گیاهان و ادویه هایی که با التهاب مقابله می کنند

مجله پزشکي دکتر سلام/التهاب راهي است که بدن براي مقابله با عفونت ها و بهبودي آن به وجود مي آورد. با اين حال، در برخي شرايط التهاب مي تواند از کنترل خارج شود و طولاني مدت ادامه يابد که التهاب مزمن ناميده مي شود و مطالعات آن را با بسياري از بيماري ها از جمله ديابت و سرطان مرتبط مي دانند. رژيم غذايي نقش مهمي در سلامتي شما دارد. آنچه مي خوريد از جمله گياهان و ادويه هاي مختلف مي تواند بر التهاب بدن شما تاثير بگذارد. به گزارش هلث لاين، اين مقاله به مرور علمي در مورد چند گياه و ادويه مي پردازد که مي توانند به مبارزه با التهاب کمک کنند. شايان ذکر است بسياري از مطالعات در اين مقاله در مورد مولکول هايي به نام مارکرهاي التهابي صحبت مي کنند. اينها نشان دهنده وجود التهاب است، بنابراين گياهي که مارکرهاي التهابي را در خون کاهش مي دهد به احتمال زياد در کاهش التهاب نيز نقش دارند.
زنجبيل
زنجبيل ادويه اي خوشمزه با طعم فلفل و در عين حال شيرين است. از اين ادويه مي توانيد به روش هاي مختلف مانند تازه، خشک يا پودر شده استفاده کنيد. خارج از مصارف زنجبيل در آشپزي مردم از آن براي هزاران سال در طب سنتي براي بهبود شرايط بيشماري استفاده کرده اند. اين موارد شامل سرماخوردگي، ميگرن، حالت تهوع، آرتروز و فشار خون بالا است.
زنجبيل حاوي بيش از 100 ترکيب فعال مانند جينجرول، شوگاول و زنجبيلون به عنوان چند مورد است. اينها به احتمال زياد مسئول اثرات سلامتي آن از جمله کمک به کاهش التهاب در بدن هستند. تجزيه و تحليل 16 مطالعه روي هزار و 10 شرکت کننده نشان داد مصرف روزانه هزار تا 3 هزار ميلي گرم زنجبيل طي 4 تا 12 هفته به طور قابل توجهي باعث کاهش نشانگرهاي التهاب در مقايسه با دارونما مي شود. اين مارکرها شامل پروتئين واکنشي سي و فاکتور نکروز توموري آلفا (TNF-α) بودند. تحقيقات ديگر به بررسي تاثيرات مصرف 500 تا هزار ميلي گرم زنجبيل در روز در افراد مبتلا به آرتروز، يک بيماري تخريب کننده شامل التهاب مفصل پرداخت. مطالعات نشان داد زنجبيل ممکن است مارکرهاي التهابي مانند TNF-α و اينترلوکين ۱ بتا (IL-1β) را کاهش دهد، همچنين درد مفاصل را کاهش و تحرک مفاصل را افزايش مي دهد، همچنين زنجبيل بسيار متنوع است و به راحتي مي توان آن را در بسياري از غذاها مانند سرخ کردني ها، خورشت و سالاد استفاده کرد.
سير
سير ادويه اي محبوب با بو و طعم شديد است. هزاران سال مردم از آن در طب سنتي براي درمان آرتروز، سرفه، يبوست، عفونت، دندان درد و موارد ديگر استفاده کرده اند. بيشتر مزاياي سير براي سلامتي از ترکيبات گوگردي آن مانند آليسين، ديال دي سولفيد و اس آليل سيستين ناشي مي شود که به نظر مي رسد داراي خواص ضد التهابي هستند.
تجزيه و تحليل 17 مطالعه با کيفيت بالا از جمله بيش از 830 شرکت کننده به مدت 4 تا 48 هفته نشان داد افرادي که از مکمل هاي سير استفاده مي کنند به طور قابل توجهي سطح خون مارکرهاي التهابي پروتئين واکنشي سي را کاهش مي دهند. با اين حال، عصاره سير موثرتر بوده و سطح خون CRP و TNF-α را کاهش مي دهد. مطالعات ديگر نشان داده اند سير مي تواند به افزايش آنتي اکسيدان ها در بدن مانند گلوتاتيون (GSH) و سوپراکسيد ديسموتاز (SOD) کمک کند، در حالي که مارکرهاي تقويت کننده التهاب مانند اينترلوکين 10 (IL-10) و فاکتور هستهاي تقويت کننده زنجيره سبک کاپا از لنفوسيتهاي بي فعال شده فاکتور هسته اي(NF-kB ) است.
