نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
سلامت

جلوگیری از ضعف سیستم ایمنی در ماه رمضان

منبع
سيناپرس
بروزرسانی
جلوگیری از ضعف سیستم ایمنی در ماه رمضان

سيناپرس/ مطالعات پژوهشگران نشان داده است که روزه داري مي تواند سيستم ايمني بدن را بازيابي کرده و به مقابله با عفونت کمک کند اما برخي از عادت ها مي توانند مانع اين امر در ماه مبارک رمضان شوند.
 با توجه به همه گيري کرونا و چالش حفظ سلامت سيستم ايمني بدن در اين ماه رمضان، چه راهکاري مي تواند براي رويارويي با اين چالش براي روزه داري که با بيش از ۱۵ ساعت نخوردن و آشاميدن روبه رو است، مفيد باشد.   
دکتر مروه اوز (Merve Öz) متخصص رژيم غذايي و روانشناس باليني نکات و توصيه هاي براي حفظ سلامت و قدرت سيستم ايمني بدن ارائه مي دهد که مي تواند براي روزه داران در طول ماه مبارک رمضان مفيد باشد. 

ارتباط خوردن سحري و حفظ سلامت سيستم ايمني بدن
دکتر اوز معتقد است، دو سيستمي که بدن براي تامين انرژي خود نياز دارد سيستم ايمني بدن و دستگاه گوارش است. روزه داري به بدن اجازه مي دهد تا انرژي خود را به يک سيستم متمرکز کند بنابراين متوقف شدن روند هضم غذا براي يک دوره خاص، به سيستم ايمني بدن امکان مي دهد با فعاليت بيشتر، سلول ها را ترميم کرده و با ميکروب ها بهتر مبارزه کند.

اوز در توضيحات خود مي گويد که سيستم ايمني بدن بيشترين فعاليت خود را بين سحر و افطار خواهد داشت. بنابراين روزه داران بايد توجه داشته باشند که سحري را حذف نکرده و حتي با خوردن مقدار کمي غذا و ميوه و مايعات، آن را داشته باشند. اگر روزه دار خوردن سحري را حذف کند، بدن به دليل گرسنگي طولاني مدت دچار استرس مي شود که عاملي براي کاهش سطح ايمني  سيستم ايمني بدن خواهد بود.

حفظ سلامت سيستم ايمني با خوردن چه غذاهايي امکان پذير است؟
هنگامي که نوبت به استفاده از يک رژيم غذايي سالم در ماه رمضان مي رسد، نکته اصلي اين است که بايد غذاهاي سبک اما مغذي را انتخاب کرد تا به حفظ سلامت سيستم ايمني بدن کمک شود. بنابراين بهتر است وعده هاي غذايي افطاري و سحري شامل همه گروه هاي غذايي ضروري از جمله غلات، سبزيجات، ميوه ها، حبوبات، مغزها، لبنيات يا مواد جايگزين و منابع پروتئيني باشد. 
به اعتقاد اوز، خوردن مواد غذايي مقوي از جمله تخم مرغ به عنوان يک منبع پروتئيني مهم در کنار بلغور جو دوسر به افزايش احساس سيري و کاهش گرسنگي براي مدت طولاني روزه دار کمک خواهد کرد. 
 خوردن سوپ براي افطار و استراحت حداقل ۱۵ دقيقه اي مابين افطار و شام مي تواند به روزه دار کمک کند تا روي ميزان خوردن خود کنترل داشته و از پرخوري جلوگيري کند. پرخوري يک تهديد بزرگ براي سلامت سيستم ايمني بدن خواهد بود. در ضمن زماني که پس از مدت طولاني گرسنگي، روزه دار سوپ مي خورد به بدن خود کمک مي کند تا با احساس سيري سازگار شود و از افزايش ناگهاني قند خون خود جلوگيري کند.
علاوه بر اين گنجاندن سالاد و ميوه ها در افطار به روزه دار کمک مي کند تا حجم معده خود را به جاي مواد غذايي پرکالري، با مواد سرشار از فيبر پر کند و مانع پرخوري شده و در رفع تنبلي رودها موثر باشد.  

