دیابتی ها در چه شرایطی می توانند روزه بگیرند/با پزشک مشورت کنید
مهر/يک متخصص تغذيه با توجه به شروع ماه مبارک رمضان به ارائه نکاتي جهت روزه داري افراد ديابتي پرداخت.
احمدرضا درستي در خصوص چگونگي روزه داري افراد مبتلا به ديابت، گفت: ديابت از جمله بيماريهايي است که بسته به ميزان شدت و همچنين نوع آن، توصيههاي متفاوتي براي روزه داري خواهد داشت. براي مثال افراد مبتلا به ديابت که دارو دريافت ميکنند، با توجه به شدت بيماري و با مشورت پزشک ممکن است مجاز به روزه داري باشند، در مبتلايان به ديابت غير وابسته به انسولين (ديابت نوع ۲) نيز که داراي اضافه وزن بالا (BMI بالاتر از ۲۸) هستند و با دريافت منظم دارو (به صورت ۲ بار در شبانه روز) قندخون خود را کنترل ميکنند، روزه داري نه تنها مضر نيست بلکه ميتواند مفيد هم باشد.
اين کارشناس تغذيه در پاسخ به اين سوال که روزه داري براي کدام دسته از مبتلايان به ديابت با مشکلاتي همراه است، اظهار کرد: به طور کلي افراد مبتلا به ديابت چه از نوع وابسته به انسولين و چه غير وابسته به انسولين، مبتلاياني که قند بالا داشته و داروهاي خاصي را مصرف ميکنند، ديابتيهاي مبتلا به عفونت، افراد مبتلا به پرفشاري خون، افرادي که در طول روز به افزايش يا کاهش قند خون بيش از اندازه دچار ميشوند، خانمهاي باردار و شيرده مبتلا به ديابت و افراد سالخورده بايد از گرفتن روزه خودداري کنند.
وي افزود: اگر فرد مبتلا به ديابت اقدام به روزه داري در ماه رمضان کند توجه به اين نکته همواره ضروري است که افزايش دريافت مواد غذايي پرچرب و پرکربوهيدرات و به طور کلي پرخوري در افراد ديابتي، منجر به افزايش قند خون و افزايش وزن خواهد شد بنابراين بيماران ديابتي در طول روزهاي ماه رمضان مانند روزهاي معمولي بايد از دريافت کالري بيش از حد و همچنين مواد غذايي حاوي کربوهيدرات ساده مانند قند و شکر بپرهيزند.
درستي بيان کرد: افراد ديابتي بايد در طول ساعات روزه داري حتماً قندخون خود را چک کرده و در صورت احساس هرگونه علائم ناشي از کاهش و يا افزايش شديد قند خون بايد روزه خود را باز کنند همچنين چنانچه افراد براي صرف وعده سحر بيدار نشدند بهتر است از روزه گرفتن در آن روز منصرف شوند زيرا احتمال پايين افتادن قند خون و عوارض ديگر بسيار افزايش مييابد.
وي عنوان کرد: چنانچه افراد مبتلا به ديابت بعد از افطار قند خون بالاي ۲۵۰ داشته باشند، لازم است شب بعد ۲۰ درصد از کالري دريافتي کم شود و اگر هنگام سحر نيز قند خون بالاي ۲۰۰ داشته باشند، بايد از غذاي سحري دفعات بعدي ۲۰ درصد کم شود بديهي است افرادي با قند خون بالاي ۳۵۰ نبايد اقدام به روزه داري کنند.
اين متخصص تغذيه در آخر تاکيد کرد: بيماران ديابتي که به نحوي دچار عوارض مزمن ديابت بر کليهها، چشم، قلب و…، شده اند، هر چند ممکن است با روزه گرفتن دچار مشکل حادي نشوند، ولي براي پيشگيري از پيشرفت عوارض مزمن بهتر است روزه نگيرند و يا با پرشک متخصص مشورت کنند.