کرونا/ کرونا در بدن چه افرادی جهش میکند؟

بهداشت نيوز/شواهد متعدد نشان ميدهد افراد مبتلا به سرطان و ساير بيماريهايي که سيستم ايمني بدن آنها به چالش کشيده شده، احتمالا زمينهساز جهشهايي هستند که کرونا پيدا ميکند.
نسخه انگليسي ويروس کرونا که به دلايلي در اواخر سال گذشته ميلادي شايع شد، تکاندهنده بود. اين ويروس دقيقا زماني شيوع پيدا کرد که با توسعه واکسنها، اميد براي پايان همهگيري افزايش يافته بود. ويروس جديد به شدت مسريتر از قبلي بوده و همين امر تعداد موارد بستري در بيمارستانها را به شدت صعودي کرد. و يک چيز براي دانشمندان تعجباورتر بود: به نظر مي رسد يک جهش بسيار عظيم يکشبه در ويروس رخ داده است!
ويروس کرونا به طورمعمول با سرعت آهسته اما ثابت حدود دو بار در ماه جهش پيدا ميکند. اما اين نوع جديد، به نام B.1.1.7، ۲۳ جهش بدست آورده بود و ديگر ويروسي نبود که براي اولين بار در چين شناسايي شد.
کارشناسان در توضيح اين جهش گفتند که تنها يک فرضيه براي چگونگي اين اتفاق وجود دارد: در برخي موارد وقتي ويروس فردي با سيستم ايمني ضعيف را آلوده ميکند، اجازه مييابد قبل از اينکه به ديگران منتقل شود، ماهها در بدن آن فرد مانده، سازگار شده و تکامل يابد. دکتر راويندرا گوپتا، ويروس شناس از دانشگاه کمبريج ميگويد: به نظر مي رسد محتملترين توضيح همين باشد.
در صورت صحت اين موضوع، اين ايده براي برنامههاي واکسيناسيون، به ويژه در کشورهايي که هنوز ايمنسازي جمعيت خود را آغاز نکردهاند، پيامدهايي دارد. دکتر آدام لورينگ، ويروس شناس و پزشک بيماريهاي عفوني در دانشگاه ميشيگان در اين خصوص گفت: افرادي که سيستم ايمني بدنشان ضعيف است -مانند بيماران سرطاني- بايد از اولين افرادي باشند که واکسينه مي شوند. هرچه سريعتر از آن گروه محافظت شود، خطر تبديل شدن بدن آنها به دستگاه تکثير براي جهش فوقشديد بعدي ويروس، کاهش مي يابد.
کرونا نيز مانند ويروسهاي ديگر، هر بار که تکثير ميشود، جهشها را جمع ميکند. اکثريت قريب به اتفاق آن اشکالات ژنتيکي ناچيز و گذرا هستند. در بيشتر افراد، يک عفونت فعال فقط حدود يک هفته طول ميکشد ، نه آنقدر که ويروس بتواند بيش از يک جهش قابل توجه را -در صورت وجود- به دست آورد.
محققان در تحقيقي که هفته گذشته در ژورنال ساينس منتشر شد گزارش کردند جهش هايي که ويروس کرونا را مسريتر يا آن را قادر به دور زدن سيستم ايمني بدن ميکند بسيار نادر است. کاترينا ليتگو، زيست شناس تکاملي در دانشگاه آکسفورد که مدير ارشد اين مطالعه است در اين باره گفت: اما اگر جهش اتفاق بيفتند و بتواند منتقل شود، دريچه اين کار باز مي شود. طي چند ماه تا چند سال، ويروس ممکن است چندين جهش از اين قبيل را با هم مرتبط کند. دانشمندان ميتوانند اين تکامل آهسته را با استفاده از "ساعت" مولکولي مشاهده کنند که تغييرات در طول زمان را ثبت ميکند. اما در يک فرد با سيستم ايمني ضعيف، اين جدول زماني ميتواند بسيار تسريع شود.
اگر يکي از اين گونهها که جهشهاي مهمي به دست آورده به شخص ديگري منتقل شود، ممکن است به سرعت در ميان مردم گسترش مييابد؛ مانند موردي که انگليس را محاصره کرده و شايد ساير مواردي که در آفريقاي جنوبي و برزيل شناسايي شدهاند. اين يک فرضيه کاملا صحيح است که جهشها در بدن افراد مبتلا به مشکلا زمينهاي رخ داده و منتقل ميشود. بنابراين هرچه تعداد افرادي که به تازگي مبتلا ميشوند کمتر شود احتمال جهشيافتن دوباره و دوباره ويروس کمتر ميشود چرا که ميزبان کمتري دارد.
منبع: NewYorkTimes/ مارس ۲۰۲۱