، با توجه به فرايند توليد و عمل تغليظ از طريق اضافه کردن ماده خشک بيشتر از شير است.
محصول شيرميوه از چه ارزش غذايي برخوردار است؟
امروزه در بسياري از کشورها براي تنوع توليد و افزايش مصرف، شير با عصاره ميوه مخلوط مي شود. ارزش غذايي اين نوشيدني علاوه بر ارزش غذايي شير به ارزش و کيفيت ميوه اي بستگي دارد که در آن استفاده شده است. ارزش غذايي شير ميوه اگر به درستي تهيه شده باشد معمولا بالاتر از شير و يا ميوه به تنهايي است.
ميزان جذب کلسيم از طريق شير بيشتر است يا قرص کلسيم؟
قابليت جذب کلسيم شير بيش از سه برابر قابليت جذب قرص هاي کلسيمي است. محلول بودن کلسيم شير، وجود ويتامين D ، لاکتوز و ترکيبات پروتئيني فسفردار مانند کازئين از جمله علل افزايش جذب کلسيم شير است.
چرا براي حرارت دادن شير فله اي بايد به صورت مداوم آن را هم زد؟
شير فله اي(محلي) حاوي انواع باکتري هاي مضر بخصوص باکتري بروسلا عال تب مالت است. در موقع جوشاندن شير چربي شير روي آن جمع مي شود. درجه حرارت چربي روي شير بسيار کمتر از درجه حرارت شير است. باکتري بروسلا به راحتي قادر است به ذرات چربي متصل شده و به سطح ظرف درحال جوش منتقل شود. که در چنين شرايطي برداشتن سر شير بدون رعايت موارد ذکر شده مي تواند از جمله راه هاي مهم انتقال تب مالت به انسان باشد. به منظور يکنواخت شدن دماي جوش در همه نقاط از جمله سطح شير که چربي در آن جمع شده است مي بايست شير در حال جوشيدن را هر چند وقت يکبار به خوبي هم زد. از آنجا که تب مالت از طريق پوست نيز جذب بدن مي شود و به انسان منتقل مي گردد، حمل شيرخام(فله) به منزل به هيچ عنوان توصيه نمي شود.
آيا مصرف همزمان قرص هاي امگا3 با شير فرد را دچار اسهال مي کند؟
بهتر است که مصرف هر نوع دارو و مکملي که جداگانه مي خواهد مصرف شود همراه با شير نباشد و بين مصرف آنها و شير حداقل 1.5 ساعت فاصله باشد. هر نوع دارو و مکمل از جمله قرص امگا3 بهتر است همراه با آب مصرف شود. با اين حال در اين موارد بهتر است با پزشک مشورت شود.
با توجه به اينکه لبنيات طبع سردي دارد آيا کساني که طبع سرد دارند کلسيم در بدن آنها نيز جذب مي شود و دفع نمي گردد؟
مصرف لبنيات در اينگونه افراد مشکلي از نظر جذب کلسيم ايجاد نمي کند. جذب کلسيم به حضور ويتامين D ، فسفر، کازئين و نيز فعاليت بدني بستگي دارد.