اشعه آفتاب؛ اصلی ترین عامل بروز سرطان پوست

سيناپرس/سرطان پوست يکي از شايع ترين انواع سرطان است که اگر در مراحل اوليه شناسايي شود، ميزان مرگ و مير بسيار کمي به همراه دارد و قابل درمان است.
سرطان پوست يکي از شايع ترين انواع سرطان است که بيش از 90 درصد به دليل قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشيد ايجاد مي شود. سرطاني که اگر در مراحل اوليه شناسايي شود، ميزان مرگ و مير بسيار کمي به همراه دارد و قابل درمان است.
دکتر امير هوشنگ احساني، متخصص پوست و مو در اين خصوص به سيناپرس گفت: يکي از شايع ترين سرطان هاي در دنيا سرطان پوست است اما به دليل اينکه مرگ و مير زيادي ندارد، در ميان مردم اهميت کمتري پيدا کرده است.
اين عضو هيات علمي بيمارستان پوست رازي افزود: در حال حاضر سرطان پوست به سه دسته سرطان هاي پايه اي (BCC)، سرطان سلول هاي سنگفرشي (SCC) و ملانوما يا سلول هاي رنگدانه اي پوست تقسيم بندي مي شوند که شايع ترين آنها سرطان هاي پايه اي است. اين نوع سرطان هم اکنون به علت عوامل مختلف در ايران بسيار شايع است.
وي به مهمترين عوامل ايجاد اين نوع سرطان در ايران اشاره کرد و در اين خصوص گفت: يکي از اين عوامل به علت عدم مراقبت بسيار خوب کساني که در معرض آفتاب قرار دارند(مانند کشاورزان) ايجاد مي شود. معمولا اين افراد پس از گذشت سي الي پنجاه سال دچار سرطان از نوع پايه اي مي شوند.
وي اظهارداشت: متاسفانه چهل الي پنجاه سال پيش عده اي به روي سرشان برق مي گذاشتند. اين مساله سال ها بعد باعث ايجاد سرطان اين افراد شده است.
وي خاطرنشان کرد: معمولا سرطان هاي پوست به جز سرطان ملانوما با ايجاد يک ضايعه پوستي ساده و بدون علامت در نواحي که در معرض نور خورشيد قرار دارند، به وجود مي آيند؛ سرطان ملانوما حتي در نواحي پشت تنه و پوشيده که در معرض آفتاب قرار ندارند نيز ايجاد مي شود.
به گفته وي، اغلب سرطان ها در ابتدا با يک ضايعه خيلي کوچک شروع مي شوند. پس از آن به تدريج بزرگتر و زخمي مي شوند و خونريزي مي کنند و به ندرت دردناک مي شوند. برخي از افراد مبتلا به سرطان ها به خصوص مبتلايان به سرطان هاي پايه اي ممکن است، به مدت ده سال داراي عارضه باشند اما پس از گذشت چند سال به علت خونويزي و تهاجم يافتن به نزد پزشک مراجعه کنند و متخصصان پوست پس از نمونه برداري سرطان پوست را تشخيص دهند.
احساني به راه هاي درماني سرطان پوست اشاره کرد و گفت: بنابر نوع و ميزان پيشرويي سرطان، جراحي به صورت محدود يا وسيع انجام مي شود. اغلب سرطان هاي پوست با عمل جراحي بهبود پيدا مي کنند و احتمال بازگشت سرطان در اين افراد بسيار کم است. البته کساني که يکبار سرطان پوست گرفته اند، احتمال ابتلاي مجددشان به سرطان پوست بيشتر از افراد ديگر است.
اين عضو هيات علمي بيمارستان پوست رازي به راه هاي پيشگيري از ابتلاي سرطان پوست اشاره کرد و در اين خصوص به سيناپرس گفت: در حال حاضر مراقبت داروي خاصي براي پيشگيري از اين مساله وجود ندارد. تنها راه پيشگيري از ايجاد سرطان پوست، مراقبت از پوست، قرار نگرفتن طولاني مدت در معرض آفتاب، استفاده از ضد آفتاب، دستکش و کلاه است.
وي به عوامل تاثيرگذاريي مانند شرايط جغرافيايي و جنسيت و سن در ايجاد سرطان پوست اشاره کرد و گفت: معمولا افرادي که پوست روشن تري دارند و در مناطق آفتاب خيز زندگي مي کنند، شانس بيشتري براي ابتلا به سرطان پوست دارند. در اين بين مردان بيشتر از زنان دچار سرطان پوست مي شوند. همچنين شانس ابتلاي افراد بالاي شصت سال به اين نوع سرطان بيشتر از ساير گروه هاي سني است.