حفظ سلامت سيستم ايمني بدن با ذخيره آنتي اکسيدان
آنتي اکسيدان موجود در مواد غذايي سالم، به ويژه ميوه ها و سبزيجات رنگارنگ، مي تواند به جلوگيري از آسيب سلول ها کمک کرده، بنابراين سيستم ايمني بدن را تقويت مي کند. به گزارش  به همين دليل مصرف ميوه به عنوان يک ميان وعده در فاصله افطار و سحر و سبزيجات در زمان خوردن افطاري و سحري بسيار توصيه مي شود.
علاوه بر اين، بهتر است روزه داران به جاي دسر شيرين، از ميوه ها استفاده کنند. ميوه ها داراي فيبر زيادي هستند که عملکرد دستگاه گوارش را تسهيل کرده و محيط مناسبي را براي شکوفايي باکتري هاي مفيد در روده ايجاد مي کنند. هرچه باکتري هاي مفيد روده بيشتر باشد، عملکرد سيستم ايمني نيز قوي تر خواهد بود.

مصرف غلات کامل و پرهيز از خوردن شيريني ها و سرخ کردني ها
متخصصين تغذيه توصيه مي کنند که در وعده هاي غذايي افطار و سحر از نان سبوس دار به جاي نان سفيد استفاده شود چرا که نان هاي سفيد باعث افزايش قند خون مي شوند. مصرف شيريني ها و سرخ کردني ها به عنوان غذاهاي ناسالم طبقه بندي شده و علاوه بر ايجاد اضافه وزن، مي تواند سلامت سيستم ايمني بدن را به خطر اندازد. 
افزايش سريع وزن و ايجاد چاقي همچنين مي تواند فرد را در معرض ابتلا به بسياري از بيماري ها از جمله بيماري هاي قلبي و ديابت قرار دهد که بيماري هايي زمينه اي و پر خطر براي ابتلا به کوويد ۱۹ محسوب مي شوند. به طور کلي متخصصان تغذيه به داشتن وزن مناسب حتي در ماه رمضان تاکيد دارند. 

نوشيدن  يک و نيم ليتر آب در  فاصله افطار تا سحر
آب براي داشتن يک سيستم ايمني قوي بسيار ضروري است و از اين طريق به سيستمهاي ديگر بدن کمک مي کند تا کار خود را به درستي انجام دهند. در ضمن آب به حذف سموم از بدن کمک کرده، مواد مغذي را به سلولهاي بدن منتقل نموده و فعاليت باکتري ها و ويروس ها را خنثي مي کند.
اوز در توضيحات اين بخش، تاکيد کرد که روزه داران مصرف نوشيدني هايي چون چاي، قهوه و ساير نوشيدني هاي کافئين دار را جايگزين آب نکنند و تصور نکنند که با مصرف اين نوشيدني ها آب بدنشان تامين مي شود. به گزارش سيناپرس، اين تصور که مي توان آب روزانه بدن را با اينگونه نوشيدني ها تامين کرد،کاملا غلط است چرا که کافئين ادرار اور بوده و باعث کم شدن آب بدن مي شود. بعضي از پزشکان توصيه مي کنند براي جبران اين اثر، در قبال نوشيدن هر فنجان قهوه، يک فنجان آب بنوشيد.

گنجاندن پروبيوتيک ها در وعده هاي غذايي
متخصصين تغذيه، مصرف  نوشيدني هاي پروبيوتيک مانند دوغ هاي کفير را در طول ماه رمضان توصيه مي کنند. نوشيدني هاي پروبيوتيک علاوه بر تقويت سيستم ايمني بدن، به کاهش يبوست کمک مي کند. در ضمن نوشيدني هاي پروبيوتيک يا کفير داراي شاخص قندخوني پايين و پروتئين زيادي است که باعث مي شود روزه دار براي مدت طولاني تري احساس سيري کند.

 در طول ماه رمضان ورزش را فراموش نکنيد
روزه داران تصور مي کنند داشتن فعاليت هاي ورزشي در طول روزه داري کار مناسبي نيست اما پزشکان توصيه مي کنند که حداقل ۳۰ دقيقه ورزش يا فعاليت بدني مفيد مي تواند به تقويت سيستم ايمني بدن کمک کند. در ضمن داشتن فعاليت بدني علاوه بر سلامت جسماني به سلامت روح و روان نيز کمک مي کند. 
افرادي که از نظر جسماني شرايط مناسبي براي ورزش ندارند، مي توانند با ۳۰ دقيقه پياده روي سبک به تقويت سيستم ايمني بدن کمک کنند. پياده روي براي پس از صرف افطار نيز توصيه مي شود. 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره