این 9 بیماری شما را بیخواب میکند

تبيان/براي همه ما پيش ميآيد که شب بدي را گذرانده باشيم و خواب به چشممان نيامده باشد. اينکه بيخوابي به سر آدم بزند امري طبيعي است اما اگر اين بيخوابي و بدخوابي تبديل به يک عادت دائمي شود و شما هميشه دچار کمبود خواب باشيد ميتواند نشانه مشکلي در سلامتيتان باشد.
در اين مطلب 9 بيماري جدي مرتبط با کمبود خواب را عنوان ميکنيم. لطفاً با ما همراه باشيد.
بيماري قلبي
بيماريهاي عروق کرونري همانند ديگر مشکلات قلبي و ريوي معمولاً با خواب در ارتباط هستند. در واقع نزديک به 44 درصد افرادي که از اختلالات قلبي رنج ميبرند با مشکلات و کمبود خواب مواجه هستند در حالي که تنها 10 درصد عموم مردم از اختلالات خواب رنج ميبرند. اين آمار نتيجه بررسيهاي کالج قلب و عروق آمريکا است. به عقيده متخصصان در طول روز مايعات بدني باعث ورم طبيعي در ناحيه پاها ميشود. زماني که شب به خواب ميرويم، اين مايعات طبيعي در کل بدن پخش ميشوند. اما اگر قلب به درستي کار نکند ممکن است اين مايعات در قلب و ريهها راکد بماند.
از علائم بيماري قلبي ميتوان به احساس فشار يا درد در قفسه سينه، نفسنفس زدن و ضربان تند يا نامنظم قلب اشاره کرد. بيماريهاي قلبي دومين عامل مرگومير در کشوري مانند کانادا و اولين عامل مرگ در ايالاتمتحده آمريکا محسوب ميشوند. در کشور ما نيز اين بيماريها اولين عامل مرگ و مير ايرانيها شناخته شده است. اگر خواب ناکافي، بيکيفيت و نامناسبي داريد و احساس ناراحتي قلبي ميکنيد حتماً به متخصص مراجعه کنيد.
مشکلات تيروئيد
پرکاري غده تيروئيد باعث تسريع عملکردهاي متابوليکي مختلف بدن ميشود. افرادي که به اين مشکل مبتلا هستند احساس بيقراري ميکنند و انرژي بيش از اندازهاي دارند. به گفته انجمن خواب آمريکا، اين افراد در طول شب به سختي ميتوانند آرام بگيرند و به خواب بروند.
افرادي که از پرکاري تيروئيد رنج ميبرند در مراحل اوليه بيماري احساس بيقراري زيادي دارند؛ اما به مرور بدن احساس خستگي ميکند. اين افراد در نهايت نيز بر اثر کمبود خواب به احساس فرسودگي دچار ميشوند. از ديگر علائم پرکاري تيروئيد ميتوان به لرزش دستها، خستگي عضلاني، دفع مداوم و کاهش وزن اشاره کرد. اگر مدام بيخواب ميشويد و علائم ذکر شده را نيز تجربه کردهايد حتماً آزمايش خون بدهيد تا ميزان هورمونهاي تيروئيدتان بررسي شوند.
آرتروز
بر اساس بررسيهاي محققان کانادايي 50 درصد افرادي که از آرتروز رنج ميبرند دچار مشکلاتي در خواب هستند. البته بيخوابي اين افراد صرفاً به دليل احساس درد نيست. واقعيت اين است که آرتروز باعث ايجاد التهاب و اضطراب در بدن ميشود که يک دور باطل ايجاد ميکنند. آرتروز با از بين رفتن غضروف ايجاد ميشود و پاسخ بدن به نبود غضروف بروز التهاب است. نتايج تحقيقات نشان ميدهند که افزايش التهاب نيز با کمبود خواب همراه ميشود. بر اثر يک دور باطل، بيخوابي نيز باعث افزايش التهاب و درد ميشود و التهاب نيز باعث کاهش کيفيت خواب ميشود.
بر اساس مطالعات انجمن آرتروز کانادا، بيش از 100 نوع مختلف آرتروز با تظاهرات و علائم متعدد وجود دارد از جمله: دردهاي مفصلي، تورم، خشکي يا سفتي، خستگي يا بثورات که ظاهر ميشوند و بعد از مدتي از بين ميروند. متأسفانه تشخيص اين بيماري کار چندان سادهاي نيست. بنابراين لازم است که با مشاهده علائم اوليه با پزشک متخصص مشورت کنيد.
آلرژيها
مواد حساسيتزاي موجود در هوا باعث بروز التهاب در مجاري بيني شده و ميزان توليد هيستامين را افزايش ميدهد. هيستامين موادي است که باعث ايجاد احتقان و ترشحات قسمت پشت بيني ميشود. اين علائم که در طول روز نيز ناراحتکننده هستند در طول شب آزاردهندهتر شده و باعث بدخوابي ميشوند. نتايج بررسيها نشان ميدهند که بيش از 40 درصد مشکلات مربوط به خواب به دليل علائم اينچنيني آلرژي بروز ميکند. حتماً ميدانيد که داروهاي زيادي وجود دارند که بدون نسخه نيز به فروش ميرسند و تأثير زيادي در کنترل آلرژي دارند. اگر مطمئن نيستيد که بيخوابيتان به دليل آلرژي است بهتر است به علائم ديگر اين مشکل از قبيل سرفه، عطسه، ريزش اشک، خارش در گلو و مجاري بيني نيز توجه داشته باشيد.
