

همشهري/ ديروز رکورد تعداد مبتلايان کرونا در 4 ماه گذشته شکسته شد؛ بهطوريکه در يک شبانهروز، 17هزار و430بيمار جديد به فهرست مبتلايان به کرونا اضافه شد.
آمار مبتلايان کرونا در تهران در يک شبانهروز، يکهزار و 100نفر اعلام شده که بهگفته فرمانده عمليات مقابله با کروناي تهران، از ابتداي شيوع کرونا، بيسابقه بوده است. در اين شرايط، فرمانده عمليات مقابله با کروناي تهران، چارهکار را تعطيلي 7تا 10روزه تهران ميداند. او پيشنهادش را در نامهاي براي رئيسجمهوري، وزير کشور و وزير بهداشت فرستاده است. عليرضا زالي نگران است، وضعيتي که از شيوع کرونا در خوزستان ايجاد شده بود، براي تهران هم تکرار شود.
با گذشت کمتر از 20روز از شروع سال جديد، روند فوتيهاي کرونا، همچنان صعودي است. با اينکه تنها 5روز از پايان تعطيلات نوروز ميگذرد، متخصصان ميگويند کشور بهطور رسمي وارد پيک چهارم کرونا شده و بايد منتظر وخامت اوضاع در هفتههاي آينده ماند. هماکنون 88شهرستان وضعيت قرمز، 139شهرستان وضعيت نارنجي، 198شهرستان وضعيت زرد و 23شهرستان وضعيت آبي را تجربه ميکنند. کشور در حال ورود به مرحله سختتري از کروناست، خبرهاي نگرانکنندهاي از بيمارستانها به گوش ميرسد و خطر تکرار پاييز سياه سال گذشته مطرح ميشود.
تعطيلي تهران و واکسيناسيون عمومي تنها چاره
کارتعدادي از متخصصان و کارشناسان حوزه درمان و جامعهشناسان، پيشنهادهايي را براي خروج اضطراري از بحران پيشرو و اقدامات فوري که بايد صورت گيرد ارائه ميکنند. مينو محرز، عضو کميته کشوري مقابله با کرونا يکي از آنهاست. او به همشهري ميگويد: بايد اقدامات سختگيرانهتري براي کنترل شيوع کرونا انجام شود.
بهگفته محرز، وضعيت تهران از قرمز هم بالاتر است و بيمارستانها شرايط خوبي ندارند: «مرگومير به سرعت بالا رفته، اغلب بيماران، درگير کروناي انگليسياند، سرعت انتقال بهشدت بالاست و تعداد بيماران بدحال بيشتر شده است.» با اينکه نخستين محموله واکسن آسترازنکا پس از 3هفته تاخير روز گذشته آن هم به کمترين ميزان ممکن، وارد کشور شده و هنوز توليد واکسن داخلي به نتيجه نرسيده است، اما محرز تنها چارهکار را واکسيناسيون عمومي ميداند: «بايد همچنان به مردم گوشزد شود که فاصلهگذاري اجتماعي را رعايت کنند، ماسک بزنند و دستشان را بهطور مرتب بشويند، واقعا جان مردم در خطر است.» او معتقد است يکي از راهکارها براي جلوگيري از افزايش موارد ابتلا، اعمال جريمه براي قانونشکنان ماسک است.
حتي تأکيد ميکند که اين افراد علاوه بر جريمه، بايد برايشان مجازات زندان هم درنظر گرفته شود. عضو کميته علمي مقابله با کرونا، با فرمانده ستاد مقابله با کروناي تهران، همنظر است و ميگويد که بايد تهران 5تا 7روز تعطيل شود. او قرنطينه را يکي از راهکارهاي فوري و فوتي براي جلوگيري از شدت شيوع مطرح ميکند: «تمام مکانهاي تجمعي بايد تعطيل شود، همه بايد در خانه بمانند تا بتوان جلوي شيوع بيشتر را گرفت.»
او ميگويد: در همين زمينه هم نامهاي از سوي کميته کشوري مقابله با کرونا خطاب به ستاد ملي، نوشته شده تا با تعطيلي موقت تهران موافقت شود: «پيشبيني ما وقوع يک فاجعه براي تهران است.» بهگفته محرز، بررسيهاي مرکز ويروسشناسي نشان ميدهد که 90درصد نمونههاي کرونايي که از تهران برايشان فرستادهاند، کروناي انگليسي بوده است.
پروتکلهاي وضعيت قرمز اجرا شود
با اينکه محرز و زالي، قرنطينه را راهکاري مناسب براي توقف زنجيره شيوع ميدانند، اما نادر توکلي، معاون درمان ستاد مقابله با کروناي تهران با اعمال محدوديتها موافقتر است. او براساس پروتکل وضعيت قرمز شهرها، بايد محدوديتها عملي شود؛ هر چند که ميتوان تعطيلي تهران را هم پيشنهاد کرد، اما قاعدتا اين اتفاق امکانپذير نيست: «فرمانده ستاد مقابله با کروناي تهران، پيشنهاد تعطيلي تهران را داده، اما هنوز در ستاد ملي مصوب نشده است، مسئله مهمتر از تعطيلي، اعمال نظارت بر اجراي پروتکلهاست؛ به هر حال تصميمگيري نهايي درباره وضعيت فعلي با ستاد ملي مقابله با کروناست.»
