ارمغان جدید چین برای جهانیان؛ ویروس نیپاه با میزان کشندگی ۷۵ درصد!
روزياتو/ شيوع ويروس نيپاه (Nipah) در چين با ميزان کشندگي ۷۵ درصد مي تواند يک پاندمي بزرگ ديگر را در پي داشته باشد، در حالي که کمپاني هاي داروسازي بزرگ جهان به دليل تمرکزشان بر روي ويروس کرونا به هيچ عنوان آمادگي رويارويي با آن را ندارند. بر اساس گزارش بنياد دسترسي به دارو، «ويروس نيپاه يک بيماري مسري ديگر در حال شيوع است که نگراني هاي عميقي را باعث شده است. نيپاه مي تواند هر لحظه از کنترل خارج شود. پاندمي بعدي مي تواند يک بيماري مقاوم در برابر داروها باشد».
ويروس نيپاه بسيار نادر بوده و توسط خفاش هاي ميوه خوار منتقل مي شود که عوارضي شبيه سرماخوردگي داشته و به مغز آسيب مي رساند. اين ويروس مي تواند بيماري آنسفاليت يا همان تورم مغزي را در پي داشته باشد در حالي که تنها روش درماني معمول آن مراقبت هاي بهداشتي است. شيوع ويروس نيپاه در ايالت جنوبي کرالا در چين در سال ۲۰۱۸ باعث مرگ بيش از ۱۷ نفر شد. در همان زمان بود که کشورهايي مانند عربستان سعودي و امارات متحده عربي به طور موقت ورود ميوه و سبزيجات فرآوري شده و منجمد از کرالا را متوقف کردند. همزمان، کارشناسان بهداشتي بر اين باور بودند که شيوع ويروس نيپاه در بنگلادش و هند با نوشيدن شيره خرما در ارتباط بوده است.
در پي ۲۲ سال گذشته، شيوع هاي موقتي ويروس نيپاه در گوشه و کنار آسيا رخ داده و نگراني هايي را در ميان ويروس شناسان و مقامات بهداشتي جهان ايجاد کرده است. اين ويروس اولين بار در سال ۱۹۹۹ و در جريان شيوع آن در ميان پرورش دهندگان خوک در مالزي شناسايي شده و در سال هاي بعد در ديگر کشورهاي آسيايي نيز ديده شد. اين ويروس نيز از طريق حيوانات به انسان منتقل شده و مي تواند در غذا يافت شده و از انساني به انسان ديگر منتقل شود. از عوارض اين ويروس براي فرد مبتلا مي توان به بيماري هاي تنفسي مزمن تا آنسفاليت مرگبار اشاره کرد.
ابتلا به ويروس نيپاه در ابتدا خود را با نشانه هايي مانند تب، سردرد، درد عضلاني، تهوع، گلو درد، سرگيجه، بيحالي، خواب آلودگي، از دست دادن هوشياري و نشانه هاي آنسفاليت نشان مي دهد. مشکلات تنفسي و نشانه هاي شبيه ذات الريه نيز ممکن است در افراد مبتلا به اين ويروس بروز کرده و در موارد شديد، پس از حملات تشنجي، قرباني پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت به کما خواهد رفت. دوره نهفته بيماري معمولاَ ۴ تا ۱۴ روز بوده اما در مواردي دوره بيش از يک ماهه نهفتگي نيز ديده شده است.