ريفلاکس اسيد معده
بر اساس گزارش موسسه خواب آمريکا، ريفلاکس معده يکي از عوامل اصلي بيخوابي در بين افراد 45 تا 64 سال محسوب ميشود. به اين ترتيب که اسيد معده به سمت مري بالا ميآيد و باعث بروز سوزش، سرفه و احساس خفگي در حال استراحت ميشود. از ديگر علائم ريفلاکس معده ميتوان به التهاب لثهها، گلودرد و بوي بد دهان اشاره کرد. بهتر است به پزشک مراجعه کنيد. روش درمان اين مشکل تغيير برخي عادتهاي زندگي و مصرف دارو است.
افرادي که از پرکاري تيروئيد رنج ميبرند در مراحل اوليه بيماري احساس بيقراري زيادي دارند؛ اما به مرور بدن احساس خستگي ميکند. اين افراد در نهايت نيز بر اثر کمبود خواب به احساس فرسودگي دچار ميشوند. از ديگر علائم پرکاري تيروئيد ميتوان به لرزش دستها، خستگي عضلاني، دفع مداوم و کاهش وزن اشاره کرد
آپنه خواب
خر و پف مزمن و با صداي بلند که اغلب با خفگي و نفسنفس زدن همراه است علامت واضح آپنه انسدادي خواب است. زماني که ميخوابيد، عضلات گلو به طور طبيعي شل ميشوند. اين شل شدن عضلاني در افرادي که به آپنه خواب دچار هستند بيشتر است و همين امر باعث ميشود که مجاري تنفسي مسدود شوند. در اين صورت نيز فرد به مدت بسيار کوتاه از خواب بيدار ميشود تا بتواند نفس بکشد. از علائم ديگر اين مشکل ميتوان به سردردهاي صبحگاهي، تعريق شبانه، خشکي دهان و گلودرد در بيداري اشاره کرد. افرادي که از آپنه خواب رنج ميبرند به سختي ميتوانند در طول روز تمرکز داشته باشند. توجه داشته باشيد که نبايد اين بيماري را ناديده گرفت و کماهميت شمرد. چون باعث خستگي و خوابآلودگي در طول روز ميشود و همچنين ممکن است باعث ايجاد فشارخون بالا و افزايش خطر اختلالات ضربان قلب و بيماريهاي قلبي ديگري شود. براي تشخيص اين بيماري حتماً به پزشک مراجعه کنيد.
سندرم پاهاي بيقرار
اگر پاهايتان دچار گزگز، سوزش به همراه احساس سنگيني در شب شده است امکان دارد دچار سندرم پاهاي بيقرار شده باشيد. برخي از بيماران احساس ميکنند که چيزي در اطراف پاهايشان ميخزد و يا در اعماق عضلات اندامهاي تحتانيشان آب در جريان است.
افرادي که به اين اختلال دچار هستند تقريباً هميشه تمايل دارند که پاهايشان را تکان دهند تا تنشهاي وارد شده تسکين پيدا کند. واقعيت اين است که علائم اين مشکل در ساعات پاياني روز زماني که بدن در حالت استراحت است تشديد پيدا ميکند و در نتيجه فرد نميتواند به خوبي بخوابد. اگر دچار مشکل بيخوابي و علائم ذکر شده هستيد به پزشک مراجعه کنيد.
بيماري پارکينسون
بيماريهاي نورودژنراتيو مانند زوال عقل، آلزايمر و پارکينسون اغلب با اختلالات خواب همراه هستند. به گفته محققان مرکز مطالعات بيماري پارکينسون دانشگاه کاليفرنيا، افرادي که به پارکينسون مبتلا هستند به طور طبيعي ميخوابند اما در طول شب بارها از خواب بيدار ميشوند و سپس به سختي به خواب ميروند. خواب اين افراد همچنين به واسطه کابوس، سندرم پاهاي بيقرار و تکرر ادرار در طول شب مختل ميشود. پارکينسون يک بيماري مربوط به دستگاه ايمني مرکزي است که افراد سالمند را درگير ميکند. اين بيماري باعث ايجاد لرزش، مشکل تعادل، مشکل تکلم، راه رفتن يا غذا خوردن ايجاد ميکند.
افسردگي
سهچهارم افرادي که از افسردگي رنج ميبرند دچار بيخوابي نيز ميشوند. ارتباط بين خواب و افسردگي پيچيده است. کمبود خواب نه تنها در افسردگي نقش دارد اما تغييراتي در مغز افراد افسرده به طور مستقيم روي خواب تأثير ميگذارد. به همين دليل درمان افسردگي بايد با استراحت همراه باشد. شما ميتوانيد در سايتهاي اينترنتي تستهايي پيدا کنيد که به تشخيص افسردگي کمک ميکنند. در هر حال، اگر تصور ميکنيد دچار علائم افسردگي مانند بيعلاقگي، از دست دادن انگيزه، احساس نااميدي، دردهاي عمومي بدن و تغييرات اشتها مواجه شدهايد حتماً به پزشک مراجعه کنيد.