زردچوبه
زردچوبه ادويه اي محبوب در غذاهاي هندي است که مردم از زمان هاي بسيار قديم از آن استفاده مي کردند. داراي بيش از 300 ترکيب فعال است که اصلي ترين آن آنتي اکسيداني به نام کورکومين است که داراي خواص ضد التهابي قدرتمندي است. مطالعات متعدد نشان داده است کورکومين مي تواند از فعال شدن NF-kB جلوگيري کند، مولکولي که ژن هاي تقويت کننده التهاب را فعال مي کند. تجزيه و تحليل 15 مطالعه با کيفيت بالا هزار و 223 نفري را که روزانه 112 تا 4 هزار ميلي گرم کورکومين به مدت 3 روز تا 36 هفته مصرف مي کردند را مورد ارزيابي قرار داد.
مصرف کورکومين به طور قابل توجهي نشانگرهاي التهابي را در مقايسه با مصرف دارونما کاهش مي دهد. نشانگرها شامل اينترلوکين 6 (IL-6)، پروتئين واکنشي سي و مالون دي آلدهيد (MDA) بودند. مطالعات انجام شده روي افراد مبتلا به آرتروز نشان داده است مصرف مکمل هاي کورکومين تسکين دردي مشابه با داروهاي ضد التهاب غيراستروئيدي ايبوپروفن و ديکلوفناک فراهم مي کند. متاسفانه، زردچوبه فقط داراي 3 درصد کورکومين وزني است و بدن شما آن را به خوبي جذب نمي کند. بهتر است کورکومين را با فلفل سياه مصرف کنيد زيرا دومي حاوي ترکيبي به نام پيپرين است که مي تواند جذب کورکومين را تا 2 هزار برابر افزايش دهد.
اگر به دنبال خواص ضد التهابي کورکومين هستيد بهتر است مکمل هاي کورکومين را خريداري کنيد در حالت ايده آل که حاوي عصاره فلفل سياه يا پيپرين هستند.
هل
هل ادويه اي بومي جنوب شرقي آسيا است که عطر و طعم شيرين و تندي دارد. تحقيقات نشان مي دهد مصرف مکمل هاي هل ممکن است مارکرهاي التهابي مانندCRP ،IL-6، TNF-α و MDA را کاهش دهد. علاوه بر اين، يک مطالعه نشان داد هل وضعيت آنتي اکسيداني را تا 90 درصد افزايش مي دهد. يک مطالعه 8 هفته اي روي 80 فرد مبتلا به ديابت نشان داد مصرف 3 گرم هل در روز به طور قابل توجهي مارکرهاي التهابي مانند hs-CRP ، 6IL- و MDA را در مقايسه با دارونما کاهش مي دهد.
به طور مشابه، يک مطالعه 12 هفته اي به 87 نفر مبتلا به بيماري کبد چرب غيرالکلي يا روزانه 3 گرم هل يا دارونما داده شده است. در افرادي که هل مصرف مي کردند ميزان مارکرهاي التهابي hs-CRP ، TNF-α و IL-6 به طور قابل توجهي کاهش يافت، همچنين مصرف هل ميزان بيماري کبد چرب را کاهش مي دهد. عطر و طعم غني و پيچيده هل آن را به يک ماده افزودني عالي تبديل مي کند، همچنين اين ادويه به صورت مکمل به صورت پودر يا کپسول در دسترس است.
فلفل سياه
فلفل سياه به عنوان سلطان ادويه ها شناخته مي شود زيرا در سراسر جهان محبوبيت دارد. به طور سنتي مردم از فلفل سياه براي درمان برخي از بيماري ها مانند آسم، اسهال و بسياري ديگر از بيماري هاي معده استفاده مي کردند. تحقيقات نشان مي دهد فلفل سياه و پيپرين ترکيب اصلي فعال آن ممکن است در کاهش التهاب در بدن نقش داشته باشد.
