اثرات شگفت انگیز سیب بر سیستم ایمنی

انتخاب/خوشبختانه، سيب در تمام فصول سال در کشورمان موجود است و سرشار از ويتامينها، مواد معدني، فيبر و آنتي اکسيدانها ميباشد. اينها همه مواد مغذي هستند که بدن براي دور کردن ويروسها و ساير عفونتها و بيماريها نياز دارد.
وقتي حرف از ميان وعدههاي راحت و مغذي به ميان ميآيد، نميتوانيد سيب را ناديده بگيريد. اين ميوه يک ميانوعدهي سيرکننده است که ميتوانيد وقتي بيرون از خانه به سر ميبريد و يا زماني که در محل کارتان هستيد از آن لذت ببريد. خوشبختانه، سيب در تمام فصول سال در کشورمان موجود است و سرشار از ويتامينها، مواد معدني، فيبر و آنتياکسيدانها ميباشد. اينها همه مواد مغذي هستند که بدن براي دور کردن ويروسها و ساير عفونتها و بيماريها نياز دارد.
بنابراين، آيا واقعاً مصرف روزانه يک سيب شما را از پزشک بينياز ميکند؟ متخصصان هنوز در اينباره مطمئن نيستند، اما تحقيقات سال 2015 نشان داد که به نظر ميرسد بخشي از بزرگسالاني که با اين عادت سالم زندگي ميکنند، به داروهاي تجويزي کمتري نياز پيدا ميکنند.
چه ترجيح دهيد اين ميوه را به طور کامل نوش جان کنيد و يا تکههاي آن را با کره بادامزميني و يا همراه سالاد خود ميل نماييد، لازم است از برخي از اثرات آن بر سيستم ايمنيتان مطلع شويد:
1. کوئرسِتين آن به کنترل التهاب کمک ميکند
سيب منبع غني از مواد شيميايي گياهي است؛ مانند کوئرستين، که به اثرات آنتياکسيداني و ضدالتهابي که به تنظيم پاسخهاي ايمني بدن کمک ميکند، شناخته شده است.
در اينجا خلاصه چگونگي عملکرد آن آمده است: راديکالهاي آزاد نه تنها به سلولهاي شما آسيب ميرسانند، بلکه ژنهايي را که موجب افزايش پاسخ التهابي ميشوند را نيز فعال ميکنند. التهاب مزمن با بسياري از بيماريهاي جدي و مشکلات سلامتي مرتبط است؛ اما خوشبختانه، مطالعات نشان دادهاند که کوئرستين ميتواند نشانگرهاي التهاب را کاهش دهد.
به نظر ميرسد که به ويژه سيبهاي قرمز سرشار از اين فلاوونوئيد باشند. به ياد داشته باشيد که پوست سيب را جدا نکنيد در غير اين صورت اين فوايد را از دست خواهيد داد، زيرا کوئرستين به طور ويژه در پوست سيب يافت ميشود.
2. فلاوونوئيدهاي آن به تنظيم سيستم ايمني بدن کمک ميکنند
کوئرستين تنها آنتياکسيداني نيست که در سيب وجود دارد. اين ميوه همچنين داراي شماري از فلاوونوئيدهاي ديگر مانند کاتِچين، اپيکاتچين، پروسيانيدين، فلوريدزين، اسيد کوماريک، اسيد کلروژنيک و اسيد گاليک است که براي سيستم ايمني و التهابي فوايدي دارند. در حقيقت، وقتي سيبها با ساير ميوههاي محبوب مقايسه ميشوند، دومين رتبه بالاترين فعاليت آنتياکسيداني و بالاترين مقدار فنوليکهاي آزاد را دارند.
تحقيقات نشان داده است که اين نوع مواد شيميايي گياهي هم پاسخهاي التهابي و ايمني را تنظيم کرده و هم از بدن در برابر استرس اکسيداتيو محافظت ميکنند.
