اهمیت مصرف خرما درماه مبارک رمضان
نمناک/خرما يکي از مواد خوراکي جدا ناپذير سفره هاي افطار در ماه رمضان است. بر اساس توصيه پيامبر بسياري از مسلمانان روزه خود را با خرما افطار مي کنند. خرما بهترين غذا براي روزه داران در ماه مبارک رمضان است و احاديث و روايات زيادي به مصرف خرما سفارش کرده اند که نشان دهنده ي اهميت و فوايد مصرف اين ماده ي غذايي در ماه مبارک رمضان است. در اين بخش از بهداشت و سلامت درباره اهميت مصرف خرما در ماه مبارک رمضان بيشتر بخوانيد.
چرا بايد در ماه رمضان خرما مصرف کنيم ؟
در روايات بسياري نقل شده است که امامان و پيامبر اکرم (ص) روزه ي خود را با خرما افطار مي کردند و به افطار روزه با خرماي حلال بسيار تاکيد داشتند . در اين باره احاديث بسياري موجود است که معروف ترين آنها حديث معروف حضرت محمد (ص) و امام صادق (ع) است که اهميت افطار با رطب را مطرح کرده اند .
پيامبر اعظم (ص) فرمودند: مَنْ أَفْطَرَ عَلَي تَمْرَةِ حَلَالٍ تُضَاعَفُ ثَوَابُ صَلَاتِهِ أَرْبَعُمِائَةِ مَرَّةٍ؛ هر کس با خرماي حلال افطار کند ثواب نمازش چهارصد برابر مي گردد.» ( زاد المعاد , جلد1 , صفحه86 )
و امام صادق (ع) فرمودند: أَنَّ النَّبِي (صلّي اللَّه عليه وآله) اِذَا کانَ صَائِماً يفْطِرُ عَلَي الرُّطَبِ فِي زَمَانِهِ؛ رسول خدا (صلّي اللَّه عليه وآله) هرگاه روزه بود با رطب افطار مي نمود.» (طبرسي، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، ص29)
اما دليل سفارشات پيشوايان ديني ما درباره مصرف خرما در ماه رمضان چيست و چرا ما بايد در ماه رمضان خرما مصرف کنيم ؟
کنترل اشتها
روزه داران در بدو افطار بهتر است يک ليوان آب جوش همراه يک خرما بخورند. خرما سبب کنترل اشتها مي شود و از پُر خوري به هنگام افطار ممانعت مي کند. خرما با فعال کردن آنزيم هاي معده که در طول روز کاهش يافته بوند معده را آماده دريافت مواد غذايي مي کند.
برطرف کردن مشکلات معده
خرما با اثرات آنتي اکسيداني اسيد معده را نيز خنثي مي کند پس بهتر است در ماه رمضان همراه چاي کمرنگ به جاي قند خرما مصرف کنيد. خرما به آساني هضم مي شود و به معده روزه دار آسيب نمي رساند و فرد روزه دار براي هضم آن دچار مشکل نمي شود.
جلوگيري از يبوست
خرما سرشار از فيبر است و احتمال يبوست که به دليل تغيير زمان وعده هاي غذايي و کاهش فيبر در وعده هاي غذايي ايجاد مي شود را در فرد روزه دار کاهش مي دهد. خرما خاصيت ملين دارد و روده ها را پاکسازي مي کند. ماده نيکوتينيک موجود در خرما، دارويي فوق العاده مؤثر براي رفع ناراحتي روده اي است. خوردن خرما سبب ايجاد و تقويت باکتري هاي مفيد روده اي مي شود.
جلوگيري از چاقي
با آغاز ماه رمضان در سفره هاي افطار غذاهاي چرب و سنگين و شيريني هاي مختلف مانند زولبيا و باميه ديده مي شوند. زولبيا و باميه فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي (ويتامين ها و مواد معدني) هستند و افراط در مصرف آنها به هنگام افطار چاقي و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت پس به جاي زولبيا و باميه خرما بخوريد. قند خرما از نوع طبيعي بوده و در صورت استفاده کم موجب چاقي نمي شود.
بازيابي توان ذهني
در ساعات پاياني روزه، قند خون کاهش پيدا مي کند، کاهش قند خون بر مغز تاثير مي گذارد و سبب مي شود فرد احساس کسالت و ضعف کند و از قدرت تمرکز شخص روزه دار کاسته مي شود. هنگامي که در افطار خرما مصرف مي کنيم به سرعت مواد مورد نياز به بدن جذب شده و ذهن توانايي خود را باز مي يابد.
بازيابي توان عضلاني
در ساعات پاياني روزه، قند خون کاهش يافته و کاهش قند بر حرکات جسمي نيز تأثير مي گذارد و معده تقريباً در حالت سکون قرار مي گيرد و فعاليت آنزيم هاي دستگاه گوارشي به علت کمي مايعات در بدن به شدت کم مي شود بنابراين بدن انسان هنگام افطاري به غذايي نياز دارد که به سرعت هضم شود و به معده آسيب نرساند و آن را فعال کند و به سرعت مواد مورد نياز به بدن جذب شود و به مغز و عضلات برسد تا ذهن و بدن توانايي خود را بازيابند. افراد با مصرف خرما در زمان افطار مي توانند ظرف بيست دقيقه قدرت و توانايي خود را باز يابند.
ايجاد آرامش و بهبود کيفيت خواب
مصرف خرما در ماه مبارک رمضان سبب کاهش اضطراب و عصبانيت و ايجاد آرامش مي شود. براي بهبود کيفيت خوابتان آخر شب شير و خرما بخوريد.
تقويت ايمني بدن
خرما خواص تغذيه اي متعددي دارد و به تقويت ايمني بدن در برابر بيماري هاي عفوني و غير عفوني شده و سبب افزايش مقاومت بدن مي شود.
تامين ويتامين هاي مورد نياز بدن
خرما يک نوع ميوه است و سرشار از ويتامين هاي A ,B ,C ,E و املاح معدني شامل فسفر، کلسيم، آهن و منيزيم است. هر سه عدد خرما يک واحد ميوه محسوب مي شود. خرما براي پيشگيري از افزايش فشارخون و کم خوني تاحدي موثر است.
تنظيم قند خون
مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد است. مصرف چند خرما در وعده افطار مي تواند انتخاب خوبي به جاي قندهاي صنعتي باشد و به دليل اينکه قند خرما آهسته و به مرور در بدن آزاد و مواد مغذي و فيبر لازم براي بدن را تأمين مي کند.
تامين انرژي لازم براي بدن
خرما داراي آهن، اسيدفوليک، پروتئين و چربي و کربوهيدرات است. مصرف سه عدد از آن با 60 کيلوکالري، انرژي لازم براي بدن را تأمين مي کند. خرما داراي قندهاي طبيعي مانند گلوکز، ساکارز و فروکتوز است که مصرف 2 تا 3 عدد از آن با يک ليوان آب گرم هنگام افطار موجب سرحال شدنتان پس از حدود نيم ساعت مي شود و به تقويت انرژي در شما کمک مي کند.
نکات قابل توجه درباره خرما :
افراد ديابتي نيز مي توانند خرما مصرف کنند اما در ميزان استفاده از آن نبايد زياده روي شود.
مصرف خرماي تازه از خرماي خشک بهتر و فوايد آن نيز بيشتر است.