در حيوانات مبتلا به آرتروز، پيپرين به کاهش تورم و التهاب مفصل مانند IL-1β ، TNF-α و پروستاگلاندين E2 کمک مي کند. در هر دو موش مبتلا به آسم و آلرژي فصلي پيپرين به کاهش قرمزي، دفعات عطسه، مارکرهاي مختلف التهابي مانند IL-6 و IL-1β و همچنين ايمونوگلوبولين آنتي بادي کمک کرد. با اين حال، تحقيقات محدود انساني در مورد خواص ضد التهابي فلفل سياه انجام شده است. دانشمندان براي کشف تاثيرات آن بايد تحقيقات بيشتري انجام دهند.
فلفل سياه به طور گسترده اي در دسترس است و افزودن آن به رژيم غذايي آسان است مي توانيد آن را با غذاهاي سبزيجات، گوشت، ماهي، مرغ و ماکاروني به زيبايي ترکيب کنيد.
جينسينگ
جينسينگ گياهي است که مردم هزاران سال در آسيا از آن استفاده مي کردند و آن را براي خواص دارويي آن ارزشمند مي دانستند. دو نوع محبوب جينسينگ؛ جينسينگ آسيايي و جينسينگ آمريکايي است. آنها از نظر تاثير و مقدار ترکيبات فعال متفاوت هستند. گزارش شده است جينسينگ آسيايي از جنب و جوش بيشتري برخوردار است در حالي که گمان مي رود جينسينگ آمريکايي آرامش بيشتري به ارمغان بياورد.
جينسينگ با مزاياي زيادي براي سلامتي همراه است که علت اصلي آن ترکيبات موثري به نام جينسنوزيد است که اثرات آنها شامل کاهش علائم التهاب در بدن است. با تجزيه و تحليل 9 مطالعه، 420 شرکت کننده با افزايش سطح خون در مارکرهاي التهابي CRP بررسي شدند. افرادي که 300 تا 4 هزار ميلي گرم جينسينگ در روز و طي 4 تا 24.8 هفته مصرف کردند ميزان CRP را به ميزان قابل توجهي کاهش دادند. محققان اظهار داشتند خاصيت ضد التهابي جينسينگ از توانايي آن در سرکوب NF-κB يک پيام رسان شيميايي است که ژن هاي تقويت کننده التهاب را فعال مي کند. به همين ترتيب تجزيه و تحليل ديگري از 7 مطالعه شامل 409 نفر نشان داد مصرف روزانه هزار تا 3 هزار ميلي گرم جينسينگ طي 3 تا 32 هفته به طور قابل توجهي مارکرهاي التهابي از جمله IL-6 و TNF-α را کاهش مي دهد.
جينسينگ به راحتي به رژيم غذايي شما اضافه مي شود مي توانيد ريشه هاي آن را درون چاي بريزيد يا آن ها را به دستورالعمل هايي مانند سوپ يا غذاهاي سرخ کرده اضافه کنيد، همچنين مي توانيد عصاره جينسينگ را به عنوان مکمل نيز مصرف کنيد. به صورت کپسول، قرص يا پودر در فروشگاه هاي مواد غذايي سالم و به صورت آنلاين نيز در دسترس است.
چاي سبز
چاي سبز يک چاي گياهي پرطرفدار است که مردم به طور معمول آن را به دليل فوايد سلامتي آن مصرف مي کنند. اين گياه مملو از ترکيبات سالم بنام پلي فنول به ويژه اپيگالوکتشين گالات (EGCG) است. مطالعات اين ترکيبات را به مزايايي براي مغز و قلب مرتبط کرده است، همچنين ممکن است به افراد در از دست دادن چربي بدن و کاهش التهاب کمک کند.
مطالعات در فاز حيواني و آزمايشگاهي نشان داده است EGCG به کاهش علائم التهاب مرتبط با بيماري هاي التهابي روده (IBD) کوليت اولسراتيو و بيماري کرون کمک مي کند. يک مطالعه افراد مبتلا به کوليت اولسروز را مورد بررسي قرار داد که به درمان هاي معمول پاسخ خوبي ندادند. مصرف مکمل مبتني بر EGCG روزانه به مدت 56 روز باعث بهبود علائم 58 درصد در مقايسه با عدم بهبود در گروه دارونما شد، همچنين به نظر مي رسد پلي فنول هاي چاي سبز براي بيماري هاي التهابي سلامتي مانند آرتروز، آرتريت روماتوئيد، بيماري آلزايمر، بيماري هاي لثه و حتي برخي سرطان ها مفيد باشند. برگ چاي سبز به طور گسترده در دسترس است و به راحتي مي توان آن را به چاي خوشمزه تبديل کرد، همچنين مي توانيد مکمل هاي عصاره چاي سبز و پودر ماتچا را خريداري کنيد.