اگرچه بايد به خاطر داشته باشيد که فلاوونوئيدهاي موجود در سيب تا حد زيادي در پوست آن متمرکز شده و معمولاً در انواع داراي رنگ قرمز تيرهتر، بيشتر يافت ميشوند.
3. پکتين آن از سلامت رودههايتان حمايت ميکند
آيا ميدانيد بخش بزرگي از سيستم ايمني بدن در دستگاه گوارشتان نهفته است؟ اين بدان معني است که سالم و متعادل نگه داشتن ميکروبيوم، کليدي براي اطمينان از آمادگي بدن براي مبارزه با عفونتها است. سيب ميتواند به حمايت از سلامت روده کمک کند زيرا نوع خاصي از فيبر محلول به نام پکتين را فراهم مينمايد. مطالعهاي در سال 2010 نشان داد که وقتي زنان در روز دو عدد سيب مصرف ميکنند، تنها بعد از دو هفته باکتريهاي خوب روده خود را افزايش ميدهند.
طبق پژوهشي در سال 2019، يک سيب حاوي نزديک به 100 ميليون سلول باکتري است. توجه داشته باشيد که اين مطالعه همچنين نشان داد که به نظر ميرسد سيبهاي ارگانيک نسبت به سيبهاي مرسوم، داراي مزيت بيشتري هستند، زيرا انواع متنوعي از باکتري را در خود جاي دادهاند.
4. ويتامين C آن به فرآيندهايي که از شما در برابر عفونتها محافظت ميکنند، سوخترساني ميکند
بر کسي پوشيده نيست که ويتامين C يکي از بهترين موارد دفاعي بدن در زمان رفع سرماخوردگي آزاردهنده و ساير بيماريهاست. با اين وجود آنچه ممکن است ندانيد اين است که اين ويتامين نقشهاي مختلفي در تقويت سيستم ايمني بدنتان ايفا ميکند.
مطالعات نشان دادهاند که با مصرف ويتامين C بيشتر، ميتوانيد سطح آنتياکسيدانهاي خون را به ميزان قابل توجه 30% افزايش دهيد که اين خود ميتواند به سيستم دفاعي بدن شما کمک کند تا از شما در برابر التهاب محافظت کند.
يک بررسي در سال 2017 نشان داد که ويتامين C همچنين سد اپيتليال را در برابر عوامل بيماريزا تقويت و سلولهاي شما را در برابر استرس اکسيداتيو محيطي حفظ ميکند.
يک سيب بزرگ حاوي حدود 10/3 ميليگرم ويتامين C است که ممکن است زياد به نظر نرسد، اما 11/4% از نياز روزانه شما را تأمين ميکند. علاوه بر اين، همچنين تحقيقات نشان دادهاند که فعاليت آنتياکسيداني در يک وعده سيب (100 گرم) معادل 1500 ميليگرم ويتامين C است.
حقيقت جالب: يک سيب خام با پوست تا 115% ويتامين C بيشتر از يک عدد سيب بدون پوست دارد.
5. فيبر محلول آن سلولهاي ايمني را ضدالتهاب ميکند
ارزشمندترين مادهاي که سيب داراست، فيبر است. يک سيب متوسط 4/4 گرم از 25 گرم فيبر مورد نياز روزانه شما را فراهم ميکند. خب، اين چه ارتباطي با سيستم ايمني بدن شما دارد؟ در سال 2010 مطالعهاي نشان داد که فيبر محلول موجود در سيب «هويت» سلولهاي ايمني را از پيشالتهاب به ضدالتهاب تغيير ميدهد. در حقيقت، پس از آنکه دانشمندان در همه موشها بيماري ايجاد کردند فقط نيمي از موشهايي که از فيبر محلول تغذيه ميکردند، در مقايسه با گروه ديگر، بيمار شدند، و 50% زودتر بهبود يافتند. نويسندگان اين مطالعه ادعا ميکنند دليل اين اثر اين است که فيبر محلول باعث افزايش توليد پروتئين ضدالتهابي به نام اينترلوکين 4 ميشود.