بايد قبل از ورود به پيک، اقدام صورت ميگرفت
در اين وضعيت، داوود پيامطبرسي، رئيس بخش عفوني بيمارستان مسيحدانشوري و عضو کميته علمي ستاد ملي مبارزه با کرونا، اما همچنان اقدام فوري را تعطيلي 10روزه ميداند؛ با اينکه معتقد است که تمام اين اقدامات بايد پيش از ورود به پيک چهارم کرونا صورت ميگرفت تا ميزان مرگومير بالا نرود، اما اين اتفاق نيفتاد و حالا کادر درمان بهشدت تحت فشار است. او به همشهري ميگويد، معمولا راهکارها براي پيش از ورود به کروناست، اما شايد تعطيلي موقت، فشار را از کادر درمان کم کند.
او منتقد سياستهاي اعمال محدوديتهاي کرونايي براي تعطيلات نوروز است و معتقد است که همين سياستها وضعيت فعلي را رقم زده است؛ اتفاقي که با شرايط واکسيناسيون در کشور، اميدي به اصلاح آن نيست: «در مدت 10روز نميتوان واکسن مورد نياز را تامين کرد، تعطيلي ميتواند در شدت شيوع، وقفه ايجاد کند، اما فرصتي براي تامين واکسن نيست.»
طبرسي ميگويد، در شرايط فعلي تنها راهي که کشور را از شيوع بيشتر نجات ميدهد، واکسيناسيون است: «اوضاع کشور خوب نيست، واردات واکسن بايد روال خود را طي کند و تامين آن وظيفه دولت است؛ هر چند که واکسني وجود ندارد تا بخواهند بخرند.» قبحزدايي در رفتارهاي غيربهداشتي و عاديانگاري شرايط، انتقاد علي تاجرنيا، معاون سازمان نظامپزشکي از وضعيت موجود است.
او به ميگويد، وضعيت تهران قرمز است، اما ترددها و تجمعها مانند گذشته است و عملا پروتکلها اجرا نميشود. تعطيلي تهران و جلوگيري از ترددها کافي نيست، بايد سفرهاي خارجي هم محدود شود: «تجربه نشان داده که کاهش ترددها و حذف تجمعها، منجر به جلوگيري از شدت شيوع شده است.» او نسبت به سياستهاي کنترلي دولت براي تعطيلات نوروز، انتقاد ميکند.
بهگفته او، رعايت پروتکلها و اعمال محدوديتها در تعطيلات نوروز، رها شد. با توصيههاي اخلاقي نميتوان جلوي شيوع کرونا را گرفت. او در ارتباط با واکسيناسيون بهعنوان راهکاري براي کنترل شيوع هم ميگويد که بسياري از کشورها، بيشتر از ظرفيت خود اقدام به خريد واکسن کردهاند و سازمان بهداشت جهاني براي سهميه کوواکس کشورها، ضعيف عمل کرده است؛ هر چند که اقدام ايران براي ثبت سفارش هم ديرهنگام بود.
با اين همه سازمان نظامپزشکي بهعنوان بخش غيردولتي آمادگي واردات بخشي از واکسن به کشور را دارد: «ما از مدتها قبل نگراني خود را اعلام کردهايم، بايد به مجموعه دولت براي واردات واکسن، فشار بيشتري وارد شود، دولت بايد عزم خود را براي واردات واکسن جزم کند و به روند توليدات داخلي سرعت بخشد.»
تنها فعاليت مشاغل سطح يک در شرايط قرمز مجاز است
قبلا وزارت بهداشت اعلام کرده بود بايد در شهرستانهاي قرمز فعاليت مشاغل گروه 2، 3و 4بهمدت 2 هفته تعطيل شود. در اين وضعيت تنها يک گروه ميتواند فعاليت داشته باشد؛ يعني مشاغل گروه يک. گروه شغلي يک، شامل تمام گروههاي امدادي و درماني، گروههايي که براي تامين مايحتاج و ارزاق مردم فعاليت دارند و همچنين خدمات اضطراري ميشود.
همچنين در وضعيت قرمز، حضور کارکنان ادارات ارائهدهنده خدمات ضروري به نصف کاهش پيدا ميکند و ارائهدهندگان خدمات غيرضروري هم به دوسوم خواهد رسيد و مابقي دورکار ميشوند. همچنين در اين وضعيت تمام مراکز آموزشي (آموزشگاهها، مدارس، دانشگاهها و...) بهطور کامل تعطيل ميشوند.