رزماري
رزماري يک گياه معطر خوشمزه و بومي مديترانه است. تحقيقات نشان مي دهد رزماري ممکن است به کاهش التهاب کمک کند. اعتقاد بر اين است اين به دليل محتواي بالاي آن در پلي فنول ها به ويژه رزمارينيک اسيد و کارنوزيک اسيد است. يک مطالعه 16 هفته اي روي 62 فرد مبتلا به آرتروز نشان داد نوشيدن چاي روزانه که داراي مقدار زيادي رزمارينيک اسيد است به طور قابل توجهي باعث کاهش درد، سفتي و افزايش تحرک در زانوها در مقايسه با گروه دارونما مي شود.
در مطالعات فاز آزمايشگاهي و حيواني رزمارينيک اسيد نشانگرهاي التهاب را در بسياري از شرايط التهابي از جمله درماتيت آتوپيک، آرتروز، آسم، بيماري لثه و ساير موارد کاهش مي دهد. رزماري به خوبي به عنوان يک چاشني عمل مي کند و با چندين نوع گوشت مانند گوشت گاو، گوشت بره و مرغ به زيبايي ترکيب مي شود. رزماري را مي توانيد به صورت گياه خشک، برگ هاي تازه يا پودر آسياب شده خشک تهيه کنيد.
دارچين
دارچين ادويه خوشمزه اي است که از پوست درختان خانواده سرده تهيه مي شود. دو نوع دارچين اصلي دارچين سيلان است که به آن دارچين “واقعي” نيز گفته مي شود و دارچين کاسيا که متداول ترين نوع در دسترس عموم است. هزاران سال است دارچين به دليل خواص سلامتي آن ارزشمند و شهرت خوبي پيدا کرده است.
تجزيه و تحليل 12 مطالعه در بيش از 690 شرکت کننده نشان داد مصرف روزانه هزار و 500 تا 4 هزار ميلي گرم دارچين به مدت 10 تا 110 روز به طور قابل توجهي نشانگرهاي التهابي CRP و MDA را در مقايسه با دارونما کاهش مي دهد، همچنين دارچين سطح آنتي اکسيدان بدن را افزايش داد. جالب توجه است تجزيه و تحليل نشان داد فقط دارچين کاسيا، نوع متداول دارچين سطح CRP و MDA را کاهش مي دهد، دارچين سيلان فقط ميزان MDA را کاهش مي دهد. به همين ترتيب، تجزيه و تحليل 6 مطالعه روي 285 نفر نشان داد مصرف روزانه هزار و 200 تا 3 هزار ميلي گرم دارچين به مدت 8 تا 24 هفته به طور قابل توجهي سطح CRP را کاهش مي دهد. اين اثر به ويژه در شرايطي که سطح CRP در آنها بالا بود مانند NAFLD، ديابت نوع 2 و آرتريت روماتوئيد مشهود بود.
قابل ذکر است در حالي که مصرف دارچين در مقادير کمي بي خطر است دارچين زياد مي تواند خطرناک باشد. دارچين به ويژه انواع رايج تر آن يعني کاسيا داراي مقادير زيادي کومارين است. اين ترکيب هنگامي که افراد بيش از حد آن را مصرف کنند با آسيب کبدي مرتبط است. مصرف روزانه دارچين 05/0 ميلي گرم در هر 1/0 ميلي گرم در هر کيلوگرم از وزن بدن است. يک قاشق چاي خوري معادل 2.5 گرم دارچين کاسيا حاوي 7 تا 18 ميلي گرم کومارين است. اين بدان معناست که يک فرد بالغ نبايد روزانه بيش از 1 قاشق چاي خوري مصرف کند. بهتر است براي جلوگيري از عوارضي ناشي از مصرف دارچين آن را به ميزان کم استفاده کنيد.
در پايان
التهاب يک روند طبيعي است که مي تواند خطر عوارض سلامتي را افزايش دهد اگر به مدت طولاني ادامه يابد. اين وضعيت به طور معمول به عنوان التهاب مزمن شناخته مي شود. خوشبختانه آنچه مي خوريد مي تواند به کاهش التهاب در بدن کمک کند. گياهان و ادويه هاي ذکر شده در اين مقاله مي توانند باعث جلوگيري از بروز التهاب و در عين حال افزودن طعم هاي لذت بخش به رژيم غذايي شما شوند.