آنچه باید در مورد داروهای ضد اضطراب بدانیم

تبيان/براي افرادي که دچار اضطراب مزمن هستند، انواع گوناگوني دارو وجود دارد. در اين مطلب هر آنچه لازم است در مورد داروهاي ضد اضطراب بدانيد به شما خواهيم گفت.
تحقيقات ثابت کرده سبک زندگي جوامع امروزي اغلب اضطراب برانگيز بوده و گاهي واقعاً لزوم مصرف داروهاي ضد اضطراب وجود دارد. اما اين هيجان، مکانيسمي طبيعي در بدن است و در طول تاريخ بشر نيز هميشه وجود داشته است. در واقع، اضطراب مربوط به واکنشي است که در مواجهه با خطري قريبالوقوع از خود نشان ميدهيم.
مشکل زماني ايجاد ميشود که استرس، فشار و نگرانيهاي زياد باعث ميشوند اضطراب بيمارگونه شود. در اين حالت، بيمار و پزشک بايد از مداخلات دارويي براي کنترل موقعيت کمک بگيرند.
اضطراب چيست؟
همانطور که گفتيم اضطراب يک احساس نرمال است که بدن ما آن را تجربه ميکند. هدف از اضطراب، دفاع از ما در برابر موقعيتهاي خطرناک يا نگرانکننده است که بدن را براي واکنشي مؤثرتر در اين لحظات آماده ميکند. به عبارتي ديگر، اضطراب يک مکانيسم حياتي است؛ اما برخي از افراد نميتوانند اين هيجان را کنترل کرده و در شرايط معمول زندگي از آن رنج ميبرند. اين اتفاق در زندگي روزمره بسيار مخرب است.
بنابراين وقتي کسي مکرراً با اضطراب مواجه ميشود بدون اينکه دليلي براي اين اضطراب و نگراني وجود داشته باشد، پاي يک اختلال در ميان است. بيماراني که از اين بيماري رنج ميبرند ممکن است علائم ناخوشايند گوناگوني را احساس کنند که داروهاي ضد اضطراب ميتواند اين احساسات را کنترل و مهار کند.
علائم ناخوشايند اختلال اضطراب شامل موارد زير ميشوند:
. تند شدن ضربان قلب و تپش قلب
. تعريق زياد
. لرز و رعشه
. مشکل در تنفس
. حالت تهوع و احساس گره يا سفتي در معده
داروهاي ضد اضطراب
براي درمان اختلال اضطراب خوشبختانه انواع گوناگوني دارو وجود دارد. معمولترين داروها داروهاي ضد اضطراب و ضدافسردگي هستند. مصرف اين داروها بايد توسط پزشک تجويز شود و اين داروها بدون نسخه به فروش نميرسند. برخي از اين داروها به گروه بنزوديازپينها يا باربيتوراتها تعلق دارند.
خاصيت اين داروها در رفع اضطراب به دليل تواناييشان در تشديد اثرات فرارسان عصبي GABA ميباشد. اين ماده مسئول مهار سيستم عصبي مرکزي است و تأثيراتي مانند موارد زير ايجاد ميکند:
. کنترل وضعيت استرس، اضطراب و فشار رواني
. کمک به خوابيدن
. افزايش توليد هورمون رشد
بنابراين داروهاي ضد اضطراب با مداخله در عملکرد گيرندههاي فرارسان GABA، تأثيرات آن را تشديد ميکنند و دارويي مؤثر در درمان اضطراب هستند.
اما لازم به ذکر است که اين داروهاي ضد اضطراب ميتوانند يک سري عوارض ايجاد نمايند که بايد به آنها نيز توجه داشته باشيد. مثلاً بنزوديازپينها ميتوانند در بيماراني که آنها را مصرف ميکنند وابستگي ايجاد نمايند. بنابراين افرادي که تحت درمان با اين نوع داروها هستند بايد به دقت تحت کنترل باشند و در صورتي که نياز به تغيير مصرف دارو يا توقف آن وجود دارد، بايد اين کار به صورت تدريجي انجام شود نه ناگهاني، زيرا علائم ترک بروز خواهند کرد.
وقتي کسي مکرراً با اضطراب مواجه ميشود بدون اينکه دليلي براي اين اضطراب و نگراني وجود داشته باشد، پاي يک اختلال در ميان است. بيماراني که از اين بيماري رنج ميبرند ممکن است علائم ناخوشايند گوناگوني را احساس کنند که داروهاي ضد اضطراب ميتواند اين احساسات را کنترل و مهار کند
داروهاي ضدافسردگي
داروهاي ضدافسردگي گروه ديگري از داروهاي درماني در اختلال اضطراب هستند. در واقع، داروهاي ضدافسردگي خط اول درمان محسوب ميشوند. خصوصاً مهارکنندههاي انتخابي بازجذب سروتونين يا SSRI ها، داروهاي اصلي در اين زمينه هستند. مطالعاتي در اين مورد انجام شده و نشان داده سروتوتين در اختلالات اضطرابي بسيار نقش دارد. اما تحقيق در اين زمينه همچنان ادامه دارد.
چيزي که قطعي است اينکه اين داروهاي ضدافسردگي در درمان اضطراب نيز مؤثر بوده و نسبت به گروه قبلي از داروها که نام برديم، عوارض جانبي کمتري دارند. اما اين داروها نيز مانند تمام داروهاي موجود در بازار به هر حال عوارضي دارند، مانند:
. احساس گيجي و خوابآلودگي
. افزايش وزن
. اختلال در عملکرد جنسي
از عادات مضر دوري کنيد
خيلي از افراد براي غلبه بر اضطراب خود سراغ موادي مانند الکل يا تنباکو ميروند. اما اين مواد در واقع اضطراب آنها را تشديد ميکند. بنابراين شما بايد براي انتخاب بهترين روش کنترل اضطراب خود حتماً از يک متخصص کمک بگيريد. هرگز دارويي را سرخود مصرف نکنيد يا سراغ عادتهاي مضر نرويد.