ظروف مناسب و نامناسب برای پخت و پز

باشگاه خبرنگاران/ سيد ضياءالدين مظهري، متخصص تغذيه و رژيم درماني، استاد دانشگاه و نايب رئيس انجمن علمي پيشگيري و درمان چاقي در ايران اظهار کرد: ظروف مختلفي که خانمها براي پخت و پز استفاده ميکنند اثراتي روي مواد غذايي ميگذارد که گاه اين تاثيرات نتيجه مثبتي ندارد.
او افزود: براي مثال، ظروف تفلون يا نچسب با توجه به سهولت در شستشو براي پخت و پز غذا مناسب است اما اگر در نگهداري اين ظروف دقت نکنيد، تاثيرات منفي در بر خواهد داشت.
مظهري ادامه داد: ظروف تفلوني که به مرور زمان و با استفاده نادرست، خش دار مي شوند، به دليل ترکيب مواد شيميايي ساخته شده در اين ظروف با ترکيبات مواد غذايي، سرطان زا خاصيت سرطان زايي ايجاد ميکنند. همچنين به دليل استفاده از فلز سنگين کاديوم در ظروف تفلون، هنگامي که اين ظروف به مرور زمان و در اثر شستشو يا کشيدن قاشق، دچار خش و خراش مي شوند اين فلز کاديوم وارد غذا مي شود و عوارضي مانند سرطان را ايجاد ميکند.
او تاکيد کرد: توجه داشته باشيد که هرگز از ظروف تفلون آسيب ديده استفاده نکرده و اين ظروف را ترميم نکنيد زيرا آسيب بيشتري به بدن ميرساند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني بيان کرد: ظروف شيشهاي يا همان پيرکس و ظروف تفلون به دليل سهولت در شستشو ، شباهت زيادي دارند اما مزيت ظروف پيرکس نسبت به ظروف تفلون سلامت هميشگي و مداوم آنهاست.
مظهري گفت: به دليل بي اثر بودن مواد اسيدي و بازي روي ظروف شيشه اي و همچنين آزاد نشدن يون از شيشه در مواجهه با حرارت و دماي بالا، ظروف شيشه اي يا پيرکس براي پخت و پز بسيار مناسب هستند.
مظهري بيان کرد: اگر ظرفي واقعا از جنس روي باشد به دليل خروج روي از ظرف و ترکيبش با مواد غذايي مي تواند علاوه بر مفيد فايده بودن، کمبود روي در بدن را نيز جبران کند. اما ظاهرا اکثر ظروفي که تحت عنوان ظروف رويي در بازار موجود است از جنس آلومينيوم است .
او افزود: آزاد کردن يون آلومينيوم در غذا، باعث انتقال يونها به بدن شده و در طولاني مدت عوارضي مانند کمخوني را در بدن ايجاد ميکند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني ادامه داد: استفاده از ظروف سفالي به دليل مسطح نبودن سطح ظرف و امکان باقي ماندن غذا در منافذ ريز آن، براي پخت غذا توصيه نمي شود. در حال حاضر اين نوع از ظروف را رنگ ميکنند و در بازار مي فروشند.
او ادامه داد: بايد توجه داشت که استفاده از ظروف سفالي رنگ شده نيز بي ضرر نيست زيرا رنگ هاي استفاده شده در اين ظروف، معمولا در طولاني مدت عوارضي مانند افسردگي، کندذهني و بروز برخي از مسمويت ها را در برخواهند داشت.
ظرف خوب براي پخت غذا، ظرف مسي است
مظهري گفت: ظروف مسي به شرط و شروطي، مي توانند بهترين نوع ظروف براي پخت و پز باشند .
او ادامه داد: ظروف مسي بايد به شکل مناسبي قلع اندود شده باشند و حاوي سرب نباشند زيرا وجود سرب در غذا در طولاني مدت باعث بروز مسموميت مي شود.
اين متخصص تغذيه بيان کرد: در صورت قلع اندود نشدن ظروف مسي و ورود يون مس به غذا، در طولاني مدت شاهد تاثيرات نامطلوبي بر بدن انسان خواهيم بود. کبد، يون مس را در خود ذخيره ميکند و باعث آسيب به اين عضو مي شود، يکي از دلايلي که ظروف مسي را قلع اندود ميکنند، همين است.
مظهري گفت: موقع شست و شوي ظروف مسي بايد مراقب بود تا لايه قلع اندود شده از بين نرود يا خش برندارد. پختن غذاهايي با مواد اسيدي و غذاهاي ترش نيز به مرور زمان باعث از بين رفتن لايه رويي ظرف هاي مسي مي شود به همين دليل بهتر است چند وقت يک بار ، ظروف مسي را قلع اندود کنيم .